Interviews

Johnny G: Ποια είναι η νέα φανταστική εφεύρεση του πατέρα του spinning;

Spinning. Όλοι έχουμε στο νου μια ομάδα ιδρωμένων ασκούμενων σε στάσιμα ποδήλατα να κάνουν πετάλι μανιωδώς με δυνατή μουσική και εντολές για αλλαγή ρυθμού. Πίσω από αυτή την εικόνα υπάρχει ένας άνθρωποςκαι τρεις δεκαετίες πριν, τότε που ο ποδηλάτης υπεραποστάσεων της Νότιας Αφρικής Jonathan Goldberg, γνωστός παγκοσμίως ως Johnny G, εφηύρε το spinning. «Έκανα προπόνηση για έναν αγώνα, τον RAAM στην Αμερική (Race Across America, ultramarathon ποδηλατροδρομία που καλύπτει 889 χιλιόμετρα), ο οποίος απαιτεί πάρα πολλά μίλια κατάρτισης. Η γυναίκα μου ήταν έγκυος τότε και για να μην την εγκαταλείπω ώρες για να προπονούμαι έφτιαξα ένα πρωτότυπο ποδήλατο στην κουζίνα μου διατηρώντας έτσι και καλή φυσική κατάσταση. Σύντομα, φίλοι μου έρχονταν να γυμναστούν σε αυτό και κάπως έτσι ξεκίνησε το spinning και εξελίχθηκε από ιδιωτική προπόνηση ποδηλασίας για τους φίλους και τους πελάτες μου στο γκαράζ του σπιτιού μου σε παγκόσμια τάση». Ο Johnny G ήρθε στην Αθήνα πριν από λίγες μέρες για να παρουσιάσει τη νέα του εφεύρεση, μία πρωτοποριακή πλατφόρμα εκγύμνασης, και μίλησε στη Φίλια Μητρομάρα και στο wefit.gr για την άσκηση, την ευτυχία και την ισορροπία στη ζωή μας.

 

Πείτε μας λίγα λόγια για τη νέα σας εφεύρεση.

Συνεργάστηκα με την Matrix Fitness με απώτερο στόχο τη δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας εκγύμνασης υπό κλίση. Και βγήκε το In-Trinity.

Τι ακριβώς κάνει το In-Trinity;

Είναι μια πλατφόρμα η οποία σχεδιάστηκε στην ιδέα του negative space, που δημιουργεί την μοναδική ευκαιρία κίνησης πέρα του δαπέδου. Αυτό δίνει την ευκαιρία στους ασκούμενους να επεκτείνουν το εύρος των κινήσεων σε σχέση με τις παραδοσιακές ασκήσεις εδάφους. Το In-Trinity χρησιμοποιώντας τη βαρύτητα και το negative space τους βοηθά να γυμναστούν πιο εντατικά με τέτοιο τρόπο που ποτέ δεν είχαν φανταστεί. Η έμπνευση για τον σχεδιασμό της πλατφόρμας προέρχεται από παραδοσιακές πρακτικές και τεχνικές άσκησεις όπως η Yoga, το Pilates και οι πολεμικές τέχνες.  

Ποια είναι τα οφέλη από αυτή την καινοτομία;

Το In-Trinity είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μεγιστοποιεί τα αποτελέσματα της προπόνησης, προσφέροντας άνεση και ευκολία στη χρήση. Επεκτείνοντας το μήκος της σανίδας, η βάση παρέχει σταθερότητα ώστε οι ασκούμενοι να μπορούν να εμβαθύνουν και να ανακαλύψουν νέες κινήσεις. Οι ιμάντες προσφέρουν αντίσταση και σταθερότητα και σου επιτρέπουν να δοκιμάζεις πιο δύσκολο και απαιτητικό ασκησιολόγιο. Η σανίδα σε σχήμα κλεψύδρας βοηθά σε μια αρμονική αλλαγή μεταξύ των ασκήσεων που εκτελούνται σε διαφορετικές κλίσεις. Επίσης, το In-Trinity βοηθάει στην ισορροπία και βελτιώνει τον συντονισμό και τον χρόνο αντίδρασης.

