Fitness

Xterra Tips: Η τελευταία μέρα πριν τον αγώνα

Έχεις προπονηθεί σκληρά για εβδομάδες, έχεις κάνει αποθεραπεία, έχεις κόψει ρυθμό και τώρα είσαι έτοιμος για αγώνα! Τι κάνουν οι τριαθλητές την ημέρα πριν τον αγώνα;

Υπάρχουν πάρα πολλές σχολές σχετικά με το τι κάνεις την εβδομάδα πριν τον αγώνα, αλλά έχουν σχέση εξάρτησης με το είδος του αγώνα και το επίπεδο άθλησής σου, ανάμεσά στα άλλα. Οι 2-3 τελευταίες μέρες πριν τον αγώνα όμως έχουν εκπληκτικές ομοιότητες στους περισσότερους προπονητές. Οι δύο μέρες εκτός προπονήσεων είναι κοινός τόπος για τους προπονητές, καθώς και μια προπόνηση ρύθμισης ή opener, την ημέρα πριν τον αγώνα, ώστε πνεύμα και σώμα να είναι έτοιμα για τον αγώνα.

Η σκέψη είναι ξεφορτωθείς την κούραση που μπορεί να έχει απομείνει μετά την πτώση του ρυθμού -το λεγόμενο taper- και με αποκορύφωμα την αναπλήρωση των αποθεμάτων γλυκογόνου με τις ημέρες ξεκούρασης.

Η ημέρα προετοιμασίας για τον αγώνα «ξεμπουκώνει» -για να χρησιμοποιήσουμε αυτοκινητική ορολογία- το σύστημα, ανεβάζοντας την ροή του αίματος, με λίγες ταχύτητες για να προετοιμαστεί το σώμα για τον αγώνα και να βγάλεις το σώμα σου από την «ύπνωση» της ημέρας μετά την ξεκούραση.

 

Ακολουθεί μια τυπική προπόνηση «Προετοιμασίας Αγώνα», με τα αποτελέσματα να είναι πιο ικανοποιητικά και ρεαλιστικά, αν γίνει στο χώρο που θα διοργανωθεί ο αγώνας.

 

Κολύμβηση 20'

 

5 λεπτά ζέσταμα.

4 λεπτά με σταδιακό ανέβασμα της ταχύτητας ως τον ρυθμό του αγώνα, 1 λεπτό ξεκούραση.

4 σετ των 30 sec σε γρήγορο τέμπο και 30 αργό τέμπο, 1 λεπτό ξεκούραση.

5 λεπτά αποθεραπεία σε ξεκούραστο τέμπο.

 

Ποδηλασία 40'

 

10 λεπτά ζέσταμα.

5 λεπτά με σταδιακό ανέβασμα της ταχύτητας ως τον ρυθμό του αγώνα, 1 λεπτό ξεκούραση.

5 λεπτά σε χαλαρό ρυθμό.

4 σετ των 1 λεπτό γρήγορο τέμπο – 2 λεπτά αργό τέμπο.

8 λεπτά σε ήρεμο τέμπο.

 

Τρέξιμο 15'

 

5 λεπτά δυναμική προθέρμανση για τρέξιμο.

5 σετ των 20 sec τρέξιμο, 40 sec περπάτημα (χωρίς ξεκούραση ενδιάμεσα).

5 λεπτά περπάτημα/δυναμικές ασκήσεις.

 

Είσαι έτοιμος! Θα τα πούμε στο τέρμα!