Interviews

Φιλάρετος Μπούκης: Πώς έσπασε το χρονόμετρο στον Olympus Mythical Trail

Ο ultratrail runner νικητής του Olympus Mythical Trail Φιλάρετος Μπούκης μιλάει στη Φίλια Μητρομάρα και το wefit.gr για την ομορφιά αλλά και τη δυσκολία των αγώνων μεγάλων αποστάσεων.

 

s

Ο Φιλάρετος Μπούκης στον Olympus Mythical Trail 100 χιλιομέτρων έφτασε πρώτος στον τερματισμό σε 15 ώρες 54’58. Συνολικά έχει συμμετάσχει τέσσερις φορές στον συγκεκριμένο αγώνα, ενώ πέρυσι είχε κατακτήσει την τρίτη θέση. Ωστόσο, παρόλο που το τρέξιμο μπήκε στη ζωή του το 2017, διακρίνεται και ανεβαίνει στο βάθρο σε πολλούς αγώνες αντίστοιχων μεγάλων αποστάσεων, όπως στο Tihio Race. Ο Φιλάρετος Μπούκης. που κατάγεται από την Καρδίτσα και ως στρατιωτικός υπηρετεί στον Βόλο, φέτος κατέκτησε τη νίκη στον Olympus Mythical Trail, έναν αγώνα ορεινής υπεραντοχής με σκληρά χαρακτηριστικά (μεγάλη ανάβαση, πολλά μονοπάτια, υωηλό υψόμετρο, σκληρό τερέν, παρατεταμένη έκθεση σε αλπικό περιβάλλον και υψόμετρο, απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, μεγάλη διάρκεια κίνησης σε συνθήκες σκότους, ανομοιογενώς κατανεμημένες ανηφόρες στη διαδρομή).

Ο ultra runner νικητής του Olympus Mythical Trail Φιλάρετος Μπούκης μιλάει στη δημοσιογράφο Φίλια Μητρομάρα και το wefit.gr για την ομορφιά αλλά και τη δυσκολία που έχουν οι αγώνες μεγάλων αποστάσεων.

Που συνάντησες δυσκολίες; Πώς τις αντιμετώπισες;

Ο Olympus Mythical Trail είναι ένας εξαιρετικός αγώνας και δύσκολος συνάμα, για το λόγο αυτό προπονήθηκα αρκετά στις δυσκολίες που θα συναντούσα στον συγκεκριμένο αγώνα. Θεωρώ ότι το δυσκολότερο σημείο είναι μετά το 70ο χιλιόμετρο και η αντιμετώπιση της ζέστης κατά τη διάρκεια των τελευταίων ωρών του αγώνα.

Πώς προπονείσαι για έναν αγώνα;

Το προπονητικό πλάνο στήνεται με βάση τους αγώνες που θα επιλέξω για κάθε χρονιά. Και τα χαρακτηριστικά των προπονήσεων στηρίζονται με βάση τις αποστάσεις, το υψομετρικό προφίλ και τις τεχνικές δυσκολίες των εκάστοτε αγώνων υπό τις συμβουλές του προπονητή μου. Θεωρώ σημαντικότατο, όσοι ασχολούνται με το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων να απευθύνονται σε ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο, κάποιον προπονητή ή κάποιον εμπειρότερο για να προστατέψουν το σώμα τους και να φτάσουν ομαλά και σωστά στον τερματισμό.

Τι snack προτιμάς για τροφοδοσία;

Στις προπονήσεις μου χρησιμοποιώ κυρίως τον ηλεκτρολύτη Gold drink premium, επειδή περιέχει πεπτίδια που φτάνουν στους μυς γρηγορότερα από τις απλές πρωτεΐνες, και τις μπάρες salt bar της Gold Nutrition, όπου με καλύπτουν ενεργειακά κατά την διάρκεια της άσκησης (προπονήσεις και αγώνες), η οποία δίνει περισσότερη δύναμη στη διάρκεια της προπόνησης ή του αγώνα. Στο κομμάτι της αποκατάστασής μου έχω επιλέξει το Fast Recovery και την Whey Protein της Gold Nutrition.

Τι πιστεύεις ότι χρειάζεται ένας δρομέας για να τερματίσει έναν δύσκολο αγώνα;

Για να τερματίσει κάποιος έναν δύσκολο αγώνα σίγουρα χρειάζεται μία καλή προπονητική βάση και ψυχικά αποθέματα, ώστε να ανταπεξέλθει σε οποιεσδήποτε δυσκολίες θα αντιμετωπίσει μέσα στον αγώνα. Στην προπόνηση «αναγκάζουμε» το σώμα να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις, ώστε να πετύχουμε τον στόχο μας. Όλοι οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων δουλεύουμε την αρετή της «υπομονής».

Πες μας για το Tihio Race. Ποια είναι η συνεργασία σας;

Η συνεργασία μου με την ομάδα του Tihio Race ξεκίνησε το 2019. Από το 2021 και έπειτα με στηρίζουν σε όλο μου το βασικό εξοπλισμό και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω από καρδιάς γι’ αυτό.

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σου;

Επόμενος στόχος μου είναι να τρέξω τον αγώνα των 44χλμ της διοργάνωσης Zagori Mountain Running. Στην συνέχεια, θα μεταβώ στην Οχρίδα όπου θα τρέξω τον αγώνα Ohrid Ultra Trail των 110χλμ.

Ποιο είναι το μότο σου;

«Για να καταφέρεις κάτι πρώτα πρέπει να το πιστέψεις ο ίδιος.»