ΥΓΕΙΑ

10 πράγματα που δεν ήξερες για τα προφυλακτικά και θα σε βοηθήσουν να μάθεις να διαλέγεις

Το πρώτο καταγεγραμμένο – στην ιστορία – προφυλακτικό σχεδιάστηκε το 1564 από τον ιταλό ανατόμο Γκάμπριελ Φαλόπιους από λινό και λάστιχο. Δοκιμάστηκε σε περισσότερους από 1.100 άντρες και κανένας δεν κόλλησε σύφιλη. Από τότε πέρασαν αιώνες μέχρι να φτάσουμε στη δεκαετία του 20, όταν ο Άλφρεντ Τρόγιαν έβαλε το ερεθισμένο πέος του σε καυτό ελαστικό και πρωτοδημιούργησε το ελαστικό προφυλακτικό (μη ρωτάτε τι έπαθε το μόριό του, ούτε εκείνος δε θέλει να θυμάται). Αυτή ήταν η αρχή μιας μεγάλης βιομηχανίας προφυλακτικών που ακόμη και σήμερα έχει απίστευτα έσοδα από τις πωλήσεις παγκοσμίως.

Από το λεπτό ή το μακρύ, ποιο να διαλέξεις;

Με τόσα πολλά χρώματα, μεγέθη και σχήματα δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις; Να θυμάσαι πώς το καλύτερο προφυλακτικό είναι αυτό που χρησιμοποιείς. Κάθε φορά που υπάρχει επαφή δέρμα με δέρμα κατά τη διάρκεια του σεξ (από το στόμα, στα γεννητικά όργανα, στον πρωκτό κλπ), η χρήση ενός προφυλακτικού θα σώσει τη σεξουαλική σου υγεία και θα συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη σεξουαλικών μεταδιδόμενων νόσων. Και φυσικά, όταν χρησιμοποιούνται σωστά, προστατεύουν από την εγκυμοσύνη κατά 98%. Όταν λοιπόν έρχεται η ώρα να επιλέξεις τον τύπο του προφυλακτικού αυτοί είναι οι τύποι που θα βρεις. Διάλεξε ποιο προφυλακτικό θα φορέσεις απόψε επειδή Greeks do it better!

 

 

1 LATEX

Πρόκειται για το πιο κοινό προφυλακτικό και είναι μια αξιόπιστη επιλογή που θα συμβάλλει στην πρόληψη της εγκυμοσύνης και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Αλλά αν παρατηρήσεις κάποια φαγούρα, ερυθρότητα ή εξάνθημα μετά τη χρήση ενός τέτοιου προφυλακτικού κάνε ένα τεστ μήπως παρουσιάζεις αλλεργία στο λάτεξ. Ο ερεθισμός μπορεί επίσης να προκληθεί και από άλλους παράγοντες, όπως από τη χρήση κάποιου λιπαντικού ή από υπερβολική ξηρότητα.

2 NON- LATEX

Αν, τελικά, όντως έχεις αλλεργία στο λατέξ έχεις εναλλακτική. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι τα προφυλακτικά χωρίς λάτεξ έχουν ένα υψηλότερο ποσοστό θραύσης σε σύγκριση με το κοινό λάτεξ, έχοντας αποτελεσματικότητα περίπου 95%. Από τι υλικό ακριβώς είναι φτιαγμένα; Το πιο συνηθισμένο υλικό είναι η πολυουρεθάνη, αλλά ορισμένες μάρκες χρησιμοποιούν πολυισοπρένιο ή νιτρίλιο. 

3 XL

Η περίμετρος του πέους (σε εκατοστά) καθορίζει την εφαρμογή του προφυλακτικού. Τα προφυλακτικά μεσαίου μεγέθους ταιριάζουν σε περίμετρο 10 με 13 εκατοστά. Αλλά αλήθεια τώρα χρειάζεσαι προφυλακτικό XL όταν ένα προφυλακτικό από λάτεξ, μπορεί να επιμηκυνθεί κατά 800% και να χωρέσει τουλάχιστον 9 γαλόνια αέρα;

4 Με λιπαντικό

Τα προφυλακτικά που διαθέτουν λιπαντικό (με βάση το νερό ή τη σιλικόνη) έχουν σχεδιαστεί ώστε να διευκολύνουν τη διείσδυση και να ελαχιστοποιούν τις τριβές ή τον κίνδυνο σκισίματος. Όμως αυξάνεται η πιθανότητα να γλιστρύσει. Ωστόσο αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε λιπαντικό έχετε υπόψη σας ότι δεν είναι όλα τα λιπαντικά συμβατά με προφυλακτικό. Προϊόντα όπως τα βρεφικά λάδια μπορεί να σπάσουν το προφυλακτικό.

