ΥΓΕΙΑ

Δοκιμάσαμε το κύπελλο περιόδου. Ποια τεστ πέρασε;

Φέτος ΑΥΤΟ το Κύπελλο θα πάρεις στις παραλίες! Η δημοσιογράφος Φίλια Μητρομάρα έκανε το πρώτο test drive του καλοκαιριού!

 

 

«Αυτό το Κύπελλο ποια θα το πάρει», ακούστηκε, από το βάθος του οβάλ τραπεζιού όπου κάνουμε meeting, μια φωνή από το team του wefit. Σαν τον Μπουφόν (το δεύτερό μου όνομα –τερματοφύλακας είναι) πετάχτηκα από την καρέκλα και το έπιασα σε νανοsecont και με τα δυο μου χέρια, χωρίς να προλάβω καν να αναρωτηθώ:

 

Τί κύπελλο είναι αυτό;

Γιατί μου το δίνετε;

Και τώρα, τί να το κάνω;

 

Μπορεί να μην ήταν το Όσκαρ, αλλά από όποια πλευρά κι αν το δεις, προσωπικά χάρηκα επειδή στη ζωή μου δεν είχα κερδίσει κάνενα Κύπελλο, Cup ή οτιδήποτε μοιάζει με αυτό – πλην κάποιων μεταλλίων συμμετοχής σε running events (να τα λέμε κι αυτά). Έτσι, όταν καταλάγιασε το πλήθος των 5 γυναικών στην παρέα, οι άλλες σηκώθηκαν τρέχοντας και έγω έμεινα με το κύπελλο στο χέρι, διαπιστώντας ότι δεν ήταν το Κύπελλο που είχα στο μυαλό μου αλλά ένα Κύπελλο περιόδου ή αλλιώς ένα εμμηνορροϊκό κύπελλο. Οπότε έπρεπε να (το) παίξω στον επόμενο κύκλο (μου) και να γράψω την προσωπική μου ιστορία, η οποία ξεκινάει ευθύς αμέσως, χωρίς περιττές εισαγωγές όπως «It was a dark and stormy night…”

Τι είναι το κύπελλο περιόδου OrganiCup και πως χρησιμοποιείται;

To OrganiCup ένα μικρό κύπελλο, φτιαγμένο από 100% σιλικόνη, το οποίο αντί να απορροφά τη ροή των εκκρίσεων, όπως συμβαίνει με τα ταμπόν και τις σερβιέτες, τη συλλέγει και την κρατάει μέχρι και 12 ώρες. Για να το χρησιμοποιήσεις απλά το διπλώνεις και το εισάγεις στον κόλπο όπως το ταμπόν. Απο εκεί και πέρα η δουλειά η δική σου έχει τελειώσει και το κύπελλο ξεκινάει τη δική του: ανοίγει διακριτικά μέσα και εμποδίζει τις διαρροές, αφού το αίμα καταλήγει σε αυτό. Για να το αφαιρέσεις πιάνεις το στέλεχος που εξέχει και πιέζεις χαλαρά τη βάση. Το αδειάζεις, το πλένεις καλά με σαπούνι και νερό και το επανατοποθετείς. Στο τέλος κάθε κύκλου μπορείς να το αποστειρώσεις με βραστό νερό. Δες και το video:

 

 

Τα test drive του OrganiCup

Μετά από αυτή τη σύντομη εισαγωγή που έγραψα για να σου δώσω να καταλάβεις τί στο καλό είναι αυτό το κύπελλο περιόδου OrganiCup ξεκίνησα το test drive, διότι σε αυτή τη ζωή πρώτα δοκιμάζουμε και μετά γράφουμε:

Τεστ ασφάλειας: Check!

Το OrganiCup είναι κατασκευασμένο από 100% ιατρική σιλικόνη, χωρίς πρόσθετα ή χημικά. Δεν περιέχει λευκαντικά, αρώματα είτε άλλες ερεθιστικές η αλλεργιογόνες ουσίες. Προσωπικά η σερβιέτα μου προκαλεί ερεθισμό ενώ το ταμπόν κάποιες φορές το φοβάμαι – μην τυχόν και το ξεχάσω και πάθω αυτό το αναθεματισμένο σύνδρομο τοξικού σοκ. Με το OrganiCup τέτοιοι φόβοι είναι παρελθόν. Και το καλύτερο: με προστάτεψε από τις διαρροές ακόμα κι όταν κοιμόμουν, έτρεχα, έκανα γιόγκα ή κολυμπούσα. Μη σου πω ότι για το καλοκαίρι είναι η ιδανική επιλογή αφού το τοποθετείς το πρωί, βάζεις το ωραιότατο φλοράλ μαγιό σου και βουρ στη θάλασσα μέχρι το βράδυ. Χω-ρίς πρό-βλη-μα. Τέλειο;

Τεστ υγείας: Check!

Το γεγονός ότι το OrganiCup συλλέγει τις εκκρίσεις, εξαλείφει τυχόν ερεθισμούς και ξηρότητα του δέρματος, σέβεται το περιβάλλον του κόλπου, δεν απορροφά την προστατευτική βλένη και δεν αλλάζει το φυσιολογικό pH του κόλπου. Επιπλέον δεν αφήνει ίχνη από ίνες στο εσωτερικό του κόλπου κάτι που συμβαίνει με τα ταμπόν. (Σου έχει συμβεί και σένα, έτσι δεν είναι;)

Τεστ οικονομίας και οικολογίας: Check!

