Reviews

Lockdown: Μπορεί ο αθλητισμός να περιοριστεί;

Τα νέα μέτρα φουντώνουν τις αντιδράσεις γονιών, αθλητών, πρωταθλητών, φορέων, προπονητών. Ο αθλητισμός μπορεί να περιοριστεί; Η δημοσιογράφος Φίλια Μητρομάρα με αφορμή τις ανοιχτές επιστολές αθλητών και ερασιτεχνών αθλητών ρίχνει μία ματιά στα περιοριστικά μέτρα.

 

Με το νέο lockdown και τις κατευθυντήριες γραμμές της Πολιτείας και του ΕΟΔΥ για την προστασία όλων από τον κορωνοϊό, ο αθλητισμός, η κολύμβηση, η ποδηλασία, το τρέξιμο, όλα περιορίζονται στα στενά όρια ενός και μόνου Δήμου. Αποτέλεσμα; Οι επαγγελματίες αθλητές να μην μπορούν να αθληθούν σωστά (ακόμη κι αν τηρούν όλα τα μέτρα ασφαλείας), οι χειμερινοί κολυμβητές να μην έχουν πρόσβαση στη θάλασσα, οι ποδηλάτες να μην μπορούν να «γράψουν» περισσότερα χιλιόμετρα και να κάνουν μια ολοκληρωμένη σωστή προπόνηση, όπως φυσικά και οι δρομείς.

Επιπλέον, η απαγόρευση της παραμονής πολιτών σε χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση δημιουργεί περισσότερα προβλήματα για τα άτομα με παθήσεις υγείας και ψυχικής υγείας (κατάθλιψη, καρδιά, υψηλή χοληστερίνη, διαβήτης, μυοσκελετικά κ.λπ.), που έχουν ανάγκη από έναν πιο ενεργό και υγιή τρόπο ζωής, όλοι δυσκολεύονται διπλάσια να παραμείνουν υγιείς.

Μην ξεχνάμε πως η άθληση ισχυροποιεί την υγεία, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού, κάτι που είναι απαραίτητο τις μέρες αυτές  που διανύουμε. Το «Νους υγιής εν σώματι υγιεί» είναι πια βασική αρχή «επιβίωσης» στα χρόνια του κορωνοϊού.

Γενικά η απόφαση για ένα καθολικό lockdown στον αθλητισμό, ακόμη και σε αθλήματα που τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα, στερεί από χιλιάδες παιδιά από την άσκηση, που είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες και αφήνει έξω εκατοντάδες επαγγελματίες αθλητές και αθλήτριες, που αμείβονται ελάχιστα, να βρεθούν χωρίς εισόδημα και με σοβαρούς κινδύνους τραυματισμών, όταν θα επανέλθουν στην ενεργό δράση.

Τα μέτρα που παίρνονται όπως η ακύρωση μεγάλων δρομικών events στο παρά πέντε, ακυρώνουν και τη σκληρή προετοιμασία των αθλητών, κάτι που δοκιμάζει για μια ακόμη φορά την ανθεκτικότητα όλων όσων τολμούν να ασχοληθούν με τον πρωταθλητισμό σε μία χώρα που δεν προσφέρει και τις καλύτερες συνθήκες.

Γενικά η Πολιτεία δεν πρέπει να παίρνει αψήφιστα το ζήτημα του αθλητισμού κλείνοντας οριζόντια τα πάντα, χωρίς να εξετάσει κάποιες εναλλακτικές προστάσεις, προκείμενου αυτοί που θέλουν να αθληθούν να το κάνουν χωρίς περιορισμούς. Ο αθλητισμός δεν χρειάζεται περιορισμούς.

Ήδη οι φωνές και οι επιστολές από αθλητικούς φορείς, αθλητές, προπονητές, παράγοντες και γονείς πυκνώνουν. Για παράδειγμα οι Έλληνες μαραθωνοδρόμοι αντέδρασαν στη ματαίωση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Μαραθώνιου, που έγινε μόλις έξι μέρες πριν τη διεξαγωγή του. Καιρός είναι όλοι να αντιδράσουμε γιατί ο αθλητισμός δεν θέλει περιορισμούς.

Καλή δύναμη σε όλους!

Επιστολή από την ΕΣΟΑ (Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες)

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ προς Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Αυγενάκη, Γ. Γραμματέα αθλητισμού κ. Μαυρωτά, Επιτροπή λοιμωξιολόγων Υπουργείου Υγείας.

Αξιότιμοι Κύριοι,

Αντιλαμβανόμενοι την πολύ δύσκολη κατάσταση που έχει περιέλθει και η χώρα μας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και με βάση τις ανακοινώσεις όσον αφορά τα μέτρα για τον ερασιτεχνικό-σωματειακό Αθλητισμό, θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τις ανησυχίες όλου του αθλητικού κόσμου (αθλητές, προπονητές, παράγοντες και γονείς) για το μέλλον του και την εξέλιξη του.

