Interviews

Νίκος Γέμελος: «Ποτέ μην σταματάς να προσπαθείς»

Συνέντευξη του κορυφαίου Έλληνα και παγκοσμίως αναγνωρισμένου προπονητή Νίκου Γέμελου στη δημοσιογράφο Φίλια Μητρομάρα και το wefit.gr.

 

Ο Νίκος Γέμελος είναι κάτι παραπάνω από καθοριστικό κεφάλαιο της κολύμβησης στην Ελλάδα. Αφού βούτηξε για πρώτη φορά στην πισίνα του Ολυμπιακού το 1972 καθιερώθηκε ως αθλητής διανύοντας μια τρομερή καριέρα και έγινε καταξιωμένος προπονητής, κατακτώντας μεγάλες διακρίσεις στον Ολυμπιακό. Στο βιογραφικό του μετράει, μεταξύ άλλων, 5 Ολυμπιακές παρουσίες, 25 Πρωταθλήματα Ελλάδας Open ενώ έχει οδηγήσει τους αθλητές του σε μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Το 2014 αναδείχτηκε από τον ΠΣΑΤ (Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου) κορυφαίος προπονητής. Ο 52χρονος Νίκος Γέμελος, με ρίζες από την Κωνσταντινούπολη, ανέλαβε το 1992 ως βοηθός προπονητή τις Ακαδημίες του Ολυμπιακού και μετέπειτα τις ομάδες αντρών και γυναικών. Από τότε ο Ολυμπιακός δεν έχει χάσει πρωτάθλημα!

Ο προπονητής του ασημένιου Ολυμπιονίκη του Ρίο Σπύρου Γιαννιώτη λέει χαρακτηριστικά: «Πάντα εργάζομαι με σκοπό να κάνω όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο να αγαπήσει την κολύμβηση.»

Ο Ομοσπονδιακός Τεχνικός Κολύμβησης και Τεχνικός Διευθυντής του αγώνα The Authentic Marathon Swim, Νίκος Γέμελος μιλά στη δημοσιογράφο Φίλια Μητρομάρα και το wefit.gr για την αναβίωση του The Authentic Marathon Swim, τις νέες συνθήκες προπόνησης λόγω covid 19 και πώς διατηρεί την αγάπη για το υγρό στοιχείο και το πάθος των αθλητών ζωντανό.

Φωτο: Mike Tsolis

Πως ξεκίνησε η ιδέα για την αναβίωση του The Authentic Marathon Swim;

Η ιδέα της αναβίωσης ενός τόσο σημαντικού και ιστορικού αγώνα, ξεκίνησε από έναν εμπνευσμένο από τον τόπο του και οραματιστή άνθρωπο, τον κ. Ιωάννη Κοντζιά, Δήμαρχο του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού. Γνωρίζοντας όσο λίγοι, την ιστορία του τόπου, ο κ. Κοντζιάς συναντήθηκε αρχικά με τον αργυρό Ολυμπιονίκη Σπύρο Γιαννιώτη, τον άνθρωπο που ενσαρκώνει τη μαραθώνια κολύμβηση στην Ελλάδα, ενώ στην παρέα προστέθηκε αμέσως μετά και η κορυφαία εταιρεία αθλητικού τουρισμού Active Media Group. Ο Δήμαρχος, κ. Ιωάννης Κοντζιάς, μας προσέγγισε και μας ξενάγησε στην περιοχή, καταγράφοντας την ανάγκη που υπήρχε για την ανάδειξη του ιστορικού και πολιτιστικού αποθέματος του Αρτεμισίου. Η ιστορία σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, αναφέρει πως το 480 π.Χ., ο Σκυλλίας και η κόρη του Ύδνα, αποτέλεσαν τους πρώτους κολυμβητές υπεραποστάσεων που βοήθησαν τους Έλληνες στη ναυμαχία του Αρτεμισίου, κόβοντας τα σχοινιά από τις άγκυρες των Περσικών Πλοίων και κολυμπώντας μέχρι το Αρτεμίσιο για να ενημερώσουν τον ελληνικό στόλο. Ο αγώνας λοιπόν The Authentic Marathon Swim έρχεται 2.500 χρόνια μετά, για πρώτη φορά στον τόπο από τον οποίο ξεκίνησε, στο Αρτεμίσιο, στις 4-6 Σεπτεμβρίου 2020.

