Fitness

Τι παθαίνει το σώμα σου όταν τρέχεις στο κρύο

Το σώμα ανταποκρίνεται με πολλούς τρόπους για να αντιμετωπίσει το κρύο και να διατηρήσει τη θερμοκρασία του όταν περπατάς στο κρύο. Μάθε τι παθαίνει το σώμα σου όταν τρέχεις στο κρύο.

Ο εγκέφαλος στέλνει μήνυμα

Ο υποθάλαμος στέλνει μήνυμα στους μυς σου να παράγουν περισσότερη ενέργεια άρα και θερμότητα.

Τα δάκτυλα σου παγώνουν

Το σώμα σου για να μειώσει την απώλεια θερμότητας από την επιφάνεια του δέρματός σου μέσω της εφίδρωσης, τα αιμοφόρα αγγεία στα χέρια και τα πόδια σου συστέλλονται – γι 'αυτό τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών σου είναι παγωμένα και δύσκαμπτα. Αυτή η συστολή, επίσης γνωστή ως αγγειοσυστολή, μειώνει τη ροή του αίματος στα άκρα, αντί να σπρώχνει το αίμα προς το κέντρο του σώματός σου και γύρω από τα ζωτικά όργανα, όπως η καρδιά σου. Αυτό εξηγεί επίσης γιατί τα κρυοπαγήματα εμφανίζονται συνήθως στα δάχτυλα των χεριών,  των ποδιών και των αυτιών.

Σε πιάνει ρίγος

Καθώς τρέχεις, μπορεί να αισθανθείς την καρδιά σου να χτυπάει πιο δυνατά, καθώς προσπαθεί να σε διατηρήσει ζεστό και να υποστηρίξει την προπόνησή σου. Αυτό είναι φυσιολογικό και μόλις ζεσταθείς, θα σταματήσεις να τρέμεις από το κρύο ενώ η καρδιά σου θα αρχίσει να χτυπά φυσιολογικά ακολουθώντας την ένταση της προπόνησής σου.

Χάνεις ενέργεια γρήγορα

Το τρέξιμο στο κρύο επηρεάζει αρνητικά τη μυϊκή λειτουργία, μειώνοντας τα αντανακλαστικά και προκαλεί μεταβολικές αλλαγές που αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας από τους μυς και τον εγκέφαλο. Το κρύο μειώνει τη μέγιστη παραγωγή δύναμης από τους μυς. Το σώμα αντισταθμίζει αυτό το φαινόμενο με μεγαλύτερη επιστράτευση των μυϊκών ινών ταχείας συστολής, αυξάνοντας έτσι τους ρυθμούς κατανάλωσης του μυϊκού γλυκογόνου και επισπεύδοντας τον μυϊκό κάματο. Κατά το τρέξιμο στο κρύο με μέγιστες επιβαρύνσεις, τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα μπορεί να μειωθούν, μετά από την εξάντληση των αποθεμάτων του μυϊκού γλυκογόνου. Έτσι οι εγκεφαλικές λειτουργίες και η επιδεξιότητα των αθλητών μπορεί να μειωθούν σημαντικά. Γι΄ αυτό χρειάζεται να προσαρμοστείς στις χαμηλές θερμοκρασίες. Ο εγκλιματισμός στο κρύο μπορεί να ελαττώσει αυτά τα φαινόμενα και να βελτιώσει τη μυϊκή απόδοση κατά το τρέξιμο στο κρύο.

Η μύτη σου «τρέχει» μαζί σου

Ο ψυχρός αέρας δεν έχει σχεδόν καθόλου υγρασία και στεγνώνει οτιδήποτε αγγίζει. Όπως μπορείς να φανταστείς η μύτη σου είναι ένα από αυτά. Η καταρροή της μύτης είναι αντίδραση του σώματος που προσπαθεί να την ανακουφίσει από την ξηρότητα, διατηρώντας έτσι ενυδατωμένα τα ρουθούνια σου.