Αρχικά, θα πρέπει να αποφευχθεί ο οποιοσδήποτε διαχωρισμός μεταξύ επαγγελματικού και ερασιτεχνικού Αθλητισμού, αφού ο Αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει κάτω από περιορισμούς και προϋποθέσεις να συνεχίσει σε κάθε επίπεδο.

Επιπλέον, τα νέα μέτρα «παράλυσης» του ερασιτεχνικού Αθλητισμού, σε διάστημα μικρότερο των 6 μηνών, έχουν σοβαρές συνέπειες τόσο για τους αθλητές όλων των ηλικιών όσο και για τα σωματεία που υπάγονται.

Τέλος, με σεβασμό πάντα και αίσθημα κοινωνικής ευθύνης θεωρούμε αναγκαία την επανεξέταση των περιοριστικών μέτρων για τον Αθλητισμό πάντα με προτεραιότητα την υγεία όλων μας. Είμαστε στη διάθεσή σας για περαιτέρω επικοινωνία.

Επιστολή από την ομάδα WeSwim και τον ιδρυτή της Πέτρο Παρθένη

Αξιότιμε Κύριε Χαρδαλιά,

Στις 4 Νοεμβρίου ο Πρωθυπουργός απεύθυνε διάγγελμα στον Ελληνικό λαό και ακούσαμε όλοι με προσοχή τις πολύ σημαντικές ανακοινώσεις, αλλά και τις διευκρινήσεις που συνοδεύσαν το διάγγελμα αυτό.

Ανάμεσα σε άλλα ανέφερε : «…αυτήν τη φορά θα υπάρχει μεγαλύτερη ανεκτικότητα όσον αφορά στην ανάγκη κάποιου να τρέξει, να περπατήσει, να κάνει ποδηλασία σε ανοιχτούς χώρους, αλλά και να κολυμπήσει, τηρώντας φυσικά τις απαραίτητες προϋποθέσεις υγειονομικής προστασίας.»

Θα ήθελα να σας παρακαλέσω λοιπόν να μας βοηθήσετε διευκρινιστικά όσο αφορά το κολύμπι στη θάλασσα  τόσο το άθλημα ανοιχτής θάλασσας όσο και το χειμερινό θεραπευτικό κολύμπι, ζήτημα που αφορά άμεσα ένα μεγάλο μέρος των πολιτών της χώρας μας. Αναγνωρίζουμε όλοι ότι αυτές οι μέρες είναι δύσκολες και πιεστικές τόσο για εσάς, όσο και για χιλιάδες συμπολίτες μας που ταλαιπωρούνται από την απειλή του Covid-19 και είναι λογικό να υπάρχουν νέα δεδομένα και παρερμηνείες αυτών. Ο χρόνος άλλωστε είναι πολύ πυκνός και οι εξελίξεις που φέρνει ο Covid-19 ραγδαίες.

Αναγνωρίζουμε το δύσκολο και σημαντικό έργο σας και σας στηρίζουμε με σκοπό να τα καταφέρουμε τόσο ως χώρα, όσο και ως κοινωνία.

Σε αυτό είμαστε δίπλα σας από την πρώτη στιγμή, εφόσον ως αθλητές γνωρίζουμε τη σημαντικότητα των κανόνων και της τήρησης αυτών στα πλαίσια μιας ευνομούμενης κοινωνίας.

Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό από την πλευρά της πολιτείας να αναγνωριστεί το άθλημα μας (κολύμβηση στην ανοιχτή θάλασσα 365 μέρες το χρόνο ) σαν ένα από τα αθλήματα που επιτρέπονται ανάμεσα σε άλλα με ξεκάθαρες κατευθύνσεις, τηρώντας πάντα το προβλεπόμενο πρωτόκολλο (χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων, SMS για παράκτια άθληση κ.λπ.) και πάντα με σεβασμό στους συμπολίτες μας.

Τα τελευταία χρόνια μετά την ανάπτυξη του δρομικού και ποδηλατικού κινήματος, το κολύμπι στη θάλασσα έχει πάρει τη σκυτάλη αντίστοιχης αν όχι ίδιας ανάπτυξης, και παράλληλα έχει δημιουργήσει νέους κλάδους εργασίας ενώ διαφημίζει τη χώρα μας στο εξωτερικό με μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, δρώμενα και δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Το κολύμπι στη θάλασσα είναι επίσης γνωστό ότι έχει θετικές ψυχολογικές επιδράσεις στον άνθρωπο, πέραν της εκγύμνασης που προσφέρει, και αποτελεί σύμμαχο στην προσπάθεια να ανταπεξέλθουμε στο άγχος, το στρες και την αβεβαιότητα της ειδικής αυτής κατάστασης για την ανθρωπότητα.