Εάν θέλει κάποιος να συμμετάσχει στο event τί συμβουλές θα του δίνατε ως προπονητής;

Η διοργάνωση μας απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε ερασιτέχνες κολυμβητές. Έχουμε τη μαραθώνια διαδρομή των 10χλμ, ενώ έχουμε σχεδιάσει και μικρότερες αποστάσεις, των 3χλμ και 1.5χλμ. Παράλληλα, δημιουργήσαμε και μια διαδρομή για παιδιά 800μ. Ανάλογα με την εμπειρία του κάθε κολυμβητή και το επίπεδο της αγωνιστικής του κατάστασης, ο αθλητής θα μπει σε μια διαδικασία να επιλέξει ποια απόσταση του ταιριάζει καλύτερα. Τους παρακινούμε όλους να αγαπήσουν τη θάλασσα και να ζήσουν κάτι μοναδικό αναβιώνοντας την αυθεντική κολυμβητική διαδρομή που έχουμε ετοιμάσει. Έχει μεγάλη σημασία η προετοιμασία που θα κάνουν. Ειδικά οι ερασιτέχνες κολυμβητές είναι σημαντικό να έχουν κάνει μια καλή προετοιμασία.

Εντός νερού, η διάρκεια της προθέρμανσης καθορίζεται από τη διάρκεια του αγώνα που θα επιλέξουν και τις συνθήκες που θα συναντήσουν.

Ο αγώνας που θα διεξαχθεί στα στενά του Αρτεμισίου, υπολογίζουμε ότι εκείνη την περίοδο θα έχει μια μέση θερμοκρασία νερού στους 23-26 βαθμούς Κελσίου. Η διοργάνωση θα παρέχει σε όλους τους αθλητές σωσίβιο υψηλών προδιαγραφών και ποιότητας. Σε αγώνες open water έχει σημασία η σωστή ενυδάτωση πριν τον αγώνα όπως και η λήψη υδατανθράκων και ηλεκτρολυτών.

Καταξιωμένος και ως αθλητής και ως προπονητής, με μεγάλες και σπουδαίες διακρίσεις στην καριέρα του.

Δες περισσότερα και δήλωσε συμμετοχή: 2.500 χρόνια μετά ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης στις 4-6 Σεπτεμβρίου  στα στενά του Αρτεμισίου

Τι αλλαγές πιστεύετε ότι θα υπάρξουν τη νέα σεζόν λόγω covid 19; Πόσο θα επηρεάσει την κολύμβηση; Είναι ο αθλητισμός «θύμα» της υγειονομικής κρίσης;

Το άθλημα της κολύμβησης έχει σαφώς επηρεαστεί λόγω της πανδημίας Covid-19. Είχαμε την αναβολή των Ολυμπιακών αγώνων, μέχρι και το κλείσιμο των εγκαταστάσεων που γινόντουσαν οι προπονήσεις των κολυμβητών σε πισίνες. Πλέον προχωράμε βήμα-βήμα για την επιστροφή στη νέα κανονικότητα, σύμφωνα πάντοτε με τις οδηγίες και αποφάσεις του ΕΟΔΥ και της Πολιτείας και τη συνδρομή των τεχνικών συμβούλων της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας. Το περιβάλλον δεν έχει διαμορφωθεί ακόμα πλήρως για αυτό το λόγο παρακολουθούμε κάθε εβδομάδα τις εξελίξεις.

Στην Ελλάδα πως θα χαρακτηρίζατε τις συνθήκες των προπονήσεων;

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που λόγω Covid-19, ακολουθούμε το Υγειονομικό Πρωτόκολλο Προπόνησης των Αθλημάτων μας, το οποίο και συντάχθηκε από το ιατρικό επιτελείο της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας. Γίνονται θερμομετρήσεις, ακολουθούνται αυστηροί κανόνες υγιεινής των αθλητών, τηρούνται αποστάσεις, ενώ τα κολυμβητήρια διαθέτουν πλέον μάσκες, αντισηπτικά, ποδονάρια κ.α. Έχουμε προσαρμοστεί πλήρως στις νέες συνθήκες.

