Interviews

Peak Performance: Αυτή η ομάδα τριάθλου θα σε φτάσει στην κορυφή!

Ο προπονητής τριάθλου Μηνάς Μαλάτος, BSc Physical Education and Sport Science, USA Triathlon Certified Coach μίλησε στη δημοσιογράφο Φίλια Μητρομάρα και το wefit.gr για την Peak Performance, την ομάδα τριάθλου που σε μόλις λίγα χρόνια από την ίδρυσή της έχει «βγάλει» σπουδαίους αθλητές και έχει φέρει αρκετές διακρίσεις.

 

 

Η εξειδικευμένη ομάδα Peak Performance απευθύνεται σε αθλητές που ενδιαφέρονται να μεγιστοποιήσουν τις επιδόσεις τους στο τρίαθλο. Ο Μηνάς Μαλάτος, BScPhysical Education and Sport Science, USA Triathlon Certified Coach, αναλαμβάνει υπεύθυνα αθλητές με στόχο πάντα την κορυφή και βρίσκεται και σε συνεχή επικοινωνία μέσω on-line coaching. Εάν σε ενδιαφέρει το τρίαθλο μάθε πώς μπορείς να γίνεις κι εσύ μέλος αυτής της σπουδαίας ομάδας.

 

 

Πως δημιουργήθηκε η ιδέα της ομάδας και πότε ξεκίνησε η Peak Performance; 

Η ιδέα της ομάδας ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια, όταν είχα τελειώσει με τις σπουδές και με τις αγωνιστικές μου υποχρεώσεις στην ποδηλασία. Έχω επενδύσει πολλά χρόνια στον αθλητισμό και αυτό ήθελα να έχει μια συνέχεια.

Πιστεύω ότι ο αθλητισμός πέρα από επιτυχίες και διακρίσεις μας προσφέρει και σημαντικές αξίες, που μας κάνουν όχι μόνο καλύτερους αθλητές αλλά και καλύτερους χαρακτήρες. Έτσι ξεκίνησε η ιδέα και άρχισε να υλοποιείται το 2016. Είμαι πολύ χαρούμενος που μέχρι σήμερα κάθε σεζόν είναι και πιο πετυχημένη για την ομάδα μας. 

 

 

Τι σημαίνει επιτυχία στο αθλητισμό; 

Επιτυχία σημαίνουν πολλά πράγματα στον αθλητισμό. Είναι πολυδιάστατη έννοια. Αν μιλάμε για επαγγελματίες αθλητές σίγουρα η διάκριση, το μετάλλιο και τα ρεκόρ σημαίνουν επιτυχία. Για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό όμως τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Είναι διαφορετικά γιατί οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Ένας ερασιτέχνης αθλητής πρέπει να ξυπνήσει νωρίς το πρωί, να κάνει προπόνηση, να προσέξει τη διατροφή του, να πάει στο γραφείο, να πάρει τα παιδιά από το σχολείο, να ασχοληθεί με την οικογένεια και με άλλες κοινωνικές υποχρεώσεις και κάποιες φορές να κάνει δεύτερη προπόνηση το απόγευμα. 

Επιτυχία λοιπόν θα έλεγα ότι είναι η ισορροπία ανάμεσα στην αθλητική και την προσωπική ζωή, η ένταξη της προπόνησης σε καθημερινή βάση, η γνώση για το τι κάνουμε και η προσωπική εξέλιξη. Με αυτή την οπτική λειτουργούμε και σαν ομάδα. Η διάκριση θα έρθει σύντομα αν υπάρχουν τα παραπάνω. Και το πιο σημαντικό είναι ότι μέσα από τέτοιες συνθήκες ένας αθλητής θα αγαπήσει αυτό που κάνει, θα εκτιμήσει την προσπάθεια του και θα έχει συνέχεια στην προπονητική και αγωνιστική του πορεία. 

Πιστεύω ότι ο αθλητισμός πέρα από επιτυχίες και διακρίσεις μας προσφέρει και σημαντικές αξίες, που μας κάνουν όχι μόνο καλύτερους αθλητές αλλά και καλύτερους χαρακτήρες.

Σε ποιους απευθύνεται η Peak Performance; 

Σε όλους όσοι θέλουν να βελτιώσουν την αθλητική και φυσική τους κατάσταση, να έχουν ένα δομημένο προπονητικό πλάνο και να βρίσκονται σε ένα σύνολο ανθρώπων με υψηλούς στόχους. Με θέληση, υπομονή και καθοδήγηση μπορούμε να καταφέρουμε πολλά πράγματα. 

