Fitness

Xterra Tips: 5 «Δεν μπορώ να κάνω Τρίαθλο, αφού» Μύθοι καταρρίπτονται

Όταν η Xterra Greece συναντά το Wefit.gr, το αποτέλεσμα είναι κάποια εξειδικευμένα προγράμματα άθλησης, ειδική αρθρογραφία και συμβουλές, ώστε να αποδίδετε το μάξιμουμ των δυνατοτήτων σας. Ξεκινάμε με τις συνήθεις δικαιολογίες για να μην κάνετε Τρίαθλο, οι οποίες και καταρρίπτονται μία προς μία.

Οι περισσότεροι τριαθλητές αρχίζουν ως δυναμικοί συμμετέχοντες σε ένα από τα τρία αθλήματα: τρέξιμο, ποδηλασία ή κολύμβηση. Όταν αποφασίζουν ότι η καταπόνηση στις αρθρώσεις είναι μεγάλη, ωθούν το fitness τους και πέρα από το τρέξιμο (για παράδειγμα). Κάνοντας ένα cross-training με ποδήλατο ανακαλύπτουν ότι τους αρέσει ή κολλάνε με την κολύμβηση, μετά από περίοδο αποθεραπείας.

Η μετάβαση όμως από την προπόνηση σε πολλαπλά αθλήματα, μέχρι την άθληση στο τρίαθλο, μπορεί να αποδειχθεί πιο απαιτητική από ότι φαίνεται.

Ας δούμε όμως πως μπορείτε να ξεπεράσετε τα όρια και τις φοβίες σας και να αναγεννηθείτε σε τριαθλητή!

 

Δεν ξέρω (καλό) κολύμπι

 

Όλοι μπορούν να μάθουν κολύμπι και οι περισσότεροι προπονητές τρίαθλου μπορούν να σας μάθουν τα βασικά, σε λίγα μόνο ιδιαίτερα. Οποιοσδήποτε άνθρωπος με αθλητικές βάσεις μπορεί να συμμετάσχει σε αγώνες κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας σε 2 μόλις μήνες!

Μην ξεχνάτε ότι ακόμα και να κάνετε λάθος κατανομή της ενέργειάς σας ή να σας πιάσουν κράμπες σε χέρια και πόδια ταυτόχρονα (εξαιρετικά απίθανο), οι ναυαγοσώστες είναι εκεί να συνδράμουν!

 

Δεν έχω τα χρήματα για αγωνιστικό ποδήλατο

 

Βάσει κανονισμών μπορείτε να αγωνιστείτε σε τρίαθλο με οποιοδήποτε όχημα…ανταποκρίνεται στον ορισμό του ποδηλάτου! Σίγουρα ένα αγωνιστικό ποδήλατο θα διευκολύνει κατά πολύ την προσπάθειά σας και θα βρείτε με ευκολία ένα μεταχειρισμένο σε καλή κατάσταση και τιμή, ενώ μπορείτε πάντα να δανειστείτε ένα ποδήλατο. Το αμέτρητα γκρουπ τύπου: Ανταλλάζω-πουλάω ποδήλατο, εγγυώνται το σίγουρο αποτέλεσμα.

Κατά καιρούς δεκάδες αθλητές θέλουν ένα πιο ανταγωνιστικό ποδήλατο, πουλώντας το παλιό τους ή έχουν δεύτερο ή και τρίτο! Ρωτήστε τον προπονητή σας, σε κάποιο ποδηλατικό γκρούπ ή νοικιάστε ένα από κατάστημα ποδηλάτων ειδικά για τον αγώνα. Λύση θα βρείτε.

 

Δεν έχω χρόνο

 

Έχεις θέληση; Υπάρχουν αγώνες τριάθλου που διαρκούν μια ώρα, υπάρχουν και αγώνες που διαρκούν 10 ώρες. Προφανώς ξεκινώντας οφείλετε να επιλέξετε τον πιο σύντομο αγώνα και…βλέπουμε. Μπορεί να σας αρέσει τόσο που να τον βρείτε τον χρόνο. Όσο αφορά την προπόνηση, μπορείτε να πηγαίνετε με το ποδήλατο στην δουλειά, να πηγαίνετε δύο φορές την εβδομάδα για τρέξιμο με φίλους και να κολυμπάτε τα Σαββατοκύριακα. Έτοιμη και η προπόνηση.

 

Είναι ένα μπλέξιμο και μισό, από που να αρχίσω;

 

Μπορεί η μίξη τριών αθλημάτων να σας προκαλεί σύγχιση σε θέματα τεχνικής, εξοπλισμού και τοποθεσίας προπόνησης, αλλά δεν είσαι ποτέ μόνος. Οι τριαθλητές, λίγοι και σε ηλικίες 30 και άνω μοιράζονται με ευχαρίστηση τεχνικές και τοποθεσίες προπόνησης. Είναι η χαρά τους να βλέπουν περισσότερους συμμετέχοντες σε ένα απαιτητικό άθλημα όπως το δικό τους και την οικογένεια των τριαθλητών να μεγαλώνει.

Γραφτείτε σε μια ομάδα και αφήστε τον προπονητή να σας φτιάξει το πρόγραμμα προπόνησης -στα μέτρα σας φυσικά- και να κανονίσει όλες τις λεπτομέρειες (επιλογή αγώνα-απόσταση-εξοπλισμός). Η πρώτη φορά είναι αξέχαστη!

 

Δεν πρόκειται να τερματίσω

 

Τρίαθλο. Όχι 120 χιλιόμετρα, ούτε 160 στο βουνό, ούτε…Ironman. Δεν σας δεσμεύει ή σας πιέζει κάτι. Οι επιλογές σας κυμαίνονται από σπρίντ μέχρι το Ironman. Φυσικά δεν θα πάτε κατευθείαν σε hardcore λύσεις.

Μπορείτε να επιλέξετε το Δίαθλο για αρχή: Τρέξιμο/ποδηλασία/τρέξιμο, το Aquathlon, δηλαδή κολύμβηση/τρέξιμο/κολύμβηση ή aquabike κολύμβηση/ποδήλατο. Άρα θα τερματίσεις. Δουλεύοντας επισταμένα με προπονητή, με σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος, δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρεις αγώνα που να μπορείς να τερματίσεις.