Τρέχεις πιο δύσκολα

Έχεις αισθανθεί ποτέ ότι το τρέξιμο κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι δυσκολότερο; Υπάρχει εξήγηση γι 'αυτό. Στις χαμηλές θερμοκρασίες το σώμα σου πρέπει να εργάζεται υπερωρίες για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματος ψηλά. Ακόμη και το ρίγος – που στην πραγματικότητα είναι μια σειρά ακούσιων συστολών των μυών που προορίζονται για τη θέρμανση του σώματος – καταναλώνει πολύτιμη αποθηκευμένη ενέργεια, αφήνοντας λιγότερη διαθέσιμη ενέργεια για το τρέξιμό σου. Με άλλα λόγια, η διαδρομή που κάνεις το καλοκαίρι είναι πιο δύσκολη τον χειμώνα.

Το καλό στο αφήσαμε για το τέλος: Οι ψυχρότερες θερμοκρασίες αυξάνουν το μεταβολικό σου ρυθμό και την ικανότητα καύσης θερμίδων – plus για όσους προσπαθούν να αδυνατίσουν.

Νιώθεις «κάψιμο» στους πνεύμονες

Νιώθεις ότι οι πνεύμονές σου παίρνουν φωτιά καθώς εισπνέεις τον ψυχρό αέρα; Αυτό που νιώθεις δεν προέρχεται από τους πνεύμονές σου. Το σώμα σου είναι «εξοπλισμένο» για να ζεσταίνει τον κρύο αέρα καθώς ταξιδεύει μέσα σου και από τη στιγμή που φτάνει στους πνεύμονές σου έχει ήδη προσαρμοστεί με την εσωτερική σου θερμοκρασία. Η αίσθηση καψίματος που νιώθεις είναι στην τραχεία, η οποία, όπως και η μύτη, στεγνώνει από την έλλειψη υγρασίας του αέρα.

Οι μύες σφίγγουν

Οι μύες συχνά σφίγγουν το χειμώνα, ανεξάρτητα από το τι κάνεις. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν μπορούν να συστέλλονται τόσο αποτελεσματικά σε ψυχρότερες θερμοκρασίες όσο μπορούν σε θερμότερες. Στις ψυχρές θερμοκρασίες απελευθερώνεται λιγότερο οξυγόνο από την αιμοσφαιρίνη, και ως εκ τούτου λιγότερο οξυγόνο είναι διαθέσιμο για τους μυς σου, γεγονός που τους κάνει δύσκαμπτους.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι δρομείς κάνουν αυτό το πρόβλημα χειρότερο, επειδή ξεκινούν προθέρμανση ή διατάσεις σε εσωτερικούς χώρους χωρίς να συνειδητοποιήσουν ότι όταν βγουν έξω στις χαμηλές θερμοκρασίες, οι μύες τους σφίγγονται ξανά. Τότε γίνεται πολύ πιο δύσκολο να τους χαλαρώσεις και πάλι, γι’ αυτό είναι σημαντικό η προθέρμανση να γίνεται έξω.

Πώς να προστατευτείς από το κρύο

Εάν τρέχεις στο κρύο και δεν φοράς το σωστό ρουχισμό, αυξάνεις τον κίνδυνο υποθερμίας ή μειώνεις πολύ τη θερμοκρασία του σώματος. Εάν παρατηρήσεις τα πρώιμα σημάδια της υποθερμίας όπως έλλειψη συντονισμού, σύγχυση, συνεχές ρίγος ή υπνηλία, χρειάζεται άμεσα να ζεσταθείς και να αναζητήσεις ιατρική βοήθεια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, φορώντας τα σωστά ρούχα θα διατηρήσεις μια ασφαλή θερμοκρασία σώματος. Γι΄αυτό:

