ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιο τσάι κάνει το καλύτερο tetox, καίει λίπος και σου δίνει ενέργεια;

Γίνεται πολύ ντόρος τώρα τελευταία, παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχει εδώ και δέκα χρόνια, για το φοβερό it superfood, το πράσινο τσάι μάτσα (matcha).

 

 

Το μάτσα είναι βιολογικό τσάι γιαπωνέζικης καταγωγής και στα γιαπωνέζικα σημαίνει «τριμμένο τσάι». Η γεύση και η μυρωδιά του θυμίζουν φρεσκάδα γρασιδιού χωρίς να είναι πικρό όπως άλλα τσάγια. Το μάτσα περιέχει 137 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από ένα απλό πράσινο τσάι. Κάνει καλό στην εξισορρόπηση του μεταβολισμού, τη μνήμη, το δέρμα και τα μαλλιά, ενώ παράλληλα τονώνει τον οργανισμό, προλαμβάνει τον καρκίνο και έχει λιποδιαλυτικές ιδιότητες. Πρέπει όμως να πίνεις πολύ καιρό για να δεις αποτέλεσμα. Τι άλλο κάνει;

Σου δίνει ενέργεια

Το τσάι μάτσα περιέχει καφεΐνη, η οποία μπορεί να σε έχει «στην τσίτα» χωρίς να σε κάνει νευρικό. Αυτό συμβαίνει διότι ένα φλιτζάνι μάτσα περιέχει λιγότερη καφεΐνη από ένα φλιτζάνι καφέ ίδιου μεγέθους. Επιπλέον έχει παρατηρηθεί, ότι το αμινοξύ L-theanine που περιέχει αυξάνει την δραστηριότητα των κυμάτων άλφα στον εγκέφαλο, τα οποία σχετίζονται με την ετοιμότητα. Τα επίπεδα των κυμάτων άλφα πέφτουν όταν είμαστε κουρασμένοι κι έτσι το μάτσα καταπολεμά την κούραση.

Συμβάλλει στην συγκέντρωση πριν τον αγώνα

Το αμινοξύ L-Theanine που περιέχονται στα φύλλα μάτσα βοηθά στην παραγωγή της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης, ουσίες που βελτιώνουν τη διάθεση, την μνήμη και τη συγκέντρωση, κάτι που μπορεί να σε ωφελήσει πριν τον αγώνα.

Προλαμβάνει τον καρκίνο

Η ένωση EGCG γνωστή για την αντικαρκινική της δράση είναι 100 φορές περισσότερη στο τσάι μάτσα από οποιοδήποτε άλλο τσάι.

Κάνει τέλεια αποτοξίνωση

Το τσάι μάτσα είναι ισχυρό αποτοξινωτικό, καθώς η χλωροφύλλη που περιέχει είναι πολύ πιο πλούσια από ό, τι σε άλλα πράσινα τσάγια

Βοηθά στο αδυνάτισμα

Το μάτσα αυξάνει το μεταβολισμό βοηθώντας σε να καις περισσότερες θερμίδες και λίπος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έρευνα στο American Journal of Clinical Nutrition έδειξε πως συμμετέχοντες που έπιναν τσάι μάτσα έχασαν το διπλάσιο βάρος από αυτούς που δεν το κατανάλωναν.

Πώς να το καταναλώσεις

Εκτός από ρόφημα μπορείς να ρίξεις σκόνη σε μία κουταλιά γιαούρτι ή να το προσθέσεις σε ένα smoothie που θα πεις μετά την προπόνηση και θα σε ωφελήσει αφού περιέχει  βιταμίνη C, σελήνιο, χρώμιο και μαγνήσιο.  Επιπλέον το μάτσα προστίθενται στα πάντα, από ζύμες έως ζαχαροπλαστική, δίνοντάς τους ένα ξεχωριστό πράσινο χρώμα.

Φίλια Μητρομάρα

φωτό via