Ζητάμε μόνο από εσάς, με ψυχραιμία και κοινή λογική, να αντιμετωπίσετε το θέμα μέσα στις επόμενες μέρες, αφού πρώτα ολοκληρωθούν ζητήματα πρωταρχικής σημασίας (στήριξη συστήματος υγείας, μέτρα προστασίας ευπαθών ομάδων συμπολιτών μας κ.λπ.).

Σε συνεργασία ίσως με την Γενική Γραμματεία αθλητισμού, από την οποία δεν έχουμε ακόμα και σήμερα σχετική επίσημη ενημέρωση αλλά και ειδικούς επί του θέματος, να μας δώσετε τις απαραίτητες κατευθύνσεις στο πώς οι αθλητές και ο κόσμος θα μπορούν νόμιμα και χωρίς φόβο να έχουν πρόσβαση στη θάλασσα στο τρέχον χρονικό διάστημα.

Τί δηλαδή επιτρέπεται ακριβώς και πως μπορεί να αθληθεί κάποιος στη θάλασσα εν μέσω καραντίνας, και αν μπορεί τελικά.

Περιμένουμε λοιπόν ξεκάθαρη ενημέρωση για την μετακίνηση των πολιτών για κολύμπι ανάμεσα στις περιφερειακές ενότητες, εφόσον δεν είναι ακόμα και σήμερα ευδιάκριτο στους πολίτες πώς ακριβώς θα είναι εφικτή η πρόσβαση στην θάλασσα μέσα στα πλαίσια των κανόνων που από την περασμένη Παρασκευή έχετε θέσει.

Αν αυτό αποφασίσετε ότι απαγορεύεται, είναι εξίσου σημαντικό να γνωστοποιηθεί στους συμπολίτες μας ξεκάθαρα ώστε να μην ανατρέχουν σε νομικούς η σε εφημερίδες και media για την ερμηνεία των τελευταίων ΚΥΑ, αλλά και να μην ερμηνεύουν κατά το δοκούν τις όποιες αποφάσεις. Από τις εκατοντάδες απορίες που μας εκφράζει ο κόσμος τις τελευταίες μέρες (περί πρόσβασης στη θάλασσα και πως ακριβώς αυτή γίνεται), καταλαβαίνουμε ότι μπερδεύονται και τα ίδια τα όργανα της τάξης στην προσπάθεια τους να εφαρμόσουν τις ίδιες τις διατάξεις, με αποτέλεσμα να υπάρχουν παρερμηνείες πάσης φύσεως.

Υπάρχει λοιπόν μεγάλη ασάφεια μέχρι και σήμερα για την κολύμβηση στην θάλασσα και απευθυνόμαστε σε εσάς με σκοπό να μας διευκρινίσετε τι ακριβώς ισχύει και τι όχι και να μάθει ο κόσμος πως είναι ορθό να συμπεριφερθεί και να πράξει ανάλογα.

Παραμένουμε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε συζήτηση με προτάσεις εφικτών λύσεων σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για τους αθλούμενους κολυμβητές, και όχι μόνο, πολίτες της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκατοντάδες κολυμβητές πισίνας που αδυνατούν λόγω νέων μέτρων να αθληθούν στην πισίνα, επιλέγουν τη θάλασσα σαν στίβο προπόνησης αυτό τον καιρό, οπότε υπάρχει και πληθώρα επιπλέον αθλούμενων, η οποία θα επωφεληθεί από την απόφαση σας αυτή.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι τέλος να αποσαφηνιστεί σε ποιες πισίνες και αν (ανοικτές ή κλειστές) θα εξυπηρετηθούν φίλοι κολυμβητές με αναπηρίες στα πλαίσια θεραπευτικής κολύμβησης. Η επίσημη ανάρτηση αυτών, όπως και η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες για πρόσβαση, θα βοηθήσει χιλιάδες γονείς να έχουν τις σχετικές ξεκάθαρες κατευθύνσεις.

Αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι αυτό, τη στιγμή που η κολύμβηση είναι ζωτικής σημασίας για τους συνανθρώπους μας, μη έχοντας οι περισσότεροι από αυτούς οποιαδήποτε άλλη επιλογή άθλησης.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας τονίσω ότι οι θάλασσες και ακτογραμμές της Αττικής αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας  μπορούν να προσφέρουν αυτόν τον απέραντο και ασφαλή στίβο στους συμπολίτες μας, μέσα στον οποίο θα γιατρέψουν ένα σημαντικό ψυχικό τους κομμάτι που κινδυνεύει αυτές τις δύσκολες εποχές.

Αναμένοντας τα νέα σας και με σεβασμό, εύχομαι ολόψυχα καλή δύναμη στο δύσκολο έργο σας.