Η 33χρονη δρομέας μεγάλων αποστάσεων, αθλήτρια του Γιάννη Περίφανου, η Γκλόρια Πριβιλέτζιο, τερμάτισε πρώτη στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας με 2:41.30.
Η Gloria Privileggio είναι Ελληνίδα δρομέας μεγάλων αποστάσεων και το ιταλικό της επίθετο το οφείλει στις ιταλικές ρίζες του πατέρα της, ο οποίος είναι γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη. Το 1982 οι γονείς της ήρθαν στην Ελλάδα και το 1988 γεννήθηκε η Γκλόρια.
Η αθλήτρια του ΓΣ Γλυφάδας αποφοίτησε από το τμήμα Φυσικοθεραπείας στην Πάτρα, έχει μεταπτυχιακό στα ΤΕΦΑΑ, ενώ κάποια στιγμή σκέφτεται να ξεκινήσει διδακτορικό. Εργάζεται ως φυσικοθεραπεύτρια και παράλληλα διδάσκει φυσικοθεραπεία σε ΙΕΚ. «Προσπαθώ να βιοποριστώ, το άθλημά μου είναι ερασιτεχνικό, άρα πρέπει να εργάζομαι και να αθλούμαι, δεν μπορώ να αφήσω το επάγγελμά μου.» λέει χαρακτηριστικά.
Από τα 25 της χρόνια που αποφάσισε να αφήσει τις πισίνες και την τεχνική κολύμβηση και να τρέξει, συμμετείχε στο Παγκόσμιο του Λονδίνου, στο Ευρωπαϊκό του Βερολίνου, αλλά «τις καλύτερες επιδόσεις μου τις έχω κάνει στο Ρότερνταμ» λέει. Η Γκλόρια Πριβιλέτζιο, μία από τις ταχύτερες μαραθωνοδρόμους στην Ελλάδα μίλησε στο wefit.gr και στη δημοσιογράφο Φίλια Μητρομάρα για το τρέξιμο, δίνει συμβουλές στους νέους δρομείς και πιστεύει ότι τίποτα στη ζωή δεν προσφέρεται εύκολα.
Πότε ξεκίνησες τον αθλητισμό;
Από 11 ετών μπήκα στην κολύμβηση, με πήγε ο πατέρας μου γιατί τον παρακαλούσα να ασχοληθώ με ένα σπορ. Στα 25 έκανα έκανα τη μετάβαση στο τρέξιμο. Ένας φίλος μου με ενθάρρυνε να πάμε να τρέξουμε και ξεκίνησα εντελώς ερασιτεχνικά, κάνοντας μικρές προετοιμασίες. Αργότερα γράφτηκα στο σύλλογο της Γλυφάδας γιατί το είδα πιο σοβαρά.
Όταν λες “μικρές προετοιμασίες”, τί εννοείς;
Όταν σταμάταγα την κολύμβηση το Μάιο, έκανα λίγα τρεξιματάκια, εντελώς ερασιτεχνικά. Τον πρώτο Μαραθώνιο τον έβγαλα με δύο μικρές προπονήσεις, έχοντας πλήρη άγνοια στο τί θα αντιμετώπιζα. Πονούσα για μια εβδομάδα μετά τον Μαραθώνιο.
Ποια ήταν η εμπειρία σου από τον πρώτο Μαραθώνιό σου, εκτός από τον πόνο
Συνειδητοποίησα ότι μου άρεσε να τρέχω σε μεγάλη απόσταση, ότι ένας Μαραθώνιος σε προκαλεί να ξεπεράσεις τα όριά σου και σου μαθαίνει πώς μπορείς να το κάνεις αυτό, το γεγονός στο πώς αντιμετωπίζεις το παιχνίδι με το μυαλό σου που σου λέει «φύγε, παράτα τα» ή «τρέξε λίγο ακόμη», το ότι μετράς τις δυνάμεις σου και καταλαβαίνεις μέχρι που μπορείς να φτάσεις…. Από την πρώτη φορά που έτρεξα ήθελα να τρέχω κάθε χρόνο, το βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον όλο αυτό.