Είστε αρκετά χρόνια στον χώρο της κολύμβησης, έχετε ψηφιστεί προπονητής της χρονιάς (το 2014), τι σημαίνει αυτό για εσάς; Έχει περισσότερη χαρά ή ευθύνη αυτός ο «τίτλος»;

Η συγκεκριμένη διάκριση με γέμισε με μεγάλη χαρά και με μια τεράστια φυσικά ευθύνη. Αποτελεί σίγουρα το επιστέγασμα της σκληρής προσπάθειας της ομάδας και του επιτελείου μου όλα αυτά τα τελευταία χρόνια για την ανάδειξη νέων ταλέντων και την υποστήριξη μεγάλων αθλητών προκειμένου να υλοποιήσουν τους στόχους και τα όνειρά τους. Είναι ένα πανέμορφο ταξίδι που περιέχει 5 Ολυμπιακές παρουσίες, στιγμές χαράς με αθλητές μου σε Ολυμπιακούς Αγώνες, σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, επιτυχίες σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα και έναν συνεχή καθημερινό αγώνα για το καλύτερο. Πάντα εργάζομαι με σκοπό να κάνω όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο να αγαπήσει την κολύμβηση. Είναι λοιπόν ευθύνη όλων μας, να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας και να μυήσουμε περισσότερα νέα παιδιά στον αθλητισμό.

Με τον Σπύρο Γιαννώτη, ο προπονητής Νίκος Γέμελος που με το ένστικτό του τον έβαλε στην ανοικτή θάλασσα.

Η εμπειρία τόσων ετών τι σας έχει διδάξει; Ενδιαφέρονται οι νέοι για την κολύμβηση;

Υπάρχει πολλή μεγάλη αγάπη του κόσμου για την κολύμβηση και τα νέα παιδιά δείχνουν να αγκαλιάζουν το συγκεκριμένο άθλημα από αρκετά νωρίς, με τη βοήθεια των γονέων τους. Εμείς στις ακαδημίες μας Red Swim Academy και Swim Academy προτείνουμε στους γονείς να φέρνουν τα βρέφη τους από 3 μηνών και πάνω.

Είναι σημαντικό να έρχονται σε επαφή με το υγρό στοιχείο, να εξοικειώνονται μαζί του και να δέχονται όλη την ηρεμιστική του επίδραση, που ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού.

Παράλληλα, με πρότυπα-αθλητές όπως ο Σπύρος Γιαννιώτης, βλέπουμε νέους να εγγράφονται σε κολυμβητικές ακαδημίες και να επιθυμούν να ανακαλύψουν περισσότερα για τα οφέλη που προσφέρει το άθλημα της κολύμβησης.

Οι περιορισμένοι πόροι στον αθλητισμό είναι αιτία να χάνονται ταλέντα;

Ανέκαθεν ο περιορισμός των πόρων στον αθλητισμό δυσχέραινε την ανάπτυξη του και επέφερε επιπρόσθετες δυσκολίες για την ανάδειξη νέων ταλέντων. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε όλο τον κόσμο. Από την πλευρά μας, αυτό που οφείλουμε να κάνουμε ως επαγγελματίες, είναι να διατηρούμε την αγάπη και το πάθος των αθλητών ζωντανό και να προσπαθούμε καθημερινά να τους βοηθάμε ώστε να βελτιωθούν οι ίδιοι τόσο ως αθλητές μα πάνω απ’ όλα ως άνθρωποι.

Για ποιους λόγους θα παροτρύνατε ένα μικρό παιδί να ασχοληθεί με την κολύμβηση;

Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να έρχονται σε επαφή με το νερό από μικρή ηλικία και να εξοικειώνονται με αυτό, υπό την καθοδήγηση καταξιωμένων προπονητών. Τα οφέλη της κολύμβησης άλλωστε είναι πολλά και αφορούν πάνω απ’ όλα την υγεία. Η κολύμβηση βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς, στην απώλεια βάρους, στην ελαστικότητα του σώματος, στη μυϊκή τόνωση και ενδυνάμωση, στη σωστή ρύθμιση της χοληστερίνης στο σώμα και μεταξύ άλλων καταπολεμά το άγχος.

Τι σας εμπνέει, κάποιο μότο;

Η φράση που χρησιμοποιώ σαν στάση ζωής είναι: «Ποτέ μην σταματάς να προσπαθείς».

Credits φωτο: Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, Μιχάλης Τσόλης, από το προσωπικό αρχείου του Νίκου Γέμελου