Interviews

Χρήστος Μποφίλιος: «Το κολύμπι θέλει καθημερινή προπόνηση και σωστό προγραμματισμό”

Ο πρώην αθλητής και προπονητής κολυμβησης Χρήστος Μποφίλιος, ιδρυτής της ομάδας CB swimming, μιλά στη δημοσιογράφο Φίλια Μητρομάρα και το wefit.gr και δίνει συμβουλές για το κολύμπι, τη διατροφή και τη σωστή τεχνική.

 

 

Πες μας λίγα λόγια για τη CB swimming, τι ακριβώς είναι;

Η CB SWIMMING μέχρι και σήμερα είναι μια ερασιτεχνική ομάδα, στην οποία πλαισιώνονται ερασιτέχνες αθλητές, που τους αρέσει το κολύμπι, πρώην αθλητές, που έχουν επιστρέψει με όρεξη για κολύμπι στη θάλασσα, όπως και elite κολυμβητές, που διψούν για διακρίσεις σε κορυφαία events, εντός και εκτός Ελλάδας. Τα training sessions, κατά τη διάρκεια της σεζόν, που πραγματοποιούνται σε άλλες πόλεις και χώρες, είναι μια ευχάριστη νότα, γιατί μας δίνουν τη δυνατότητα προετοιμασίας αλλά και ψυχαγωγίας ενόψει των αθλητικών events που ακολουθούν. Όραμά μου είναι να μεγαλώσει κι άλλο και να γίνει αθλητικό σωματείο.

Γιατί κολύμπι και όχι κάποιο άλλο σπορ; Τι είναι αυτό που σου αρέσει περισσότερο;

Επειδή κολυμπώ 32 χρόνια και πάντα ψάχνω για το κάτι παρά πάνω, είτε κολύμπι στην πισίνα είτε κολύμπι στη θάλασσα. Το κολύμπι είναι υγεία! Με ηρεμεί αλλά και με ενεργοποιεί στην καθημερινότητα μου. Με αυτό έχω ταυτιστεί, χωρίς να σημαίνει ότι δε μου αρέσουν αλλά αθλήματα.

Πρωταθλητισμός ή αθλητισμός; Ποιες είναι οι διαφορές στη ζωή ενός πρωταθλητή σε σχέση με έναν αθλητή;

Με μια φράση. “Αθλητισμός για όλους”. Ο αθλητισμός καλλιεργεί την πειθαρχία, την επιμονή, την τόλμη, το συλλογικό πνεύμα, τη θέληση για τη νίκη και πολλά άλλα. Δίνει τη δυνατότητα στους αθλούμενους να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους και να εκδηλώσουν τις ικανότητές τους για καλύτερες αθλητικές επιδόσεις. Η ζωή ενός πρωταθλητή περιλαμβάνει οργάνωση, σωστό προπονητικό προγραμματισμό και σκληρή δουλειά αντιθέτως με τη ζωή ενός αθλητή, που ενδεχομένως να είναι λιγότερο φορτισμένη.

Πισίνα ή θάλασσα;

Η πισίνα για εμένα έκανε τον κύκλο της, όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, τώρα με εξιτάρει η θάλασσα. Αφήνομαι, ανακαλύπτω και είμαι έτοιμος πάντα για νέες προκλήσεις με ό,τι καιρό και αν έχει.

Πoιο είναι το αγαπημένο σου υγιεινό σνακ;

Η συνεργασία μου με τη matcha maiden μου έδωσε τη δυνατότητα να φτιάχνω υγιεινά σνακς. Ένα από τα αγαπημένα μου είναι τα Matcha Maiden Chocolate Energy Balls (θα σας φτιάξω μια μέρα).

Ποια άσκηση/sport, εκτός από το κολύμπι, αγαπάς πολύ;

Μου αρέσουν πολύ τα θαλάσσια σπορ. Sup, wakeboard και θαλάσσιο σκι είναι τα αγαπημένα μου.

Μπορεί κάποιος να ασχοληθεί με το κολύμπι σε μεγαλύτερη ηλικία; Αν ναι, τι συμβουλές θα έδινες;

Φυσικά και μπορεί. Τα οφέλη που προσφέρει η άθληση στην υγεία είναι πιο σημαντικά από οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα. Η συμβουλή είναι μία: καθημερινή προπόνηση με σωστό προγραμματισμό. Μας προσφέρει μυϊκή τόνωση, ευκαμψία και ελαστικότητα, μας βοηθά να έχουμε μια υγιή καρδιά, να διατηρούμε σε έλεγχο το βάρος μας, μειώνει την πιθανότητα διαβήτη και χοληστερίνης, καταπολεμά το άσθμα αλλά και το άγχος, προσφέρει θετική ενέργεια και πιθανότητες για επιμήκυνση της ζωής.