 

 

Πως είναι μια τυπική εβδομάδα προπόνησης για την ομάδα;

Μία τυπική εβδομάδα έχει περίπου 10 με 12 ώρες προπόνηση. Η διάρκεια και η ένταση βέβαια εξαρτάται από την χρονική περίοδο, τους στόχους μας και αλλάζει κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου. Πέρα από την κολύμβηση, το ποδήλατο, το τρέξιμο, το πρόγραμμα μας περιλαμβάνει και προπονήσεις ενδυνάμωσης (γυμναστήριο). 

 

 

Πώς μπορεί να ισορροπήσει κάποιος την άθληση με την οικογένεια και τη δουλειά; Πόσο δύσκολο είναι και ποια είναι τα tips για να μπορέσουν να ακολουθήσουν όλοι;

Αυτή η ισορροπία είναι η πιο σημαντική για να μπορέσει ένας αθλητής να κάνει προπόνηση σωστά και ολοκληρωμένα. Χωρίς μέτρο στις σχέσεις με την οικογένεια αλλά και τις υπόλοιπες κοινωνικές υποχρεώσεις, σίγουρα θα βρεθούμε σε δυσάρεστες καταστάσεις. Πιστεύω δεν είναι δύσκολο, όλα ξεκινάνε από τον καθημερινό προγραμματισμό, την αυτογνωσία, τη σωστή καθοδήγηση από τον προπονητή και την επικοινωνία με την οικογένεια. Από την άλλη οι εποχές μας δεν βοηθάνε ιδιαίτερα. Υπάρχει ματαιοδοξία, εγωκεντρισμός και λάθος πρότυπα, ειδικά για τους νεότερους αθλητές. 

 

 

Τα social media τι ρόλο παίζουν στον αθλητισμό; 

Τα social είναι ένας χώρος πολύ εύκολα προσβάσιμος, άμεσος και γρήγορος και μπορεί να μας επηρεάσουν άμεσα. Γι’ αυτό έχουν αποκτήσει τεράστια δύναμη, τόσο στον αθλητικό τομέα αλλά και στη καθημερινότητά μας γενικότερα. Από τη μία υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντα θέματα να δούμε και να διαβάσουμε, να μάθουμε νέα, αλλά και να ενημερωθούμε για διάφορα webinars μέσα από τα social media. Από την άλλη πολλές φορές όμως μας αποπροσανατολίζουν και αυτό τείνει να γίνει κοινωνικό φαινόμενο. Αυτό που συμβαίνει κατά τη γνώμη μου είναι γιατί ο κόσμος θέλει να παρουσιάσει κάτι που στην πραγματικότητα δεν είναι, με μία δόση υπερβολής και να επιβεβαιωθεί μέσα από τα like. Αυτή η διαδικασία εκτός του ότι είναι εθιστική έχει και τεράστια δόση ματαιοδοξίας και εγωκεντρισμού.

 

 

Ποσό σημαντική είναι η διατροφή για το άθλημα σας; 

Είναι πολύ σημαντική και άμεσα συνδεδεμένη με μια πετυχημένη αγωνιστική-προπονητική πορεία αλλά και για μια ιδανική αποκατάσταση. Το τρίαθλο είναι από τα πιο απαιτητικά αθλήματα και έχει αυξημένες διατροφικές ανάγκες, πολύωρες προπονήσεις (με κατανάλωση θερμίδων που φτάνουν και 4.000 kcal) και αρκετές φορές καιρικές συνθήκες που δεν είναι ιδανικές. Με βάση όλα αυτά ο αθλητής χρειάζεται να μάθει να τρώει σωστά ώστε να καλύπτει τις σωματικές του ανάγκες, να τρώει ισορροπημένα και να ενυδατώνεται. Η διατροφή μαζί με τον ύπνο είναι τα σημεία «κλειδιά» για την αποκατάσταση και την βελτίωση της αθλητικής απόδοσης. 

 

 

Η διατροφή μαζί με τον ύπνο είναι τα σημεία «κλειδιά» για την αποκατάσταση και την βελτίωση της αθλητικής απόδοσης.

