Fitness

To σεξ πριν από έναν αγώνα σκοτώνει τις επιδόσεις σου;

Η Ρόντα Ρουσεϊ κατέρριψε το μύθο: η πιο διάσημη αθλήτρια ΜΜΑ στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η πρώτη Αμερικανίδα που κατέκτησε μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες στο τζούντο, δήλωσε ότι κάνει σεξ πριν από κάθε αγώνα. Η άποψη ότι η σούπερ απόδοση στο κρεβάτι το βράδυ πριν από ένα μεγάλο αγώνα σημαίνει κακή απόδοση το πρωί είναι τόσο αρχαία όσο και η Ελλάδα. Η τακιτκή της απόχης από το σεξ πριν από τον αγώνα από τότε χρονολογείται.

 

 

 

Αλλά εδώ που τα λέμε δεν χρειαζόμασταν την Ρόντα για να μας το επιβεβαιώσει. Και η επιστήμη συμφωνεί. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο McGill έδειξε ότι το σεξ πριν από τον αγώνα δεν έχει καμία επίδραση στη δύναμη της παλάμης, στην ταχυδύναμη, στην ισορροπία, στην αντοχή, στην πλευρική κίνηση, στον χρόνο αντίδρασης και στην αερόβια ικανότητα. Επίσης σε πρόσφατη έρευνα που έγινε σε 1000 άνδρες και γυναίκες δρομείς κάτω των 40, το 48% υποστήριξαν ότι το σεξ πριν από έναν αγώνα αύξησε τις επιδόσεις τους. (Σε ενδιαφέρει: 4 στάσεις του σεξ που κάνουν σαν γυμναστική)

Μπορεί το σεξ να σε κάνει πιο δυνατό;

Η απάντηση είναι ξεκάθαρα ΝΑΙ. Κατ 'αρχάς, το σεξ είναι σαν οποιαδήποτε αεροβική δραστηριότητα. Αλλά δεδομένου ότι οι περισσότερες… συνεδρίες σεξ δεν είναι σωματικά απαιτητικές (ο λόγος για τον οποίο το σεξ δεν μετράει ως μια προπόνηση), χρησιμεύει απλώς ως ένα είδος προθέρμανσης αφού ζεσταίνει τους μυς και τις αρθρώσεις κάνοντάς τους πιο ελαστικούς. Η άποψη ότι το σεξ επηρεάζει αρνητικά την αθλητική απόδοση οφείλεται στην πεποίθηση ότι το σεξ μειώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης (κύρια ανδρική ορμόνη, υπεύθυνη της σεξουαλικής επιθυμίας και της επιθετικότητα σε αθλήματα σωματικής επαφής κ.ά.). Αλλά το σεξ συμβάλλει στην απελευθέρωση των ενδορφινών από τον εγκέφαλο, τις χημικές ουσίες που ευθύνονται για την καλή σου διάθεση. Και αν το σεξ είναι καλό, αυξάνεται ταυτόχρονα και η αυτοεκτίμησή σου. Έτσι έχεις με ένα σπάρο δυο τριγόνια: και ενδορφίνες και αυτοπεποίθηση, απαραίτητα για την ενίσχυση της απόδοσής σου.  Άλλη έρευνα που έγινε διαπίστωσε ότι τα ζευγάρια που τρέχουν μαζί κάνουν περισσότερο σεξ. (Για διάβασε κι αυτό: 4 σούπερ ασκήσεις για να γίνεις πρωταθλητής στο σεξ!)

Και που είναι η παγίδα;

Γιατί δεν μπορεί, υπάρχει μία παγίδα! Ναι, υπάρχει κάτι το οποίο πρέπει να προσέξεις. Το σεξ πολύ κοντά στο χρόνο άσκησης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απόδοσή σου.Ο λόγος; Η κόπωση. Εάν κάνεις σεξ πριν από την προπόνηση δώσε χρόνο στον εαυτό σου να ανάκτησει την ενέργειά του μέσω διατροφής και ξεκούρασης.

Φίλια Μητρομάρα