ΥΓΕΙΑ

1 λεπτό άσκησης την ημέρα: που σε βοηθά;

Εάν είσαι της σχολής “ή μια ώρα άσκηση ή καθόλου” μάθε αυτό: πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι ένα τρέχεις για 1 λεπτό την ημέρα θα ενισχύσεις τα οστά σου. Έτσι, εάν η έλλειψη χρόνου είναι η δικαιολογία σου για να μην κάνεις (καμία) προπόνηση, ετοιμάσου να φορέσεις τα αθλητικά σου παπούτσια. Ο χρόνος σου μετράει από τώρα!

 

 

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Exeter και του Πανεπιστημίου του Leicester διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έκαναν σύντομες εκρήξεις υψηλής έντασης και ασκήσεις ενδυνάμωσης για μόλις 60 έως 120 δευτερόλεπτα την ημέρα είχαν 4% καλύτερη υγεία των οστών από τις γυναίκες που ασκούνταν λιγότερο από ένα λεπτό. Και οι γυναίκες που ασκούνταν για περισσότερα από δύο λεπτά είχαν 6% καλύτερη υγεία των οστών.

  

1 λεπτό άσκησης την ημέρα: που σε βοηθά;

Η υγεία των οστών είναι πολύ σημαντική, ειδικά για τις γυναίκες. Η οστεοπόρωση είναι η κύρια αιτία καταγμάτων του ισχίου, της πλάτης και του καρπού καθώς γερνάμε. Οι γυναίκες, καθώς μεγαλώνουν και πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες, το ίδιο όμως και οι άνδρες κινδυνεύουν καθώς γερνούν. Όσο πιο υγιή είναι τα οστά σου όσο είσαι νέος τόσο καλύτερα θα αντέξουν τις επιπτώσεις της γήρανσης και θα αντισταθούν καλύτερα στο να γίνουν αδύναμα και εύθραυστα.

 

Ποια άσκηση να προτιμήσεις

Όσο οι ειδικοί θα εξακολουθούν να επεξεργάζονται τα δεδομένα της έρευνας, ένα πράγμα είναι σίγουρο: η άσκηση είναι πολύ σημαντική και απαραίτητη για υγιή οστά. Όμως ποια άσκηση να προτιμήσεις για να ωφεληθείς;

Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης με βάρη έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τους ανθρώπους να χτίσουν και να διατηρήσουν την οστική τους πυκνότητα. Επιπλέον οι ασκήσεις που περιλαμβάνουν μεταφορά βάρους, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο και ο χορός και οι ασκήσεις άρσης βάρους, οι οποίες ενισχύουν τους εμπλεκόμενους με τα οστά μύες και που γίνονται με ασφαλή και προοδευτικό τρόπο μπορούν να βοηθήσουν ιδιαίτερα τις γυναίκες να αποφύγουν τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης. Οι δύο παραπάνω τύποι άσκησης είναι γνωστοί και ως weight-bearing ασκήσεις και ουσιαστικά περιλαμβάνουν ασκήσεις κατά τις οποίες τα οστά και οι μύες δουλεύουν ενάντια στη βαρύτητα. Οι ασκήσεις αυτές προτείνονται τόσο για την πρόληψη όσο και στην περίπτωση ύπαρξης οστεοπόρωσης, ενώ καλά αποτελέσματα έχουν και οι ασκήσεις ισορροπίας με σκοπό τον καλύτερο έλεγχο του σώματος και την αποφυγή των πτώσεων. 

 

Δώσε σημασία και στη διατροφή

Αν ψάχνεις για άλλους τρόπους να ενισχύσεις την υγεία των οστών σου, ρίξε μια ματιά στο πιάτο σου. Η διατροφή μπορεί να κάνει τη διαφορά. Επειδή το ασβέστιο αποτελεί σημαντικό συστατικό της δομής των οστών κατανάλωνε τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο, όπως γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και αμύγδαλα. Απέφυγε αναψυκτικά τύπου cola επειδή όταν τα επίπεδα του ανθρακικού είναι υψηλά και τα επίπεδα του ασβεστίου χαμηλά, το ασβέστιο αποσπάται από τα οστά. Άλλοι παράγοντες που μπορεί να προάγουν την έκκριση ασβεστίου είναι το αλάτι, η ζάχαρη και οι πρωτεΐνες. 

 

Να θυμάσαι ότι όσο περισσότερο ασκείσαι τόσο περισσότερο θα ωφεληθούν τα οστά σου. Κι αν δεν ασκείσαι έντονα, μια βόλτα κάθε μέρα θα κάνει δουλειά.