Interviews

Κωνσταντίνος Παραδεισόπουλος: Αυτό είναι το ανερχόμενο αστέρι του Ελληνικού Trail Running!

Ο αθλητής ορεινού τρεξίματος και ορειβατικού σκι Κωνσταντίνος Παραδεισόπουλος, μίλησε στη δημοσιογράφο Φίλια Μητρομάρα και το wefit.gr για την αγάπη του για τα βουνά και τους στόχους του να κατακτήσει την ψηλότερη κορυφή.

 

 

Ο Κωνσταντίνος Παραδεισόπουλος ασχολήθηκε από πολύ μικρή ηλικία σε αρκετά αθλήματα όπως κολύμβηση, mountain bike, τρίαθλο, σκι, water ski και αθλήματα του στίβου. Όμως αυτό που τον κέρδισε ήταν το ορεινό τρέξιμο και το ορειβατικό σκι. Ο 20χρονος αθλητής από τη Θεσσαλονίκη τρέχει ζόρικα ανηφορικά μονοπάτια στο βουνό και κατεβαίνει ιδιαίτερα τεχνικές κατηφόρες με ενθουσιασμό. 

Στον 15ο Χειμωνιάτικο Ενιπέα, που πραγματοποιήθηκε στο Λιτόχωρο νίκησε με χρόνο 02:04:02, ενώ στο Ultra Trail du Mont Blanc με κέντρο το Chamonix, τον μεγαλύτερο αγώνα 171 χιλιομέτρων που περνάει από τρεις χώρες, Ελβετία, Γαλλία και Ιταλία με επίκεντρο το Λευκό Όρος, ήρθε πρώτος στην κατηγορία των 56 χιλιομέτρων και 21ος γενικής. Επιπλέον ανήκει στη λίστα του Skyrunner World Series 2020, ανάμεσα στους 184 κορυφαίους skyrunners του κόσμου.

Ο Κωνσταντίνος Παραδεισόπουλος μίλησε στη δημοσιογράφο Φίλια Μητρομάρα και το wefit.gr για το ορεινό τρέξιμο και το χειμερινό σκι, την αγάπη του για τα βουνά και τους στόχους του να κατακτήσει την ψηλότερη κορυφή.

Πώς και κατέληξες στο ορεινό τρέξιμο και το ορειβατικό σκι και όχι για παράδειγμα στην κολύμβηση ή το τρίαθλο;

Επειδή με τα αθλήματα αυτά έχω άμεση επαφή με το βουνό. Μου αρέσει το βουνό πρώτα από όλα αλλά ταυτόχρονα είναι και αθλήματα που δεν εξαρτώνται από τίποτα, μπορείς να τα κάνεις όποτε θέλεις και ν’ ανέβεις στο βουνό όποτε μπορείς. Πάντα μου άρεσαν τα αερόβια αθλήματα αντοχής και μάλιστα στο βουνό βρήκα ότι μου ταιριάζουν περισσότερο αυτά τα δύο. Εξάλλου αν και φαίνονται τελείως διαφορετικά στην πραγματικότητα είναι πολύ κοντά.

Σε τι αποστάσεις τρέχεις συνήθως;

Επειδή ξεκίνησα μικρός έτρεχα σε πιο μικρές αποστάσεις, αλλά στοχεύω να τρέξω και σε πιο μεγάλες. Θέλω πολύ να τρέξω σε αγώνες με 100 χλμ.

Αντιμετωπίζω ό,τι συμβαίνει πάντα με ψυχραιμία, και κάνω ό,τι γίνεται ώστε να γυρίσω πίσω με ασφάλεια. Δεν υπερβάλλω μόνον και μόνο για να συνεχίσω.

Τι διαλέγεις περισσότερο; Ορειβατικό σκι ή τρέξιμο βουνού;

Στο εξωτερικό τα συνδυάζουν πολύ αυτά τα δύο αθλήματα, επειδή τον χειμώνα δεν μπορείς να τρέξεις και να φτάσεις κορυφή γι’ αυτό υπάρχει το ορειβατικό σκι όπου τρέχοντας ουσιαστικά στο χιόνι μπορείς να ανέβεις ψηλές κορυφές.

Εσύ που έχεις φτάσεις; Σε ποιες ψηλές κορυφές;

Στην βουνοκορφή Σκολιό στον Όλυμπο (Σ.Σ.: η τρίτη ψηλότερη του Ολύμπου), στον Σμόλικα, στον Ψηλορείτη.

Εκτός από το ορεινό τρέξιμο, με ποιο άλλο άθλημα ασχολείσαι;

Στην προπόνησή μου συμπεριλαμβάνω και την ορεινή ποδηλασία, το ρόλερ σκι (προσομοίωση για το ορειβατικό σκι) και λιγότερο το κολύμπι.

Τροφοδοσία στο βουνό: ποιο είναι το αγαπημένο σου υγιεινό σνακ;

Προτιμώ τις ενεργειακές μπάρες, δεν είμαι πολύ φαν με τα τζελάκια, θέλω κάτι πιο στερεό σε τροφή.

