ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συνταγή: Smoothie για δρομείς με μελάσα, χωρίς ζάχαρη!

Η δημοσιογράφος και fitness enthusiastic Φίλια Μητρομάρα, μπήκε στην κουζίνα και έφτιαξε ένα smoothie για δρομείς με μελάσα, χωρίς ζάχαρη.

Η μελάσα μου έδωσε την ενέργεια που χρειαζόμουν

Τα τελευταία χρόνια έχω εξοστρακίσει τη ζάχαρη από την κουζίνα και τη διατροφή μου, και όχι άδικα. Είναι το πιο γλυκό ναρκωτικό, το οποίο έχει απίστευτες αρνητικές επιπτώσεις, τόσο στο ανοσοποιητικό όσο και σε ολόκληρο τον οργανισμό. Να μη μιλήσω και για τα κιλά. Μέχρι πρότινος είχα αντικαταστήσει τη ζάχαρη με μέλι. Αλλά όταν γνώρισα τη Μάνια και μου πρότεινε να δοκιμάσω τη μελάσα Emellia πραγματικά ενθουσιάστηκα! Πρώτα από όλα από τη μυρωδιά της μελάσας. Ήταν τόσο αρωματική. Έπειτα από τη γεύση. Έριχνα ένα κουταλάκι στο πρωινό μου, στο γιαούρτι, στη βρώμη, στη σαλάτα μου, στα προπονητικά γεύματα, σε μπάρες ενέργειας και ήταν όλα τόσο γευστικά! 

Και ενώ άρχισα να προτιμώ τη μελάσα για την απίστευτη γεύση της, η προτίμησή μου γι’  αυτήν έγινε πιο δυνατή επειδή έχει καταπληκτικές διατροφικές δυνάμεις.

Τι είναι η μελάσα;

Η μελάσα είναι αυτό το σκούρο, παχύ σαν σιρόπι υγρό, υποπροϊόν της επεξεργασίας ζαχαροκάλαμου. Και ενώ χρησιμοποιείται συνήθως ως γλυκαντικό για να αντικαταστήσει τη ζάχαρη, εάν το δοκιμάσεις δεν είναι τόσο γλυκό. Υπάρχουν αρκετές κατηγορίες μελάσας:

Blackstrap: Λαμβάνεται από ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο και κονσερβοποιημένη ζάχαρη.

 Aπό ζαχαροκάλαμο: Είναι υποπροϊόν της εξευγενισμένης ζάχαρης από χυμό ζαχαροκάλαμου και μελάσα τεύτλων.

Θειούχα: Αναφέρεται έτσι η μελάσα που έχει εκχυλιστεί από νεαρό ζαχαροκάλαμο και έχει υποστεί επεξεργασία με διοξείδιο του θείου για συντήρηση.

“Σπασμένη”: Εξάγεται από το ώριμο ζαχαροκάλαμο, δεν χρειάζεται η προσθήκη θείου για την συντήρησή της και διατηρεί την πλούσια και ελαφριά γεύση της.

Hydrol (ή Υδροόλη): Ο συγκεκριμένος τύπος μελάσας λαμβάνεται από την υδρόλυση αμύλου.

Άλλοι τύποι μελάσας: Περιλαμβάνουν μελάσα ροδιού που είναι θρεπτικές και παρασκευάζονται από ρόδι. Επίσης, η μελάσα μπορεί να είναι από σφένδαμο, χουρμά, χαρούπι, αγαύη και τεύτλο.

Σε τι διαφέρει η μελάσα Emelia

Η μελάσα Emelia θα έλεγα ότι ανήκει στην κατηγορία της “σπασμένης” μελάσας, η οποία βγαίνει απ' ευθείας από τον χυμό του ζαχαροκάλαμου χωρίς να έχει προηγηθεί καμία επεξεργασία, επομένως είναι 100% φυσικό προϊόν και όχι χημικό γλυκαντικό.