Το OrganiCup είναι σχεδιασμένο για μακροχρόνια χρήση (έως και 10 χρόνια) πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα ξοδεύεις χρήματα σε ταμπόν και σερβιέτες, ενώ θα παράγεις λιγότερα σκουπίδια. Ξέρεις πόσα θα ξόδευες για σερβιέτες σε 10 χρόνια; Θα σου πω (μόλις έκανα τον πολλαπλασιασμό): περίπου 700 ευρώ (δηλαδή ένα ταξιδάκι στην Ευρώπη κυρία μου). Επιπλέον, ξέρεις πόσο επιβαρύνεις το περιβάλλον με τις σερβιέτες; Οι σερβιέτες χρειάζονται 500 χρόνια για να αποσυντεθούν και κανείς δεν είναι ακόμα σίγουρος, για το πότε αποσυντίθενται πλήρως. Τα στερεά απόβλητα που καταλήγουν στις χωματερές μολύνουν τα υπόγεια ύδατα, γεγονός το οποίο συνιστά μεγάλη απειλή, για την άγρια ​​πανίδα και το οικοσύστημα της γης. Και όλα αυτά πετώντας μια σερβιέτα στα σκουπίδια! Σκέψου, πόσες σερβιέτες έχεις πετάξει μόνον εσύ μέχρι τώρα στα σκουπίδια (τί λέτε, να μαζευτούμε όλες να μετρήσουμε;).

Τεστ οσμών: Check!

Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι αισθανόμουν ελεύθερη, καθαρή και χωρίς τον φόβο ότι θα με… πάρουν μυρωδιά αφού οι εκκρίσεις δεν εκτίθονται καθόλου στον αέρα, όπως γίνεται με τα άλλα προϊόντα, και δεν αναπτύσσονται βακτήρια. Το καλύτερο ήταν με την αυξημένη θερμοκρασία, που ξέρεις πόσο άβολο είναι να έχεις περίοδο όταν έχει καύσωνα. Αίμα, σερβιέτα και ιδρώτας είναι το τρίπτυχο που σε κάνει να μισείς την περίοδό σου, μη σου πω πώς και η φράση “δύσκολες μέρες” από αυτό το τρίπτυχο βγήκε.

Τεστ αλλαγής: Check!

Όταν φοράς ταμπόν ή σερβιέτες χρειάζεται να τα αλλάζεις κάθε 4 με 6 ώρες, ανάλογα και με τη ροή βέβαια. Το κύπελλο μπορεί να κρατήσει για 12 ώρες πριν χρειαστεί να το αδειάσεις. Επομένως το ξεχνάς, δεν επισκέπτεσαι κάθε τρεις και λίγο την τουαλέτα ούτε ανησυχείς μήπως κάτι φαίνεται… πίσω σου.

Τεστ ευκολίας στη χρήση: Check!

Αν έχεις χρησιμοποιήσει έστω και μία φορά στη ζωή σου ταμπόν δεν θα έχεις πρόβλημα με το κυπέλλου περιόδου. Το ταμπόν είναι σαν το ποδήλατο, άμα το μάθεις δεν θα το ξεχάσεις ποτέ. Το ίδιο συμβαίνει και με το OrganiCup. Αν μάλιστα κάνεις χρήση διαφράγματος ή δαχτυλιδιού αντισύλληψης η διαδικασία θα σου φανεί ακόμη πιο εύκολη. Αν φοβάσαι μήπως δεν το τοποθετήσεις σωστά ή σου φανεί δύσκολο κατά την εισαγωγή ή την εξαγωγή θα σου πω ότι ο φόβος αυτός ξεπερνιέται εύκολα αφού με τη χρήση θα κατακτήσεις τη σωστή τεχνική για να το κάνεις γρήγορα και απλά.

Τεστ υψηλών πιστοποιήσεων: Check!

Όχι, δες τη συσκευασία του, όχι δες: Το OrganiCup είναι πιστοποιημένο με το AllergyCertified, δεν περιέχει αλλεργιογόνα και είναι κατάλληλο για το ευαίσθητο δέρμα. Είναι επίσης πιστοποιημένο Vegan.

Τεστ sex: No check!

Δεν δοκίμασα εάν είναι δυνατή η σεξουαλική επαφή φορώντας το OrganiCup επειδή ήμουν τόσο επικεντρωμένη στο πως θα φερθεί στο σώμα μου και πως θα αντιδράσω που δεν το σκέφτηκα να το συμπεριλάβω στα τεστ. Ωστόσο, τόσα καλοκαίρια, τόσες δύσκολες μέρες, τόσες ευκαιρίες, κάποια στιγμή θα μου κάτσει. Κι αν μου κάτσει… θα κάνω update και σε αυτό το τεστ. Ωστόσο, μέχρι τότε  περιμένω να μου πεις τις δικές σου απόψεις επί του θέματος. Λοιπόν; Εσύ ακόμη με σερβιέτες και ταμπόν;