Τι σημαίνει για σένα τρέξιμο;
Το καλό είναι ότι παρόλο που κάνω πρωταθλητισμό έχω την καλή ενέργεια του τρεξίματος. Από τη μία πλευρά τρέχω για να νιώθω καλά, να διασκεδάζω. Από την άλλη υπάρχει και το αγωνιστικό κομμάτι που θέλω να βελτιώνομαι ως δρομέας. Είναι κάτι που δεν μπορώ να φανταστώ ότι δε θα το κάνω, ότι δεν θα τρέχω δηλαδή, έστω και για λίγο, τα επόμενα χρόνια.
Πως κατάφερες να τερματίσεις στον Αυθεντικό Μαραθώνιο του 2021 και μάλιστα 2 δευτερόλεπτα διαφορά από το ρεκόρ της Μαρίας Πολύζου;
Ήμουν σε εξαιρετική κατάσταση και φόρμα, αλλά είχα χρόνια να τρέξω την κλασσική διαδρομή. Μπήκα με safe τακτική και έπιασα το 2.41, ενώ είχα δυνάμεις, θα μπορούσα να τρέξω πιο πολύ, αν το είχα πιστέψει θα κυνήγαγα το ρεκόρ. Νόμιζα ότι θα κουραστώ και έτσι δεν έβαλα προτεραιότητα το ρεκόρ, έκανα έναν αγώνα που τον ευχαριστήθηκα. Αν έχεις στο μυαλό σου το ρεκόρ αυτό σου προσθέτει πολλή πίεση, επομένως δεν πιέστηκα πολύ. Ίσως να μπορούσα να καταρρίψω το ρεκόρ, είναι κάτι που θα ήθελα να το κάνω κάποια στιγμή.
Τον πρώτο Μαραθώνιο τον έβγαλα με δύο μικρές προπονήσεις, έχοντας πλήρη άγνοια στο τί θα αντιμετώπιζα. Πονούσα για μια εβδομάδα μετά τον Μαραθώνιο.
Πόσα χιλιόμετρα τρέχεις την εβδομάδα;
Όταν κάνω προετοιμασία τρέχω από 140 -170 χλμ κάθε εβδομάδα για 2-3 μήνες και τις τρεις τελευταίες εβδομάδες ξεκουράζομαι. Κάνω δηλαδή την ημέρα 23-25 χιλιόμετρα. Κάνω πάντα δύο προπονήσεις την ημέρα, μία το πρωί μόνη μου, και μία το απόγευμα στο γήπεδο με τον προπονητή μου τον Γιάννη Περίφανο, πρώην πρωταθλητή Μαραθωνίου.
Τι προπόνηση έκανες για τον Μαραθώνιο;
Έκανα διαλειμματική και tempo καθώς και προσομοίωση του αγώνα. Επίσης έκανα και ενδυνάμωση για να δυναμώσω το σώμα μου και να μπορώ να βγάζω τις ανηφόρες.
Τι διατροφή ακολούθησες πριν τον αγώνα;
Ακολουθώ τη διατροφή που μου προτείνει ο διαιτολόγος μου ο Κώστας Μπάρδης, ο οποίος μου κάνει και όλες τις εργομετρικές εξετάσεις και με παρακολουθεί. Δεν στερούμαι τίποτα σε ποσότητα αλλά τρώω ποιοτικές τροφές, που βοηθούν και στην αποκατάσταση.
Λόγω της ενασχόλησής σου με το τρέξιμο έχεις χάσει παρέες και διασκέδαση;
Ήμουν τυχερή γιατί ξεκίνησα τον σκληρό πρωταθλητισμό στα 25 μου, ήμουν πιο ώριμη, είχα περάσει από τη φάση του να βγαίνω έξω και να διασκεδάζω. Ήμουν επομένως πιο πειθαρχημένη, είχα πρόγραμμα. Όμως επειδή κάνεις κάτι που αγαπάς δεν το βλέπεις σαν θυσία. Για τους φίλους μου προσπαθώ να έχω χρόνο, ο αθλητισμός θα τελειώσει κάποια στιγμή αλλά οι φίλοι μου θα μείνουν. Προσπαθώ λοιπόν να έχω μια ισορροπία μεταξύ του αθλητισμού και της προσωπικής μου ζωής.
Τι σκέφτεσαι όταν τρέχεις;
Όταν τρέχω καθημερινά σκέφτομαι τα πάντα. Το τρέξιμο είναι για μένα σαν διαλογισμός, σαν ψυχοθεραπεία. Όταν όμως τρέχω σε αγώνα είμαι πολύ συγκεντρωμένη για να καταλαβαίνω τις δυνάμεις μου, είμαι στοχοπροσηλωμένη.