Τι διατροφή πρέπει να κάνει κάποιος που ασχολείται με το κολύμπι;

Το διαιτολόγιο των κολυμβητών, πρέπει να περιέχει τα βασικά θρεπτικά στοιχεία σε επαρκείς ποσότητες. Τα κύρια θρεπτικά στοιχεία είναι: οι υδατάνθρακες, τα λίπη, οι πρωτεΐνες, τα υγρά, οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία.

  • Πριν την προπόνηση: Ο αθλητής θα πρέπει να καταναλώνει γεύματα, πλούσια σε υδατάνθρακες, περίπου 3 ώρες πριν.
  • Κατά τη διάρκεια της προπόνησης: Ο αθλητής πρέπει να πίνει κατά τη διάρκεια της προπόνησης υδατανθρακούχο ποτό.
  • Μετά την προπόνηση: Στο πρώτο μισάωρο, μετά το τέλος της προπόνησης, ο αθλητής μπορεί να καταναλώσει ένα ρόφημα πρωτεΐνης με υδατάνθρακα.

Πόση ώρα προπόνησης στο νερό την εβδομάδα χρειάζεται κάποιος για να πάρει μέρος σε κάποιο τρίαθλο ή κάποιον αγώνα;

Πολλές! Είναι κάτι μπερδεμένο και παρεξηγημένο στην Ελλάδα. Νομίζει ο καθένας πως με μια φορά την εβδομάδα, με μια ή δυο ώρες προπόνηση, μπορεί να συμμετέχει σε τέτοιου είδους αγώνες. Θέλετε την αλήθεια; Μιάμιση με δυο ώρες την ημέρα γι’ αυτόν που θέλει να συμμετάσχει στη μικρή απόσταση του τριάθλου (750 μ.) σύνολο την εβδομάδα 9 με 12 ώρες. Για τους λάτρεις του open water και τις αποστάσεις 1.500, 2.500, 5.000, 10.000 μέτρων οι εβδομαδιαίες ώρες μπορούν να φτάσουν από 12, που είναι το λιγότερο, μέχρι και 24, με διπλές προπονήσεις.

 

 

Ποιες είναι οι τρεις βασικές προπονητικές συμβουλές που θα έδινες για να βελτιώσουμε τη τεχνική μας στο κολύμπι;

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κολυμβητές είναι οι λάθος ποδιές, λυγίζοντας σε μεγάλο βαθμό τα γόνατα. Η σωστή κίνηση των ποδιών πραγματοποιείται από τους γοφούς, επικεντρωθείτε στην κράτηση των ποδιών, ελαφρώς κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Άλλο λάθος κακής τεχνικής είναι τα χέρια να “χαστουκίζουν” το νερό. Το χέρι σας θα πρέπει να μπαίνει στο νερό με τον καρπό χαλαρό και τα δάχτυλα με γωνία προς τα κάτω. Είναι σαν να τα ρίχνουμε μέσα σε ένα φάκελο.

Από τα συνηθισμένα προβλήματα είναι και αυτό της μικρής αναπνοής. Εκπνεύστε όλο τον αέρα από τους πνεύμονες σας όταν το πρόσωπό σας επιστρέφει πίσω στο νερό. Όσο περισσότερο μπορείτε να εκπνέετε, τόσο περισσότερο μπορείτε να εισπνεύσετε.

Τι θεωρείς απαραίτητο προσόν σε έναν κολυμβητή;

Η διαμόρφωση σωστού χαρακτήρα, η σωστή αντίληψη και τα σωματικά προσόντα, είναι μερικά από τα βασικά στοιχεία που πρέπει να έχει ένας καλός κολυμβητής.

Από που αντλείς έμπνευση, ποιο είναι το κίνητρό σου;

Εμπνέομαι κυρίως από ξένους προπονητές και αθλητές. Κίνητρο μου, τι άλλο; Οι αθλητές μου.

Ποια ήταν η καλύτερη εμπειρία από τις συμμετοχές σου σε αγώνες; Τι κράτησες από αυτούς περισσότερο;

Σίγουρα ο πρώτος και τελευταίος αγώνας σε πισίνα είναι εμπειρία ζωής. Παρόλο αυτά οι αγαπημένοι μου είναι σε θάλασσα. Ο ένας ήταν στο marathon bay της TRANSITION SPORTS, που ξεκινήσαμε με λάδι θάλασσα και στα μισά έπιασε μπουρίνι και ο άλλος ήταν στο Spetses mini Marathon, που είχε 4-5 μποφόρ. Θυμάμαι είχα κολυμπήσει αρκετά καλά σε όλο τον αγώνα αλλά στα τελευταία 500 μέτρα προσπαθούσα να μπω στην ευθεία του τερματισμού.

 Επόμενοι στόχοι;

Προσωπικός μου στόχος για φέτος είναι να επανέλθω σε αγωνιστική δράση, καθώς όλο το 2017 έμεινα εκτός προπονήσεων και αγώνων λόγω δουλειάς. Εκτός από αυτό θέλω να πραγματοποιήσω τα training sessions σε Λονδίνο και Σέριφο και τέλος να συμμετέχω με την ομάδα μου σε αγαπημένα αθλητικά events.