 

Με 24 αθλητές στην εκκίνηση του Ironman Greece η ομάδα σας κατέκτησε την πρώτη θέση στην κατάταξη των Tri Club, στο Ironman. Τι χρειάστηκε για να τα καταφέρει; 

Ήταν μια από τις καλύτερες και πιο όμορφες στιγμές της ομάδας μας! Πέρα από την ατομική κατάταξη, που και εκεί είχαμε σημαντικές επιτυχίες, κατακτήσαμε την πρώτη θέση στο ομαδικό. Μετά από 2 χρόνια αγωνιστικής παύσης λόγω covid-19, η επάνοδος δεν ήταν εύκολη. Κάναμε αρκετά προπονητικά τεστ, ενημερωτικά webinars, training camp στις διαδρομές του αγώνα και προσπαθήσαμε να βελτιώσουμε τις τυχόν αδυναμίες. Όταν έχεις κάνει κατάλληλη προετοιμασία είσαι έτοιμος να δώσεις και το 101%, ειδικά σε έναν τόσο απαιτητικό αγώνα όπως το Ironman Greece. Είμαι πολύ χαρούμενος για όλους τους αθλητές μας που έκαναν εξαιρετική προσπάθεια και τα αποτελέσματα ανταμείβουν τις προσπάθειες τους. 

 

Επιτυχία είναι η ισορροπία ανάμεσα στην αθλητική και την προσωπική ζωή, η ένταξη της προπόνησης σε καθημερινή βάση, η γνώση για το τι κάνουμε και η προσωπική εξέλιξη.

Έξι αθλητές σας θα βρίσκονται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 70.3 την επόμενη χρονιά. Πες μας για αυτήν την επιτυχία. Τι περιλαμβάνει η προετοιμασία;

Είναι μεγάλη επιτυχία για την ομάδα μας! Και αποτέλεσμα σωστής προπόνησης και μεθοδικότητας. Έξι αθλητές πήραν την πρόκριση για το παγκόσμιο πρωτάθλημα 70.3 που θα γίνει στην Utah τον επόμενο Οκτώβριο. Το 2022 θα έχει αρκετές αγωνιστικές υποχρεώσεις και προκλήσεις. Έχουμε ήδη εντάξει αγώνες στο πρόγραμμα μας, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο με δρομικούς αγώνες και την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου με τριαθλητικούς αγώνες. Το καλοκαίρι θα κάνουμε μερικές μέρες ξεκούραση και μετά τον Αύγουστο θα συνεχίσουμε πάλι  εντατικά τις προπονήσεις. Ο στόχος μας είναι να φτάσουμε υγιείς και στην καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση στον αγώνα. Η συμμετοχή σε μια τέτοια διοργάνωση ανεβάζει τον πήχη ψηλά. 

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας ως ομάδα;

Θα συμμετέχουμε σε όλες τις ελληνικές διοργανώσεις και σε 6 αγώνες του εξωτερικού:

  • Ayia Nappa, sprint/standard distance 
  • Majorca, half ironman distance 
  • Malta, half ironman distance 
  • Poland, half ironman distance 
  • Denmark, half ironman distance 
  • Germany, full ironman distance. 
  • Σίγουρα θα είμαστε και στην εκκίνηση του Ironman Greece τον Οκτώβριο.

 

Ποιος είναι ο Μηνάς Μαλάτος

Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με διάφορες δραστηριότητες όπως κολύμβηση, καράτε, μπάσκετ και τένις. Στο γυμνάσιο ξεκίνησε ποδηλασία και σε διάστημα λίγων μηνών, κατέκτησε τρία μετάλλια στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων. Από το 1997 έως το 2006 υπήρξε μέλος της Εθνικής Ομάδας δρόμου με σημαντικές διακρίσεις. Η συλλογή του περιλαμβάνει συνολικά 9 μετάλλια στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα, 5 μετάλλια σε Βαλκανικά Πρωταθλήματα, 12 Διεθνείς διακρίσεις, 2 συμμετοχές σε Ευρωπαϊκά & Παγκόσμια Πρωταθλήματα και 2 επίσης συμμετοχές στους Μεσογειακούς αγώνες το 2001 στην Τυνησία και το 2005 στην Αλμερία της Ισπανίας. Μέχρι σήμερα συμμετέχει σε αγώνες τρεξίματος και τριάθλου.

Το 2009 τελείωσε τις σπουδές του στο Τμήμα Φυσικής Αγωγής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στον χώρο της προπονητικής και του fitness. Από το 2015 είναι Master Trainer της Schwinn Indoor Cycling για την Ελλάδα και από το 2019 πιστοποιημένος προπονητής τριάθλου Level 1 από το οργανισμό USA Triathlon. Περισσότερα εδώ www.minasmalatos.gr