Ποιες μεθόδους αποκατάστασης προτιμάς μετά από μεγάλες διαδρομές;
Κάνω αθλητική μάλαξη, μία φορά την εβδομάδα, παγοθεραπεία σε μία λεκάνη με κρύο νερό, παίρνω συμπληρώματα τα οποία με βοηθούν και την επόμενη μέρα, κάνω ήπιο τρέξιμο σε χόρτο, διατάσεις, βάζω τα πόδια ψηλά για κάποια ώρα κλπ. Η παγοθεραπεία είναι αλήθεια ότι με έχει βοηθήσει πολύ, κάνω 3 ώρες την εβδομάδα.
Μπήκα με safe τακτική και έπιασα το 2.41, ενώ είχα δυνάμεις, θα μπορούσα να τρέξω πιο πολύ, αν το είχα πιστέψει θα κυνήγαγα το ρεκόρΚάποια μυστικά και tips για τις μεγάλες αποστάσεις που θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας;
Όποιος ξεκινάει προπόνηση για μαραθώνιο καλό είναι να έχει προπονητή για να τον παρακολουθεί. Να έχει κάποιον γνώστη δίπλα του, να έχει πρόγραμμα, να ξεκουράζεται περισσότερο από ότι πριν. Επίσης, να μην υπερβάλλει, εκεί την πατάνε όλοι, στην ταχύτητα, στον όγκο, να αφουγκράζεται το σώμα του και να προσέχει στη σωστή επιλογή των υποδημάτων, να βρει δηλαδή ένα παπούτσι να ταιριάζει με το σώμα του και με τα κιλά του και να αφιερώσει 4-5 μήνες προετοιμασίας για τον μαραθώνιο για να το ευχαριστηθεί και να μην ταλαιπωρηθεί.
Ποιος είναι ο επόμενος στόχος σου;
Την Άνοιξη ψάχνω να βρω μια φλατ διαδρομή στην Ευρώπη, θέλω να βελτιώσω το ατομικό μου ρεκόρ και γενικά να ξεπεράσω τον εαυτό μου.
Ποιο είναι το μότο που σε εμπνέει;
Όταν είμαι συγκεντρωμένη στην προπόνηση λέω πάντα στον εαυτό μου «ας κάνω ό,τι καλύτερο για τη δεδομένη μέρα», ή όταν βαριέμαι να τρέξω τρέχω σε πιο αργή ταχύτητα, χωρίς να υπερβάλω και στην πορεία μου βγαίνει και η θέληση. Έτσι λέω «καλύτερα μια αργή προπόνηση από το τίποτα».
Ποια είναι η φιλοσοφία που έχεις για τη ζωή;
Ότι τίποτα δεν σου προσφέρεται εύκολα, να είσαι έτοιμος για την αποτυχία, να μην τα παρατάς, να βάζεις ένα στόχο και να μπορείς να τον πετύχεις.
Πάντα λέω «καλύτερα μια αργή προπόνηση από το τίποτα».
Εσύ πώς αντιμετωπίζεις την αποτυχία; Τα έχεις παρατήσει ποτέ;
Έχει τύχει να μπω σε αγώνα όπου μέσα μου δεν ήμουν έτοιμη ψυχολογικά, ένιωθα τον καταστροφικό φόβο, ότι δηλαδή δεν θα τα καταφέρω, ότι δεν μπορώ κ.λπ. Αυτά τα «διαβολάκια» που ακούμε από μέσα μας και μας επηρεάζουν, το θέμα είναι πώς να τα διαχειριζόμαστε ώστε να μην μας επηρεάζουν. Επομένως εκτός από τα χιλιόμετρα που κάνω, δουλεύω πολύ καλά και την ψυχολογία μου.
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
2019 29η με 2.58.43 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, Ντόχα
2018 26η με 2.38.39 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, Βερολίνο
2017 71η με 2.57.06 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, Λονδίνο
Ατομικά ΡΕΚΟΡ
3000 με 9.29.92 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, ΣΕΦ 13/2/21
5.000 μ. με 16.41.07 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, Πάτρα 9/8//2020
10.000 μ. με 35.11.94 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 10.000 μ., Άργος Ορεστικό 15/6/2020
Ημιμαραθώνθιος με 1.16:25 στη Βαρκελώνη 16/2/22020
Μαραθώνιος με 2.35.31 στο Ρότερνταμ 7/4/2019