Reviews

Κύπελλο περιόδου OrganiCup: Να πώς θα χαρείς τις διακοπές στις δύσκολες μέρες

Η δημοσιογράφος Φίλια Μητρομάρα σου εξηγεί γιατί ξεχώρισε το κύπελλο περιόδου OrganiCup ανάμεσα σε διάφορα άλλα κύπελλα και χάρηκε τις διακοπές της, τη θάλασσα και τα καλοκαιρινά σπορ.

Είναι και αυτές οι δύσκολες μέρες που εύχεσαι και παρακαλάς να μην εμφανιστούν στις διακοπές σου και σε αφήσουν μόνη στην ακτή, να χαιρετάς από μακριά την παρέα σου που κάνει βουτιές στη θάλασσα. Αλλά πως συμβαίνει και πάντα εμφανίζονται την πρώτη μέρα των διακοπών χαλώντας σου τη διάθεση, είναι πραγματικά ανεξήγητο!

Προσωπικά έχω βρεθεί άπειρες φορές να μετράω ημερολόγια και να κανονίζω τις διακοπές μου ώστε να μη συμπέσουν με τις δύσκολες μέρες αλλά κατά έναν περίεργό λόγο, τσουπ!, εμφανίζονται. Μερικές φορές από το πουθενά (@#($*%^&*)! Μάλιστα για να μπορέσω να χαρώ το καλοκαίρι έχω κάνει πολλές έρευνες μπας και βρω διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις στα ταμπόν και τις σερβιέτες. Τσίφος! Τελικά αυτό που με κέρδισε ήταν ένα κύπελλο: το κύπελλο περιόδου OrganiCup. Γιατί; Επειδή είναι ό,τι πιο κοντινό σε ταμπόν αλλά έχει 100% μηδενικά απόβλητα. Άρα είναι και οικολογικό και οικονομικό. Κυρίως όμως αόρατο!

Γιατί διάλεξα το κύπελλο περιόδου OrganiCup

Το OrganiCup, όπως αναφέρεται και στο site τους, υπόσχεται μια “ευκολότερη, πιο υγιεινή, πιο έξυπνη” περίοδο. Είναι πιστοποιημένο με το AllergyCertified, δεν περιέχει αλλεργιογόνα και είναι κατάλληλο για το ευαίσθητο δέρμα. Είναι επίσης πιστοποιημένο Vegan, με το κύπελλο να είναι κατασκευασμένο από 100% ιατρική σιλικόνη, χωρίς πρόσθετα ή χημικά. Δεν περιέχει λευκαντικά, αρώματα είτε άλλες ερεθιστικές η αλλεργιογόνες ουσίες. Κατά μέσο όρο, ένα OrganiCup μπορεί να διαρκέσει έως και 10 χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι αξίζει τα λεφτά του ενώ σου εξοικονομεί χρήματα τα επόμενα χρόνια, τα οποία δεν θα πετάξεις σε σερβιέτες και ταμπόν και δεν θα μολύνεις το περιβάλλον.

Μήπως σκέφτεσαι ότι το Vegan σου φαίνεται περίεργο σε ένα αντικείμενο προσωπικής υγιεινής; Κι όμως δεν είναι. Ανησυχούμε για τις χημικές ουσίες που μπορεί να υπάρχουν στο φαγητό μας, στην περιποίηση της επιδερμίδας και του μακιγιάζ μας γιατί δεν ανησυχούμε για τα χημικά που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα της προσωπικής μας υγιεινής; Ένα κοινό ταμπόν μπορεί να περιέχει χλώριο, BPA, διοξίνη, κατάλοιπα φυτοφαρμάκων και πολλά άλλα πρόσθετα ενώ το OrganiCup είναι απαλλαγμένο από όλα αυτά. Μάλιστα, το OrganiCup δεν είναι μόνο φιλικό προς το περιβάλλον, αλλά είναι και αποτελεσματικό. Μπορείς να κρατήσεις το κύπελλο περιόδου μέχρι και 12 ώρες χωρίς να το αλλάξεις. (Προφανώς αυτό εξαρτάται από τη ροή της περιόδου.)

Αν τα ταμπόν και οι σερβιέτες απορροφούν τις κολπικές εκκρίσεις, το OrganiCup τις συλλέγει.

Αυτό εξαλείφει τυχόν ερεθισμούς και ξηρότητα του δέρματος, σέβεται το περιβάλλον του κόλπου, δεν απορροφά την προστατευτική βλένη και δεν αλλάζει το φυσιολογικό pH του κόλπου. Επιπλέον δεν αφήνει ίχνη από ίνες στο εσωτερικό του κόλπου κάτι που συμβαίνει για παράδειγμα με τα ταμπόν.

Πώς εφαρμόζεται το OrganiCup

Για να τοποθετήσεις το OrganiCup απλά το διπλώνεις και το εισάγεις μέσα στον κόλπο. Μπορεί να χρειαστούν μερικές προσπάθειες για να το τοποθετήσεις σωστά και να νιώθεις άνετα.

Μπορείς να δεις και το βίντεο του OrganiCup σχετικά με τον τρόπο χρήσης του κυπέλλου περιόδου Organicup προκειμένου να το τοποθετήσεις σωστά και με ασφάλεια. Εάν παλεύεις στην κυριολεξία να το βάλεις, το Organicup συνιστά να χρησιμοποιείς λιπαντικό με βάση το νερό.

