Interviews

Μάνος Δημητρούλης: «Η σωστή διατροφή δεν είναι άνοστη, αποστειρωμένη ή βαρετή»

Πάνω από 100 έξυπνες συνταγές μαγειρικής πλαισιωμένες από διατροφική ανάλυση και σε μορφή καθημερινού διαιτολογίου θα βρεις στο πρώτο του βιβλίο Diet Stories του κλινικού διαιτολόγου διατροφολόγου Μάνου Δημητρούλη ο οποίος αποδεικνύει με αυτόν τον τρόπο ότι η γευστική απόλαυση δε χρειάζεται να θυσιάζεται στο βωμό της υγιεινής διατροφής. Μίλησε στο wefit.grγια τη σωστή διατροφή, τι πρέπει να τρώει κάποιος που αθλείται και πως μπορούμε να παραμείνουμε αδύνατοι χωρίς στερήσεις.

 

 

 

Πώς προέκυψε το βιβλίο με συνταγές μαγειρικής από έναν κλινικό διαιτολόγο;

Μετά από πολλά χρόνια προσωπικής επαφής με πολύ κόσμο που προσπαθεί να χάσει κιλά και να ρυθμίσει τη διατροφή του είναι ξεκάθαρο ότι η συντριπτική πλειοψηφία έχει λανθασμένη εικόνα για το τι είναι στην πραγματικότητα η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Πιστεύουν ότι ένα ποιοτικό πρόγραμμα διατροφής πρέπει να απαρτίζεται από ψητά, σαλάτες, φρούτα και light προϊόντα. Η σωστή όμως διατροφή σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι τόσο βαρετή, μονότονη και κουραστική. Όλα τα φαγητά επιτρέπονται με μέτρο, όπως και όλοι οι συνδυασμοί τους αρκεί να προσέχουμε τον τρόπο παρασκευής τους καθώς και τη συχνότητα κατανάλωσης. Αυτό είναι και το μήνυμα που θέλω μέσα από τις συνταγές μου να περάσει.

Σε τι διαφέρει ένα βιβλίο διατροφής από ένα βιβλίο μαγειρικής;

Το βιβλίο αυτό διαφέρει πολύ από βιβλία με θεωρητικές διατροφικές συμβουλές και αποτελεί την πρακτική λύση στο πρόβλημα της καθημερινής διατροφής. Περιέχει μια εισαγωγή σε κάποιες βασικές διατροφικές έννοιες και αρχές, έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας να διαχειριστεί τη διατροφή του λίγο πιο εύκολα. Διαφέρει, επίσης, πάρα πολύ και σε σχέση με οποιοδήποτε βιβλίο συνταγών, καθώς είναι δομημένο βάσει ενός καθημερινού προγράμματος διατροφής, έχοντας πολλές διαφορετικές επιλογές για κάθε γεύμα της ημέρας, ξεκινώντας με πρωινά, συνεχίζοντας με δεκατιανά, μεσημεριανά, απογευματινά και ολοκληρώνοντας με βραδινά. Επίσης περιέχει διατροφική ανάλυση των μερίδων της συνταγής (ενέργεια, υδατάνθρακες, πρωτεΐνη, λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά, φυτικές ίνες), diet tips με τη θρεπτική αξία των υλικών της κάθε συνταγής καθώς και σήμανση καταλληλότητας της συνταγής για παιδιά, εγκύους, άτομα με προβλήματα υγείας, με δυσκοιλιότητα, vegan, ασκούμενους, άτομα που αποφεύγουν τη γλουτένη και άλλες ειδικές κατηγορίες.

Τί πιστεύεις ότι μπορείς να πετύχεις με το βιβλίο;

Στόχος του βιβλίου είναι να αλλάξει ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε την υγιεινή διατροφή. Να αναδείξει τη σωστά δομημένη και καθαρή διατροφή ως καθημερινή αναγκαιότητα και να πετάξει από πάνω της την ταμπέλα του άνοστου, του αποστειρωμένου, του βαρετού. Οι έξυπνες συνταγές μαγειρικής, που περιέχονται στο βιβλίο, αποδεικνύουν περίτρανα αυτό που πρεσβεύω ως επιστήμονας διατροφής ότι η γευστική απόλαυση δε χρειάζεται να συνδυάζεται στο βωμό της υγιεινής διατροφής. Απόλαυση και καλή διατροφή μπορούν και πρέπει να συνυπάρχουν.

 

 

Το βιβλίο αφορά μόνο άτομα που κάνουν δίαιτα;

Το βιβλίο αυτό δεν απευθύνεται μόνο σε άτομα που επιθυμούν να χάσουν βάρος ή αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας. Όλοι μπορούν να επωφεληθούν προσθέτοντας τις συνταγές που προτείνονται στο βίβλιο, μία φορά την εβδομάδα στην αρχή, δύο φορές την επόμενη και σταδιακά παραπάνω. Ακόμα και κάποια στοιχεία να πάρει κάποιος από τις συνταγές θα έχει κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα προς τη βελτίωση της διατροφής του. Μπορεί να βοηθήσει νέους που ξεκινούν να μαγειρεύουν, ζευγάρια που ψάχνονται για ιδέες για αυτούς και τα παιδιά τους, μεσήλικες με χρόνο και μεράκι για μαγειρική αλλά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με διάθεση για ελαφρύ πειραματισμό.

