ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα 10 μυστικά όπλα στο αδυνάτισμα

Αν έχεις αυτά τα πολύ απλά όπλα στη φαρέτρα σου θα σε βοηθήσουν να αδυνατίσεις χωρίς να το καταλάβεις.

1 Τα καυτερά

Αν έχεις συνηθίσει να τρως πολύ γρήγορα το φαγητό σου φάε μία καυτερή πιπεριά. Οι καυτερές πιπεριές επιταχύνουν το μεταβολισμό, αλλά το πραγματικό όφελος του πικάντικου φαγητού είναι ότι αυξάνει το χρόνο που τρως. Μέχρι να στείλει σήμα το στομάχι σου ότι είναι γεμάτο, έχεις ήδη παραφάει. Το να τρως αργά είναι μια καλή στρατηγική απώλειας βάρους κι ένας εύκολος τρόπος είναι να κάνεις πιο πικάντικα φαγητά.

2 Η μειωμένη μερίδα

Κακά τα ψέματα οι πραγματικές μερίδες δεν είναι αυτές που τρως συνήθως, είναι πολύ μικρότερες αλλά το πιάτο σου είναι μεγάλο και σου φαίνονται μικρές. Προσπάθησε να τηρείς τη σωστή μερίδα και θα διαπιστώσεις ότι μπορείς να χάσεις κιλά χωρίς να το καταλάβεις.

 

3 Το σπιτικό φαγητό

Για να γλιτώσεις χρήματα –και κιλά-, άρχισε να καταγράφεις πόσο συχνά τρως έξω και πόσα ξοδεύεις κάθε μήνα και σταδιακά μείωσέ το. Οι άνθρωποι που δεν μαγειρεύουν στο σπίτι συνήθως τρώνε λιγότερο υγιεινά και έχουν περισσότερα κιλά.

 

4 Το πρωινό

Οι διατροφολόγοι συμβουλεύουν εδώ και χρόνια να μην παραλείπουμε το πρωινό, όμως πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν και πάλι τη σημασία του. Σε μία μελέτη, Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι αν δεν έχεις φάει πρωινό, το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου ενεργοποιείται πιο έντονα όταν βλέπεις μια τροφή πλούσια σε θερμίδες – με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες να ενδώσεις. Υπάρχει, λοιπόν, και επιστημονική εξήγηση γιατί δεν μπορείς ν’ αντισταθείς στα ντόνατ που βλέπεις στο κυλικείο του γραφείου.

5 Το ποδήλατο

Η κίνηση είναι το πιο σημαντικό πράγμα μετά τη διατροφή για τη δίαιτα. Αν είσαι μέτριου μεγέθους και κάνεις πεντάλ σε μέτριο ρυθμό, μπορεί να κάψεις γύρω στις 550 θερμίδες ανά ώρα.

6 Ο κουρκουμάς

Μια από τις βασικές ενώσεις του κουρκουμά είναι η κουρκουμίνη, που έχει αποδειχθεί ισχυρό όπλο στην καταπολέμηση του λίπους. Μελέτη του Πανεπιστημίου Tufts διαπίστωσε ότι τα ποντίκια στα οποία χορηγούνταν διατροφή υψηλή σε λιπαρά με μικρές ποσότητες κουρκουμίνης πήραν λιγότερο βάρος από άλλα ποντίκια, που ακολουθούσαν την ίδια διατροφή, χωρίς όμως κουρκουμίνη. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το συστατικό αυτό καταστέλλει την ανάπτυξη του λιπώδους ιστού και αυξάνει την καύση λίπους. Δοκίμασέ το στο επόμενο γεύμα σου.

7 H yoga

Οι περισσότεροι παραδέχονται τα οφέλη της γιόγκα στη μείωση του στρες και την αύξηση της ευλυγισίας, αλλά πολλοί δεν συνειδητοποιούν ότι διευκολύνει την απώλεια βάρους. Μάλιστα, μελέτη διαπίστωσε ότι οι οπαδοί της γιόγκα έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) από τους άλλους αθλούμενος. Πιθανότητα υπάρχουν πολλοί λόγοι. Η γιόγκα είναι καλύτερο να γίνεται με άδειο στομάχι και μπορεί να αυξήσει τη μυϊκή μάζα, πράγμα που ενισχύει το μεταβολισμό. Επιπλέον, προωθεί τη ενσυνειδητότητα, που περιλαμβάνει το να δίνεις προσοχή στο αν νιώθεις πλήρης.

8 Τα λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και ο τόνος, αδυνατίζουν για αρκετούς λόγους. Περιέχουν πολλά λιπαρά οξέα Ω3, που μειώνουν τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες – και είναι γνωστό ότι η κορτιζόλη αυξάνει την ποσότητα λίπους που αποθηκεύεται στην κοιλιά. Επιπλέον, η κατανάλωση ρέγγας ή σαρδέλας σε κονσέρβα εγγυάται ότι θα καταναλώσεις λιγότερες θερμίδες απ’ όσες αν έτρωγες ένα χάμπουργκερ.

9 Το ρύζι και τα φασόλια

Μελέτη στην επιθεώρηση Obesity Research κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια διατροφή που αποτελείται κυρίως από ρύζι και φασόλια μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας κατά 14% συγκριτικά με τη δυτική διατροφή. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι χαμηλότερη σε λιπαρά και υψηλότερη σε φυτικές ίνες, σταθεροποιώντας τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Ίσως σου φαίνεται παράλογο, αλλά μια διατροφή πλούσια σε φασόλια χαρίζει σούπερ κορμί.

10  Οι σωστοί συνδυασμοί

Οι περισσότεροι νομίζουν ότι για να χάσουν βάρος πρέπει να κόψουν το αλκοόλ. Δεν ισχύει. Ακολουθείς αυτό τον απλό κανόνα: αν σκοπεύεις να φας επεξεργασμένους υδατάνθρακες, μην τους πιεις κιόλας. Το αλκοόλ είναι υδατάνθρακας. Αν έχεις όρεξη να πιεις κρασί, απέφυγε τα λευκά ζυμαρικά. Γέμισε το πιάτο σου με λαχανικά και άπαχες πρωτεΐνες και πάρε τους υδατάνθρακες μόνο από το ποτήρι σου.