Fitness

Triangle: Η στάση της γιόγκα που ανακουφίζει τον πόνο της πλάτης

Αν πονάει η πλάτη σου εξασκήσου στην triangle. Αυτή η στάση γιόγκα θα μειώσει τον πόνο της πλάτης, θα σου χαρίσει ευελιξία και θα σου προσφέρει σταθερότητα, αυτοπεποίθηση ενώ θα σε βοηθήσει να «σταθείς γερά» στα πόδια σου.

 

Η στάση Τrikonasana προέρχεται από τη λέξη trikona και σημαίνει τρίγωνο ή αλλιώς triangle στα αγγλικά. Αν υπάρχει μια στάση της γιόγκα που μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της πλάγιας κάμψης του κορμού και να ενισχύσει την πλάτη είναι η στάση τρίγωνο που γίνεται στη γιόγκα. Η στάση αυτή συμβολίζει την ισορροπία κάθε τριάδας στη Φύση, το σώμα και τη ζωή μας. 

Τι προσφέρει η στάση triangle

Ανήκει στις όρθιες στάσεις (asanas) και στην τελική της μορφή το σώμα μοιάζει με τρίγωνο, γι’ αυτό και την ονομάζουν θέση του τριγώνου. Η στάση triangle ή trikonasana (στάση τρίγωνο):

  • επιμηκύνει και τεντώνει τη σπονδυλική στήλη
  • ενισχύει την ψυχική και σωματική ισορροπία
  • μειώνει το άγχος και τον πόνο στην πλάτη, βοηθώντας τους μυς να χαλαρώσουν
  • βοηθά στο συγχρονισμό της επικοινωνίας ανάμεσα στο δεξί και αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου, βελτιώνοντας τη στήριξη, τη σταθερότητα και την ευελιξία
  • ανακουφίζει από την οσφυαλγία και την ισχιαλγία
  • βελτιώνει την ευκαμψία της σπονδυλικής στήλης
  • βελτιώνει την πέψη και τη δυσκοιλιότητα

5 κορυφαίοι λόγοι για να εξασκείς την triangle κάθε μέρα!

1 Η πλάγια κάμψη ενδυναμώνει τα πλαϊνά της μέσης

Αυτή η στάση είναι εκπληκτική για να κάνεις διάταση στα πλαϊνά της μέσης σου, που για τους περισσότερους είναι μια παραμελημένη περιοχή. Είναι πολύ εύκολο να κάνεις διατάσεις στο πίσω μέρους του σώματος και προς τα εμπρός. Πόσο συχνά όμως αφιερώνεις χρόνο και προσοχή στη μέση σου; Τα χρόνια σφιχτά πλαϊνά μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα ευθυγράμμισης, καθώς και πόνο και δυσφορία, επομένως είναι σημαντικό να έχεις ένα καλό άνοιγμα.

2 Ανοίγει τα ισχία

Αυτή η περιοχή του σώματος τείνει να είναι υπερβολικά σφιχτή σε όσους περπατούν, τρέχουν ή κάνουν ποδήλατο, οπότε η στάση triangle είναι πολύ σημαντική εάν χρησιμοποιείς πολύ το κάτω μέρος του σώματός σου. Μπορεί να διαπιστώσεις ότι το άνοιγμα της λεκάνης σου σε βοηθά να μειώσεις τον πόνο στο ισχίο.

3 Ενισχύει την ισορροπία σου

Η εξωτερική στροφή ενός ή και των δύο από τα πόδια είναι μια πολύ σημαντική θέση που πρέπει να κατακτήσεις και η στάση Triangle σου το προσφέρει. Πολλοί από εμάς έχουμε συνηθίσει να στεκόμαστε παράλληλα ή ακόμα και να έχουμε τα πόδια μας ελαφρώς εσωτερικά στραμμένα κάτι που δημιουργεί ανισορροπίες. Αυτή η στάση ενισχύει τους διαφορετικούς μυς στα πόδια, τους γοφούς και τη λεκάνη για να έχεις μια πιο ισορροπημένη δύναμη στο κάτω μέρος του σώματός σου. Επιπλέον, αυτή η βασική στροφή θα σε βοηθήσει να κατακτήσεις πιο «προχωρημένες» στάσεις καθώς συνεχίζεις την εξάσκησή σου στη triangle.

4 Ανοίγει τον θώρακα

Η Triangle ως στάση ανοίγει τον θώρακα. Και ανοιχτός θώρακας σημαίνει καλύτερη αναπνοή. Αν την εκτελείς σωστά τότε στρέφεις το στήθος προς τα πάνω, δημιουργώντας ένα ελαφρύ τόξο στο πάνω μέρος της πλάτης. Αυτό το διακριτικό άνοιγμα του άνω μέρους του σώματος που προσφέρει αυτή η στάση αξίζει περισσότερο χρόνο.

5 Δυναμώνει τους μυς του πυρήνα

Τέλος, όταν εξασκείς τη στάση με ακρίβεια, θα έχεις μια εξαιρετική προπόνηση στον πυρήνα ενώ θα τεντώσεις την σπονδυλική στήλη και θα βελτιώσεις το κυκλοφορικό σου. Οι κοιλιακοί και οι μύες της πλάτης θα εργαστούν αρκετά σκληρά για να σε κρατήσουν όρθια και σε ισορροπία. Χρησιμοποίησε τον πυρήνα για να κρατηθείς ψηλά, αντί να βάζεις πολύ βάρος στο κάτω σου χέρι. Έτσι θα χτίσεις δύναμη και αντοχή σε ολόκληρο το πάνω μέρος του σώματός σου.

Πώς να την κάνεις

1 Στάσου με τα πόδια ανοικτά στο άνοιγμα των ώμων.

2 Άνοιξε τα χέρια σου στο πλάι και τέντωσε τα.

3 Γύρισε το αριστερό πόδι στις 90 μοίρες και το δεξί 15 μοίρες. Άγγιξε τον αριστερό αστράγαλο με το αριστερό σου χέρι και τέντωσε το δεξί χέρι προς τα πάνω. Κράτησε τα γόνατα και τη σπονδυλική στήλη ίσια.

4 Στρέψε το πρόσωπό σου επάνω, φέρε το χέρι σου πίσω ή μποστά από τον αστράγαλο, τα χέρια σου να σχηματίζουν μια ευθεία γραμμή.

Στη συνέχεια, επανάλαβε την άσκηση από την άλλη πλευρά.

Αν είσαι αρχάρια, υποφέρεις από ημικρανία, υπόταση ή υπέρταση, τραυματισμούς στον αυχένα, στα ισχία και την πλάτη χρειάζεται να είσαι πολύ προσεκτική. Κάνε καλή προθέρμανση ολόκληρου του σώματος προτού κάνεις την άσκηση.