1 Φόρεσε ρούχα σε στρώματα

Για να παραμείνεις ζεστός και να προστατέψεις το σώμα σου από την υγρασία και τον ψυχρό αέρα, φόρεσε ρούχα σε layers. Ξεκίνα με ένα τεχνικό μπλουζάκι που απορροφά την υγρασία και απόφυγε τα βαμβακερά υφάσματα γιατί συγκρατούν τον ιδρώτα και αυτό επιτείνει την αίσθηση του κρύου στο σώμα, όταν αυτός στεγνώνει επάνω σου. Επίλεξε ρούχα από υφάσματα που παγιδεύουν τον αέρα και δημιουργούν μόνωση στο κρύο. Να θυμάσαι ότι όταν ζεσταθείς μπορείς να αφαιρέσεις ένα στρώμα ρούχων. Τέλος, φόρεσε ένα ανθεκτικό στον αέρα και το νερό ελαφρύ μπουφάν. Είναι σημαντικό να έχει καλή διαπνοή για να ρυθμίζει καλύτερα τη θερμοκρασία του σώματος και να μη σε ιδρώνει υπερβολικά. Να θυμάσαι πως εδώ ισχύει η συμβουλή «δοκιμή και λάθος» για να διαπιστώσεις από μόνος σου τι σου ταιριάζει.

2 Μην ξεχνάς τα σκουφιά και τα γάντια

Δεδομένου ότι η θερμότητα χάνεται πιο γρήγορα από το κεφάλι, τα χέρια και τα πόδια, κάλυψέ τα με σκουφί, γάντια, κασκόλ και φόρεσε μάλλινες κάλτσες. Μπορείς να καλύψεις το στόμα και τη μύτη σου με ένα μαντήλι ή ένα κασκόλ.

3 Προστάτεψε το δέρμα σου

Για να προστατέψεις το δέρμα σου από τον ξηρό, κρύο αέρα, εφάρμοσε ένα balsam στα χείλη και μια κατάλληλη ενυδατική κρέμα όπως την Squirrels Nut Butter Tub. Μαλακώνει την επιδερμίδα, την κάνει ελαστική και την αναζωογονεί. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά ενώ προστατεύει το δέρμα από τις εξωτερικές συνθήκες, αφήνοντας ένα λεπτό στρώμα προστασίας στην επιδερμίδα. Περιέχει πλούσια λιπαρά οξέα για εντατική θρέψη και βούτυρα σώματος με συστατικά που ξεχωρίζουν για τη λιπαντική και μαλακτική τους δράση χάρη στο φραγμό που σχηματίζουν στην επιφανειακή στιβάδα αποτρέποντας την απώλεια υγρασίας. Μετά το τρέξιμο, όταν κάνεις ντους, μην μένεις παραπάνω από 10 λεπτά και μη χρησιμοποιείς πολύ ζεστό νερό για να μην απογυμνώσεις το δέρμα σου από τα προστατευτικά του έλαια.

4 Φόρεσε τα σωστά παπούτσια

Επίλεξε ανθεκτικά στο νερό ή αδιάβροχα παπούτσια για τρέξιμο για να διατηρήσεις τα πόδια σου όσο το δυνατόν στεγνά.

Μην παραμελείς την ενυδάτωσή σου

Επειδή κάνει κρύο και δεν διψάς δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεσαι νερό. Μπορεί να αφυδατωθείς. Φρόντιζε να έχεις μαζί σου υγρά και να πίνεις νερό πριν νιώσεις δίψα. Επίσης, επειδή ο ρυθμός μεταβολισμού αυξάνεται στις χαμηλές θερμοκρασίες και οι ανάγκες για ενέργεια είναι μεγαλύτερες, κάποιες ενεργειακές μπάρες, σνακ, ροφήματα, gels, αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί ή ό,τι άλλο σου δίνει ενέργεια, θα σε γλιτώσει από περιπέτειες υπογλυκαιμίας και θα αυξήσει τις επιδόσεις σου.  

 

Photo by Andre Morgan from Pexels