Η δική μου εμπειρία

Προσωπικά δεν πέτυχα την εισαγωγή με την πρώτη. Κατάφερα να το κάνω σωστά τη δεύτερη φορά και δεν μπορούσα να το πιστέψω. Ήταν τόσο άνετο! Δεν ένιωθα καθόλου ότι υπήρχε. Όταν χρησιμοποιούσα ταμπόν, κάποιες φορές ένιωθα άβολα όταν καθόμουν σε συγκεκριμένες θέσεις. Για να μην αναφέρω ότι τα χημικά του ταμπόν μου προκαλούσαν ξηρότητα. Αλλά το OrganiCup ήταν τόσο διακριτικό.

Δεν σου κρύβω ότι ήμουν σκεπτική στο να δοκιμάσω ένα κύπελλο περιόδου. Νόμιζα ότι δεν ήταν δυνατόν αυτό το μικροσκοπικό κύπελλο σιλικόνης να ανταγωνιστεί ένα ταμπόν ή μια σερβιέτα, όσον αφορά την απορροφητικότητα. Διαπίστωσα ότι έκανα λάθος τόσο καιρό.

Όχι μόνον ήταν απορροφητικό 100% αλλά δεν δημιουργούσε οσμές ή “ατυχήματα”, ακόμη κι όταν γυμναζόμουν.

Αυτό επίσης που κατάλαβα είναι ότι η ροή της περιόδου μου δεν είναι τόσο μεγάλη όσο πίστευα με το ταμπόν. Στις 12 ώρες που χρησιμοποίησα το OrganiCup δεν γέμισε πάνω από το μισό!

Στην αρχή, ανησυχούσα για το πόσο συχνά θα έπρεπε να το αδειάζω αλλά διαπίστωσα ότι το φορούσα και το… ξεχνούσα, με την καλή έννοια! Το άδειαζα μόνο δύο φορές την ημέρα: μία φορά το πρωί και μία φορά πριν κοιμηθώ. Έτσι, δεν χρειαζόταν να επισκέφτομαι στις διακοπές μου τυχαίες τουαλέτες ή να φοβάμαι τα ατυχήματα. Γι’ αυτό και τις χάρηκα: έτρεξα, κολύμπησα και έκανα γιόγκα, χωρίς φόβο. Δεν είχα ποτέ καμία διαρροή ή κάποιο “ατύχημα”. Ήμουν μάλιστα σίγουρη ότι όσο κολυμπούσα αυτό θα έμενε στη θέση του. Και έμενε. Ήταν η πρώτη φορά που δεν φοβόμουν να έχω περίοδο στις διακοπές μου.

Πώς καθαρίζεται το κύπελλο περιόδου OrganiCup

Στην ιστοσελίδα τους, η εταιρεία της OrganiCup συστήνει να βράσεις το κύπελλο περίοδου και μετά να το αποθηκεύσεις. Προσωπικά, η ιδέα του να βράσω το κύπελλο περίδου σε ένα μαγειρικό σκεύος που χρησιμοποιώ για να μαγειρεύω δεν μου φαινόταν ιδιαίτερα ελκυστική. Αντ 'αυτού, καθάρισα το OrganiCup με κρύο νερό και με το ειδικό υγρό καθαρισμού (έχει και μαντηλάκια καθαρισμού, καλό ε;) και έκανα το εξής: γέμισα το νεροχύτη του μπάνιου με βραστό νερό από βραστήρα, έριξα λίγο υγρό καθαρισμού και το άφησα να μουλιάσει. Στη συνέχεια το άφησα να στεγνώσει πριν το αποθηκεύσω. Όσον αφορά την αποθήκευση, το OrganiCup μπαίνει στη βαμβακερή θήκη, η οποία υπάρχει στη συσκευασία.

Πόσα μεγέθη έχει το κύπελλο περιόδο OrganiCup

Υπάρχει το μέγεθος Α, για ελαφριά ή μέτρια ροή και αν δεν έχεις γεννήσει φυσιολογικά. Το μέγεθος Β για μέτρια ή αυξημένη ροή και αν έχεις γεννήσει φυσιολογικά. Πρόσφατα βγήκε και το OrganiCup Mini για κορίτσια στην εφηβεία ή για γυναίκες που μπορεί να αισθάνονται δυσφορία με τα μεγέθη Α ή Β.

Να θυμάσαι

Το κύπελλο περιόδου OrganiCup λειτούργησε τέλεια σε μένα, αλλά ανατομικά δεν είμαστε όλες ίδιες. Επειδή η καθεμία έχει έναν ελαφρώς διαφορετικό κόλπο αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δοκιμάσεις ποιο μέγεθος είναι ιδανικό για σένα.

Αυτό που μου αρέσει στο OrganiCup είναι ότι έχει 100% εγγύηση ικανοποίησης. Έτσι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το κύπελλο για 90 ημέρες, και αν δεν είσαι ευχαριστημένη με αυτό σου επιστρέφουν τα χρήματά σου. Αυτό το κάνει πιο εύκολο για όσες δεν είναι σίγουρες για το σχήμα ή το μέγεθος που τους ταιριάζει καλύτερα. Αν ανησυχείς για τη χρήση ενός κύπελλου περιόδου, συμβουλεύσου το γυναικολόγο σου.

Καλές διακοπές!

Φίλια Μητρομάρα