5 Εξαιρετικά λεπτά

Τα εξαιρετικά λεπτά προφυλακτικά από λάτεξ δεν μειώνουν εντελώς τις αισθήσεις. Αλλά μήπως λεπτότερο υλικό σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να σπάσει; Όχι απαραίτητα. Τα περισσότερα «ατυχήματα» συμβαίνουν όταν ένα προφυλακτικό δεν χρησιμοποιείται αρκετά σύντομα από τη στιγμή που θα φορεθεί.

6 Lambskin (από εντόσθια αρνιού)

Την ιστορία για τον Charlie Sheen την ξέρεις. Εκείνο που δεν ξέρεις είναι ότι επέμενε κατά το σεξ οι ερωτικές του παρτενέρ να χρησιμοποιούν προφυλακτικά lambskin, τα οποία θεωρείται ότι δεν προστατεύουν από το AIDS. Αυτός ο τύπος προφυλακτικού είναι ίσως ο πιο αμφιλεγόμενος. Χάρη στο φυσικό αυτό υλικό, μερικοί άνθρωποι τα νιώθουν καλύτερα στην αίσθηση από ό τι τα προφυλακτικά λάτεξ, καθιστώντας τα καλύτερα για τη διέγερση και την ευχαρίστηση. Αλλά δεν προστατεύουν από ΣΜΝ και δεν είναι τόσο αποτελεσματικά στην πρόληψη της εγκυμοσύνης. Αυτό συμβαίνει γιατί οι φυσικοί πόροι είναι αρκετά μεγάλοι που επιτρέπουν σε ορισμένους ιούς (όπως ο HIV και ο έρπης) να εισχωρήσουν. Αν η ιδέα του δέρματος ενός άλλου ζώου δεν σου φαίνεται παράξενο και είσαι ενήμερος για τους κινδύνους μπορείς να τα βρεις σίγουρα σε e-shop, κυρίως στο εξωτερικό.

7 Με σπερματοκτόνο

Το σπερματοκτόνο περιέχει μια χημική ουσία που ακινητοποιεί και καταστρέφει το σπέρμα και βρίσκεται σε πολλαπλές μορφές (τζελ, αφρό, κρέμες ή υπόθετα) και συχνά συνδυάζεται με μια μέθοδο φραγμού (σε αυτήν την περίπτωση ένα προφυλακτικό). Η ουσία έχει 70% έως 80% αποτέλεσμα κι όταν συνδυάζεται με ένα προφυλακτικό φτάνει μέχρι και το 97%. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζεις ότι μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό ή αλλεργική αντίδραση.

8 Φωσφοριζέ

Έχετε αγοράσει ένα ολόκληρο κουτί προφυλακτικά in the dark αλλά νομίζετε πως δεν είναι πραγματικά ασφαλές να τα χρησιμοποιήσετε, έτσι δεν είναι; Αν είναι κατασκευασμένα από λάτεξ, είναι εξίσου αποτελεσματικά και ας έχουν διάφορες καινοτομίες. Maybe the force be with you!

9 Με άρωμα

Πολλά προφυλακτικά λάτεξ έχουν αρωματικές ουσίες αλλά αν νιώσεις κάποια παράξενη αντίδραση εκεί κάτω παρέλειψε την επόμενη φορά  να τα φορέσεις για να διαπιστώσεις  αν αυτό ήταν ο ένοχος.

10 Γυναικείο προφυλακτικό

Στην ελληνική αγορά δεν υπάρχουν γυναικεία προφυλακτικά ή δεν τα βρίσκεις συχνά, πιθανότατα επειδή έχουν αποδειχθεί ότι είναι λιγότερο αποτελεσματικά από ό,τι τα ανδρικά προφυλακτικά αφού το ποσοστό αποτυχίας είναι 21%. Μόνον όταν χρησιμοποιούνται σωστά έχουν 95% επιτυχία στην πρόληψη της εγκυμοσύνης και των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, καθιστώντας τα λιγότερο αποτελεσματικά από τα ανδρικά προφυλακτικά. Τα γυναικεία προφυλακτικά καλό είναι συνδυάζονται με αντισυλληπτικά ή σπιράλ, για βέλτιστη προστασία έναντι της εγκυμοσύνης. Το καλό σε αυτή την επιλογή αντισύλληψης  είναι ότι μπορείς να το τοποθετήσεις μέχρι και 8 ώρες πριν από το σεξ, το οποίο σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να σταματήσεις στο καλύτερο σημείο για να φορέσει προφυλακτικό ο φίλος σου.