Δεν προέρχεται από γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα.

Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (50) σε αντίθεση με άλλες γλυκαντικές ουσίες όπως η μαλτοδεξτρίνη (150), η γλυκόζη (100), το σιρόπι καλαμποκιού (75), η λευκή ζάχαρη (65) αλλά και το μέλι (50-75), γεγονός που σημαίνει ότι έχει αργή μεταβολική αποδέσμευση και δεν ανεβάζει τα επίπεδα του σακχάρου όσο οι παραπάνω υδατάνθρακες.

Έχει λίγες θερμίδες (15 ανά κουταλάκι του γλυκού), ενώ περιέχει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά από οποιοδήποτε άλλο γλυκαντικό.

Η μελάσα Emelia λοιπόν δεν είναι προϊόν απόσταξης, δεν έχει καμία επεξεργασία, ενώ παρασκευάζεται από τον συμπυκνωμένo χυμό καλής ποιότητας ζαχαροκάλαμου, με την παλιά παραδοσιακή συνταγή της φυγοκέντρησης και του βρασμού σε χαμηλή θερμοκρασία. Αυτό της δίνει τη μοναδική στο είδος της εξαιρετική γεύση, διατηρώντας παράλληλα όλα τα θρεπτικά στοιχεία του φυτού, που είναι απαραίτητα και πλήρως απορροφήσιμα από τον οργανισμό.

Διατροφικά, η μελάσα Emelia είναι εξαιρετικά θρεπτική: περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μαγγάνιο. Για όσους ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή, είναι αθλητές ή έχουν αναιμία, η μελάσα είναι ένας καλός τρόπος για να ενισχύσουν την πρόσληψη σιδήρου. Aυξάνει τις τιμές του σιδήρου, της φερριτίνης και του αιματοκρίτη χωρίς να βλάπτει το συκώτι. Μια διατροφή πλούσια σε σίδηρο είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους αθλητές, τους δρομείς και όσους γυμνάζονται, επειδή το σίδηρο είναι αυτό που μεταφέρει το οξυγόνο στα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία μεταφέρουν το οξυγόνο από τους πνεύμονες στους μυς. Επιπλέον καταναλώνοντας μελάσα το σώμα σου θα σε ευχαριστεί ακόμα περισσότερο γιατί η μελάσα περιέχει και πρωτεΐνη ενώ τονώνει τη μνήμη και τη συγκέντρωση, συμβάλλει στη μείωση του στρες λόγω της περιεκτικότητάς της σε βιταμίνη Β6 και μαγνήσιο.

Δες και Μήπως τρώω περισσότερη ζάχαρη από όσο νομίζω;

 

Συνταγή: Smoothie για δρομείς, με μελάσα, χωρίς ζάχαρη

Μοιράζομαι μαζί σου μία απλή, εύκολη και γευστική συνταγή για σένα που τρέχεις. Δοκίμασε τη και θα διαπίστωσεις ότι η ενέργεια σου θα είναι στα ύψη!

Υλικά

1 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου

1-2 κουταλιές μελάσα emelia

1 κατεψυγμένη μπανάνα

1 κομματάκι φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο

1 κγ κανέλα

1 scoop πρωτεΐνης, γεύση βανίλια (προαιρετικά)

Οδηγίες

Ρίξε όλα τα συστατικά στο μπλέντερ, ανακάτεψε μέχρι να πολτοποιηθούν τα υλικά και να γίνει κρεμώδες!

Η μελάσα Emelia θα σου δώσει την ενέργεια που χρειάζεσαι για να τρέξεις χωρίς σταματημό! Η ρίζα τζίντζερ είναι σημαντική, όχι μόνο για την πικάντικη γεύση της, αλλά και για το γεγονός ότι συμβάλλει στην καλή πέψη και μειώνει τη φλεγμονή.

Καλή επιτυχία!

Φιλία Μητρομάρα