 

Τι άλλο ιδιαίτερο έχει το In Trinity;

Απελευθερώνει το zen chi, σου χαρίζει ήρεμη ενέργεια για να μπορείς να ελευθερώσεις το πνεύμα σου, να αφεθείς στην κίνηση την οποία κάνεις  πάνω στη σανίδα κι είναι απόλυτα φυσική. Νιώθεις όλη αυτή την ενέργεια, δεν είσαι στο πάτωμα, είσαι στον αέρα, η βαρύτητα σχεδόν δεν υφίσταται σε αυτό το σύστημα κάτι που σε βοηθά να γυμναστείς όπως θέλεις, στο επίπεδο που θέλεις. Όταν είσαι πάνω στη σανίδα είναι σαν να είσαι πάνω σε ένα παιχνίδι, είναι σαν παιχνίδι, γιατί είναι διασκεδαστικό.

Ξεκινήσατε με πυγμαχία στα 6 σας χρόνια, ασχοληθήκατε με το ποδήλατο και την κολύμβηση, και έπειτα ήρθε το personal training…

Ήμουν διακοπές στην Καλιφόρνια, και σε ένα ξενοδοχείο στη Σάντα Μόνικα υπό την απειλή όπλου μου έκλεψαν όλα τα χρήματά μου και δεν είχα λεεφτά ούτε για το εισιτήριο επιστροφής. Έτσι, ξεκίνησα να εργάζομαι ως personal trainer σε ένα τοπικό γυμναστήριο της Καλιφόρνιας, και σιγά σιγά έκανα το δικό μου γυμναστήριο όπου γύμναζα πλούσιους και διάσημους στο Μπέβερλι Χιλς.

Ποιο είναι το πιο ισχυρό κίνητρο για να γυμναστεί κάποιος;

Για να εξελίξεις και να βελτιώσεις τον εαυτό σου δεν αρκεί μόνο να ενδιαφέρεσαι για την εξωτερική εμφάνιση του σώματός σου. Το σώμα είναι σημαντικό να είναι γυμνασμένο πρώτα για την υγεία σου και μετά για την εμφάνισή του. Αλλά για να αλλάξεις τον εαυτό σου ως ύπαρξη θα πρέπει να «γυμναστείς» κι εκ των έσω. Η άσκηση βοηθά σε αυτό ως σε ένα σημείο, σου δίνει τη δύναμη της θέλησης, τονώνει την αυτοπεποίθησή σου και την αυτοπειθαρχία σου. Μπορείς να αλλάξεις τη ζωή σου, να αποκτήσεις εσωτερική και εξωτερική ενέργεια, να γνωρίσεις κόσμο, γενικά η άσκηση έχει τόσα οφέλη, που σίγουρα κάποιος θα βρει αυτό που θέλει και θα σηκωθεί να γυμναστεί. Το In Trinity αν και είναι ένα καινούργιο πρόγραμμα που θα μπορούσε κάποιος να δοκιμάσει ωστόσο η κίνησή του είναι παγκόσμια. Yoga, pilates, ΜΜΜ, είναι ένα μπλέντερ όλων αυτών. Επομένως σε οποιοδήποτε επίπεδο κι αν είναι κανείς, είτε αρχάριος είτε προχωρημένος, μπορεί να ασκηθεί με διαφορετικούς τρόπους, να ανακαλύψει τις νέες δυνατότητες του σώματός του, να διασκεδάσει και να κάνει κάτι καλό για εκείνον.

Εσείς πως βρίσκετε την ισορροπία στη ζωή σας;

Αυτή είναι η πιο σημαντική ερώτηση γιατί όλοι μας πρέπει να ζούμε σε αρμονία. Κάποιες φορές η ζωή μας είναι πολύ δύσκολη και πιεστική και άλλες εύκολες, αλλά το πιο σημαντικό πράγμα είναι να βρούμε την ευτυχία μέσα μας. Δεν είναι η οικονομική κρίση, δεν είναι τα χρήματα, είναι το πως νιώθεις μέσα σου. Αν νιώθεις καλά μπορείς να πας στην παραλία, να πας σε ένα πάρκο, να δεις την Ακρόπολη, να κάνεις μια βόλτα με την οικογένειά σου, να φας κάτι υγιεινό και γι’ αυτό θα πρέπει να είσαι ευγνώμων που είσαι υγιής, που έχεις ενέργεια και πνευματική υγεία. Αυτά φέρνουν την ισορροπία στη ζωή σου και την ευτυχία.