Πόσο ρόλο παίζει η διατροφή στην υγεία και στην ευεξία μας;

Η διατροφή είναι το α και το ω για την υγεία και την καθημερινή ευεξία μας. Σχεδόν όλες οι σημαντικές χρόνιες παθήσεις και τα προβλήματα υγείας συσχετίζονται με κακές διατροφικές συμπεριφορές. Θα πρέπει η υγιεινή μαγειρική στο σπίτι να αποτελέσει σημαντικότερη προτεραιτότητα για όλους μας στα επόμενα χρόνια έτσι ώστε να μειωθεί η κατανάλωση τυποποιημένων συσκευασμένων και junk γευμάτων.

Τι πρέπει να περιέχει ένα ισορροπημένο καθημερινό πρόγραμμα διατροφής και γιατί πρέπει να το υιοθετήσουμε;

Σωστή διατροφή είναι αυτή που περιέχει τα πάντα από όλες τις ομάδες τροφίμων. Χρησιμοποιώντας εποχιακά προϊόντα και με βάση τη διαθεσιμότητα της κάθε περιοχής. Φυσικά είναι αδύνατον η διατροφή μας να είναι τέλεια κάθε ημέρα. Σε όλους μας αρέσουν κάποια λιπαρά φαγητά γλυκά ή αλμυρά και η αλήθεια είναι ότι πολλά θερμιδοφόρα φαγητά είναι και πολύ νόστιμα. Σημασία έχει να υπάρχει ένας καλός σκελετός διατροφής με μικρά συχνά γεύματα κάθε ημέρα και με αφθονία σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ψάρι, θαλασσινά και άπαχα πρωτεΐνικά προϊόντα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Κάποιες ημέρες θα ξεφύγουμε, αλλά ακόμα και εκεί με μέτρο.

Ένα σωστό και ισορροπημένο διαιτολόγιο είναι τρόπος ζωής. Μας γεμίζει ενέργεια, ευεξία και τελικά μας κάνει πιο υγιείς και ευτυχισμένους. Απαραίτητος σύμμαχος λοιπόν, στην αντιμετώπιση μιας ιδιαίτερα απαιτητικής καθημερινότητας. Μας βοηθά να συντηρούμε υγιή κιλά, να έχουμε καλή ψυχολογία και αυτοπεποίθηση, ενώ πληθώρα επιστημονικών μελετών συσχετίζει την πρόληψη σχεδόν όλεων των παθήσεων που μαστίζουν την ανθρωπότητα με την υγιεινή διατροφή.

Η διατροφή αρκεί ή χρειάζεται και η φυσική δραστηριότητα για να υιοθετήσει κάποιος υγιές βάρος;

Μετά από 13 έτη επαγγελματικής εμπειρίας μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι τα άτομα που κατάφεραν να συντηρήσουν τα κιλά που έχασαν το κατάφεραν με τη σημαντική αρωγή της φυσικής δραστηριότητας. Ελάχιστα άτομα έχασαν κιλά και συντήρησαν την απώλεια βάρους έστω και για κάποιο καιρό διάγοντας καθιστική ζωή. Τη δική μου εμπειρική παρατήρηση βέβαια υποστηρίζουν επιστημονικές μελέτες πολλών ετών οι οποίες συνδέουν τη φυσική δραστηριότητα με υιοθέτηση υγιούς ιδανικού βάρους.

Τα περισσότερα σύγχρονα επαγγέλματα δεν περιέχουν δραστηριότητα και η τεχνολογία μας ωθεί διαρκώς σε περισσότερη αδράνεια καθημερινά. Αν δεν υπάρχει δραστηριότητα σε συνδυασμό με καθιστική δουλειά μια μέση γυναίκα θα πρέπει για να συντηρείται σε ιδανικό βάρος να παίρνει περίπου 1700 θερμίδες ενώ ένας άνδρας 2200 και πιστέψτε με αυτό είναι αρκετά δύσκολο σε βάθος χρόνου.

Η φυσική δραστηριότητα μας βάζει σε ένα διαφορετικό καθημερινό προγραμματισμό, μας βοηθά να αποφεύγουμε υπερκατανάλωση λιπαρών και θερμίδων, να πίνουμε μεγάλες ποσότητες νερού και να νιώθουμε ευεξία και ευφορία. Συνολικά λοιπόν το πρόγραμμα της γυμναστικής ευνοεί την καλή διατροφή. Υιοθέτηση οποιασδήποτε δραστηριότητας τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα βοηθά στην εξισορρόπηση των διατροφικών ατασταλειών που όλοι χρειαζόμαστε 1-2 φορές την εβδομάδα και βοηθά στο να κάνουμε καλή διατροφή τις υπόλοιπες ημέρες.

Ποιος είναι ο Μάνος Δημητρούλης

Ο Μάνος Μ. Δημητρούλης είναι Kλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, απόφοιτος του τμήματος Kλινικής Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στο τμήμα Εφαρμοσμένης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου με ειδίκευση στη Διατροφή και Άσκηση. Το DietStoriesείναι το πρώτο του βιβλίο. Διατίθεται στα διαιτολογικά γραφεία του Μάνου Δημητρούλη, σε επιλεγμένους χώρους εκγύμνασης και καταστήματα υγιεινής διατροφής. Είναι επίσης δυνατή η online παραγγελία στο www.dietstories.gr ή μέσω τηλεφώνου στο 2108944826 και 6948060689.