Interviews

Κωνσταντίνος Χατζόπουλος: “Πάνω στο κύμα αντιλαμβάνεσαι τη ροή της ζωής” 

Ο Κωνσταντίνος Χατζόπουλος κολυμπούσε από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Έκανε πρωταθλητισμό στο πόλο, στο γλυκό νερό, αλλά η αγάπη του για τη θάλασσα και το surfing τον κάνει να είναι «καθε μέρα αλατισμενος” όπως λέει χαρακτηριστικά. Παραμένοντας επάνω στη σανίδα μέχρι να έρθει το κατάλληλο κύμα και εν αναμονή του σουέλ, δηλαδή του όγκου κύματος που σκάει στην ακτή, ο Κωνσταντίνος συγκεντρώνεται έτσι ώστε να διαβάσει το κύμα και να γίνει ένα με αυτό. Έχει χρόνια εμπειρίας στο surfing και δίπλωμα εκπαιδευτή από την ISA (International Surfing Association).

Η Φίλια Μητρομάρα και το wefit.gr συνάντησε στο φεστιβάλ Surf Art Festival Vo5 τον surfer και surf instructor Κωνσταντίνο Χατζόπουλο και μίλησε μαζί του για τις χαρές του surfing.

 

Πότε και πώς μπήκε το surf στη ζωή σου;

To πρώτο μου σκίρτημα ήταν όταν ήμουν 7 – 8 χρονών όπου ανέβηκα στο ξύλινο μέρος της… σιδερώσρας της μάνας μου! Από εκεί ξεκίνησαν όλα! 

Τι κάνει το surf ξεχωριστό για εσένα;

Το ξεχωριστό, όπως και σε όλα τα άλλα outdoor αθλήματα, είναι να εναρμονιστείς  με τη φύση. Καβαλώντας ένα κύμα είναι σαν να φτιάχνεις την καλύτερη ζωγραφιά, το κύμα είναι ένας καμβάς που κάθε φορά σε καλεί να αλλάξεις τη διαδρομή σου άρα να αλλάξεις και τη ζωγραφιά σου. Αλλά είναι και όλη η κουλτούρα του beach life, η ζωή κοντά στην παραλία, σε μέρη όμορφα και με όμορφους άνθρωπους. Η ταχύτητα, η δύναμη του νερού, η επαφή με τη φύση, η αίσθηση ότι μπορείς να την τιθασεύσεις, αυτά τα κάνουν ξεχωριστό.

Με το surf θα νιώσεις το πώς είναι να γίνεσαι ένα με το περιβάλλον, ένα με την παραλία, πώς είναι να σε αγκαλιάζει το νερό σε κάθε δίνη του, πώς είναι να καβαλάς μία μορφή ενέργειας που ταξιδεύει για χιλιόμετρα και να είσαι εκεί τη στιγμή όπου όλη αυτή η ενέργεια εκλείεται.

Τι προπόνηση ακολουθείς;

Την καλοκαιρινή σεζόν, μέχρι αρχές Νοεμβρίου, βρίσκομαι από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το απόγευμα όλη μέρα στο νερό, επειδή είμαι και προπονητής. Προσπαθώ να κάνω εκτός νερού γιόγκα, cardio και άλλες ασκήσεις. Έχω αναπτύξει ένα δικό μου πρόγραμμα για να καλύψω τα κενά μου, και το δουλεύω μαζί με το φυσιοθεραπευτή μου, προσπαθώντας να ενδυναμώσω κάποιες μυικές ομάδες.

Ποιες είναι οι καλύτερες στιγμές σου στο νερό μέχρι τώρα;

Οι καλύτερες στιγμές για μένα είναι ένα παρα πολύ όμορφο session με φίλους με ένα ωραίο lineup. Θυμάμαι όμως πολύ έντονα και το πρώτο κύμα που καβάλησα. Στη μνήμη μου ήταν χαραγμένο για 40 δευτέρολεπτα κι όταν είδα το βίντεο ήταν μάξιμουμ 3 – 3.5 δευτέρολεπτα. Αυτά είναι υπεραρκετά για να νιώσεις ότι πραγματικά συμπλέεις με τη φύση και βιώνεις την ελευθερία. Ο λόγος για τον οποίο γίνονται όλα. Στο surf καβαλάς μία κινούμενη μάζα ενέργειας και εσύ είσαι εκεί που εκλύεται όλη αυτή η ενέργεια. Είναι φανταστικό!

Ποια είναι τα αγαπημένα σου spots και γιατί, στην Ελλάδα και εκτός;

Δεν δουλεύουν όλα τα μέρη το ίδιο. Για να ευχαριστηθείς το surf χρειάζεσαι ένα desent κύμα, με desent καιρό κ.λπ., πολύ χιλιομετρικό κυνήγι. Ωστόσο στη Βουλιαγμένη, στα νησιά του αιγαίου Ικαρία, Τήνο, Σαντορίνη, Χανιά, Πρέβεζα και Πελοποννήσο, έχει ωραίες παραλίες και ωραίο κύμα.

Ποια είναι η γνώμη σου σε ό,τι αφορά στο surf στην Ελλάδα;

Υπάρχει σαφέσταστη άνοδος, παίρνει μεγάλη έκταση και απήχηση, και μπορείς να το κάνεις είτε έχει μικρό κύμα είτε να κάνεις big wave surfing. Είναι πάρα πολύ εύκολο. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι έναν instructor, μία σανίδα και ένα μαγιό. Στην Ελλάδα δεν είναι φθηνό άθλημα, μια και η αναζήτηση του κύματος μπορεί να κοστίσει πολλά σε βενζίνες. Όμως πέρα από τον βασικό εξοπλισμό, χρειάζεται δίψα για περιπέτεια, όρεξη για ταξίδια και υπομονή. Προϋπόθεση να είσαι στην παραλία, που αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σετάρεις και τον ελεύθερο χρόνο σου, να φύγεις από την ΑΘήνα, να γεμίσεις μπαταρίες, να γυμναστείς. Το surf είναι τρόπος ζωής. Και αυτός είναι και ο σκοπός του φεστιβάλ και των άλλων board αθλημάτων που είναι κοντά στο surf, να κάνει γνωστή την beach life κουλτούρα. 

Κάποιο μυστικό για το surfing;

Δεν υπάρχει κανένα μυστικό. Ακολουθώ το πως με πάει το κύμα, σερφάρω το κύμα. Δεν έχω καμία προδοκία απλά ζω τη στιγμή.

Το μότο σου;

“Δεν σταματάς να παίζεις επειδή μεγαλώνεις αλλά μεγαλώνεις επειδή σταματάς να παίζεις.”