Νομίζω ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φυσική κατάσταση για να ξεκινήσει κάποιος. Το ορεινό τρέξιμο ουσιαστικά είναι το πόσο γρήγορα μπορείς να κινηθείς στο βουνό. Αν ξεκινήσει αργά κάποιος, σταδιακά θα κατακτήσει και την ταχύτητα.

Ποια είναι η χειρότερη κατάσταση που έχεις αντιμετωπίσει σε αγώνα;

Σε έναν αγώνα ορειβατικού σκι το 2018, είχα πέσει στην τελευταία κατάβαση του αγώνα και έσπασα κνήμη – περόνη σε τρία σημεία. Ήταν πολύ δύσκολη στιγμή, ήμουν μέσα στο κρύο, πονούσα πάρα πολύ, δεν μπορούσαν να με κατεβάσουν κάτω, επειδή οι αγώνες αυτοί είναι εκτός χιονοδρομικού και είναι δύσκολο να σε βρουν.

Και με την αποκατάστασή σου, σε βοήθησε η Ομοσπονδία;

Υπάρχει ομοσπονδία που στηρίζει αλλά τότε τα πλήρωσα όλα από την τσέπη μου.

Μια καλή στιγμή στο βουνό που τη θυμάσαι και σε συγκινεί;

Η πρώτη φορά που είχα τρέξει αγώνα στο εξωτερικό. Ήμουν 14 ετών, και έτρεξα στην Ελβετία, ήταν κάτι που ήθελα πάρα πάρα πολύ να κάνω και μου έχει μείνει αυτή μοναδική εμπειρία ως μία από τις καλύτερες μέχρι στιγμής.

Τρία πράγματα που θα έλεγες σε κάποιον που θέλει να ξεκινήσει το ορεινό τρέξιμο και ορειβατικό σκι;

Θα του έλεγα να το κάνει πρώτα από όλα για την επαφή με το βουνό. Η επαφή αυτή έχει να του δώσει πολλά και να του αλλάξει την ψυχολογία, όλη του τη διάθεση. Μια βόλτα στο βουνό, ένα τρέξιμο στα μονοπάτια αρκούν για να έχει κάποιος καλή διάθεση ολόκληρη την ημέρα.

Συμβουλεύω επίσης να έχει πάντα παρέα, κυρίως στο πρώτο στάδιο, γιατί υπάρχουν κίνδυνοι στο βουνό και, εκτός αυτού, θα περάσει καλύτερα.

Νομίζω ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φυσική κατάσταση για να ξεκινήσει κάποιος. Το ορεινό τρέξιμο ουσιαστικά είναι το πόσο γρήγορα μπορείς να κινηθείς στο βουνό. Αν ξεκινήσει αργά κάποιος, σταδιακά θα κατακτήσει και την ταχύτητα.

Ποιοι είναι οι στόχοι σου;

Γενικά από μικρός ήθελα να γίνω υψηλού επιπέδου αθλητής, ακόμη και ο καλύτερος στον κόσμο. Πρώτα από όλα όμως θεωρώ πιο σημαντικό ότι αυτό που κάνω, το κάνω επειδή μου αρέσει και θέλω να είμαι στο βουνό, έτσι κι αλλιώς.

Πώς και τόση αγάπη για το βουνό;

Πήγαινα από μικρός με τον μπαμπά μου για σκι, για περπάτημα στο βουνό και μου δημιουργήθηκε η αγάπη γι’ αυτό. Ακόμη και οι κακές καιρικές συνθήκες και οι δυσκολίες, ήταν για μένα μια ωραία περιπέτεια.

Πώς αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες στο βουνό;

Πάντα προσπαθώ να προβλέπω τι μπορεί να συμβεί σε κάθε περίπτωση. Αντιμετωπίζω ό,τι συμβαίνει πάντα με ψυχραιμία, και κάνω ό,τι γίνεται ώστε να γυρίσω πίσω με ασφάλεια. Δεν υπερβάλλω μόνον και μόνο για να συνεχίσω.

Αγαπημένο σου μότο;

Δεν έχω. Το μόνο που έχω είναι όταν σκέφτομαι τα βουνά και τη Φύση, αυτά με εμπνέουν και με ανεβάζουν ψυχολογικά.

Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Παραδεισόπουλος

Ο Κωνσταντίνος Παραδεισόπουλος είναι 20 χρονών, αθλητής ορεινού τρεξίματος και ορειβατικού σκι.

Τα τελευταία 3 χρόνια είναι μέλος της Dynafit international team.

Επίσης φοιτά στο τρίτο έτος του τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Από μικρός ασχολείται με πολλά αθλήματα αλλά η αγάπη του για τη Φύση και τα βουνά τον οδήγησε να ακολουθήσει το ορεινό τρέξιμο και το ορειβατικό σκι.

Οι στόχοι του για το μέλλον είναι πρώτα από όλα να καταφέρει να συνεχίσει να κάνει αυτά τα αθλήματα που τόσο αγαπά αλλά και να μπορέσει να διεκδικήσει καλές θέσεις σε κορυφαίους αγώνες του εξωτερικού.