Και πως το πετυχαίνουμε αυτό;

Σίγουρα η άσκηση είναι ένα τρόπος να κρατάς το σώμα σου υγιές. Το δεύτερο πράγμα που κάνει η άσκηση είναι να δείχνει το σώμα σου καλά. Αν το σώμα σου δεν νιώθει καλά δεν είναι υγιές. Επομένως το πρώτο πράγμα για μένα είναι ότι η άσκηση κάνει το σώμα υγιές και μετά το κάνει fit και έτσι αφού εξωτερικά το σώμα είναι καλά τότε έχεις όλο τον χρόνο να δουλέψεις εσωτερικά και να βρεις την ευτυχία και την ισορροπία. Με την άσκηση μπορούμε να καταπολεμήσουμε το στρες, μπορούμε να πιστέψουμε στις δυνατότητές μας, στο ποιοι είμαστε ως άνθρωποι και να βρούμε εκείνο το ιδιαίτερο σημείο του εαυτού μας που μας κάνει ξεχωριστούς, Το βασικότερο είναι να μη χάσουμε με τίποτα αυτό το κομμάτι.

Ποιες συμβουλές θα δίνατε σε κάποιον να ξεκινήσει να γυμνάζεται;

H λέξη κλειδί είναι η συνέπεια. Αν είναι συνεπής κάποιος με την εκγύμνασή του δεν έχει σημασία αν κάνει υψηλής ή χαμηλής έντασης προπόνηση, αρκεί να γυμνάζεται σταθερά. Είναι καλύτερο να πηγαίνει αργά παρά πολύ γρήγορα. Δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο γιατί όταν θα ξεκινήσει έντονα μετά θα πέσει και θα τα παρατήσει. Είναι προτιμότερο να πηγαίνει βήμα βήμα, τρεις φορές την εβδομάδα. Αλλά χρειάζεται δέσμευση, αυτό είναι το μήνυμα. Κάνε το ραντεβού, μείνε σε αυτό. Αυτός είναι χρόνος για τον εαυτό σου, ένα δώρο. Αν δεν μπορεις να κλείσεις ραντεβού με τον εαυτό σου τότε δεν μπορείς να το κάνεις με κανέναν αλλο ούτε κάποοιος άλλος να σε βοηθήσει. Εσύ αποφασίζεις. Πρέπει να μείνεις σε ένα πρόγραμμα από την αρχή, είναι πολύ σημαντικό. Και το περισσότερο δεν είναι το καλύτερο. Το σώμα αλλάζει, αλλάζουν οι ανάγκες του, επομένως πρέπει να το ακούς.

Τι πιστεύετε για τους Έλληνες ασκούμενους; Είμαστε fit ως λαός;

Αυτό που είδα στην παρουσίαση του In Trinity με εντυπωσίασε. Οι γυμναστές κατάλαβαν αμέσως τι έπρεπε να κάνουν και οι αθλούμενοι ανέβηκαν και διασκέδασαν με την άσκηση. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος εδώ έχει ανάγκη από νέα πράγματα για να ξεφύγει από τα προβλήματά του και να δει διαφορετικά την καθημερινότητά του.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας moto;

Το αγαπημένο μου είναι του Γκάντι. Πρέπει να είσαι η αλλαγή που θέλεις να έρθει. Και μπορεί σε ένα λεπτό να μην μπορείς να αλλάξεις την νοοτροπία σου αλλά σε ένα λεπτό μπορείς να αλλάξεις ολόκληρη τη ζωή σου.

 

 

Ποιος είναι ο Johnny G

Ο Jonathan Goldberg ή ή Johnny G γεννήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, το 1956. Είναι ο εμπνευστής του Spinning. Ο Johnny ήταν ήδη ένας αθλητής που είχε διακριθεί στην ποδηλασία, στην κολύμβηση, το τρίαθλο και τις πολεμικές τέχνες όταν ανάπτυξε το Spinning και το Johnny G Spinner, το 1989, ήταν το πρώτο στατικό ποδήλατο εσωτερικού χώρου. Το 1990 άνοιξε το πρώτο Spin Centre στην Santa Monica, της Καλιφόρνιας και στην ίδια πόλη, το 1994, εδραίωσε τα εταιρικά γραφεία του Spinning World. Από εκεί και μετά το Spinning εξελίχθηκε σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Το 2008 ο Johnny συνεργάστηκε με την Matrix Fitness για τη δημιουργία ενός επαναστατικού στατικού ποδήλατου για την εκγύμναση του άνω σωματικού κορμού υπό την ονομασία Krankcycle το οποίο άλλαξε τον παραδοσιακό τρόπο σκέψης και δημιούργησε ένα νέο είδος καρδιαγγειακής εκγύμνασης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Johnny G In-Trinity Board από την Matrix κάνε κλικ στο matrixfitness.com