Fitness

Θέλεις να σηκωθείς από τον καναπέ; Να πως θα το πετύχεις!

Το μυαλό σου είναι αυτό που θα σε βοηθήσει να ξεφύγεις από την καθιστική ζωή και να πετύχεις. Ακολούθησε αυτά τα δοκιμασμένα και εγγυημένα κόλπα για να σηκωθείς από τον καναπέ και να γυμναστείς.

 

Η καθιστική ζωή εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για την υγεία. Τόσους που πολλοί ειδικοί χαρακτηρίζουν το κάθισμα ως το νέο κάπνισμα! Η καθιστική ζωή θεωρείται σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, για χρόνια νοσήματα, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία, και πλήθος ορθοπαιδικών προβλημάτων. Αν θέλεις να σηκωθείς από τον καναπέ αυτά τα κόλπα που είναι βασισμένα σε έρευνες θα σε βοηθήσουν!

Υπόγραψε συμβόλαιο

Βασική σου προτεραιότητα: να υπογράψεις ένα συμβόλαιο με τον εαυτό σου που να περιγράφει το στόχο σου. Αυτή η απλή δέσμευση σε μετακινεί από το στάδιο της σκέψης στο στάδιο της δράσης, κάνοντας 10 φορές πιο πιθανή την επίτευξη του στόχου σου, όπως διαπίστωσε έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σκράντον της Πενσιλβάνια.

Κάνε ένα πλάνο

Αντί για αόριστες υποσχέσεις, όπως «Θα ασκούμαι περισσότερο», κάνε ένα πλάνο. Μπορείς, για παράδειγμα, να κανονίσεις να γυμνάζεσαι με μια φίλη κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή. Οι ασαφείς στόχοι φαίνονται υπερβολικοί, οπότε όσο πιο συγκεκριμένη είσαι, τόσο πιο εύκολο είναι να επικεντρωθείς σε ό,τι χρειάζεται να κάνεις για να πετύχεις.

Σημείωσέ το

Οι άνθρωποι που καταγράφουν καθημερινά τα γεύματα και την άσκησή τους μπορεί να χάσουν το διπλάσιο βάρος από αυτούς που δεν τα καταγράφουν. Πηγή: American Journal of Preventive Medicine

Πόσταρέ το στο Facebook

Είναι δελεαστικό να κρατάς κρυφούς τους στόχους σου σε περίπτωση που τα θαλασσώσεις, αλλά όταν τους δημοσιοποιείς –και άρα καθιστάς τον εαυτό σου υπόλογο- αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχίας, σύμφωνα με έρευνα παό το Πανεπιστήμιο του Χάρτφορσαϊρ στη Βρετανία. Το να ξέρεις ότι οι άλλοι σε παρακολουθούν, αυξάνει την ευθύνη σου και σου δίνει ένα κοινό για να μοιραστείς μαζί του τις επιτυχίες σου.

Κοιμήσου

Όταν λείπει ύπνος από τον εγκέφαλο, ταλαντεύεται από το ένα άκρο στο άλλο, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες να στραφείς σε ανθυγιεινές συμπεριφορές αναζήτησης ανταμοιβών, όπως το να πέφτεις με τα μούτρα στα πατατάκια. Για να μην ξεφύγεις, προσπάθησε να κοιμάσαι τουλάχιστον 7μισι ώρες κάθε βράδυ.

Κατάστρωσε ένα εφεδρικό σχέδιο

Η όρεξη για άσκηση αυξομειώνεται σημαντικά σε εβδομαδιαία βάση και ακόμα και οι μικρές αποδιοργανώσεις μπορεί να σε κάνουν να τα παρατήσεις, αναφέρει η επιθεώρηση Journal of Sport and Exercise Psychology. Με ένα plan Β δεν θα βγεις εκτός πορείας. Αν χάσεις την πρωινή σου προπόνηση, πάρε μαζί σου τα αθλητικά σου ώστε να πας για περπάτημα την ώρα του μεσημεριανού διαλείμματος.

Επιθύμησέ το

Απλά και μόνο το να επιθυμείς έναν υγιεινό τρόπο ζωής μπορεί να ενθαρρύνει την ανάλογη συμπεριφορά από μέρους σου. Οι άνθρωποι που έχουν μια έμφυτη καλή στάση προς τη σωματική δραστηριότητα είναι πιο πιθανό να καταπιαστούν με αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν ακούσια άσκηση (όπως το να περπατάνε λίγο παραπάνω αντί να παρκάρουν το αμάξι στο πιο κοντινό σημείο), η οποία τους βοηθά να καίνε περισσότερες θερμίδες και να διατηρούνται υγιής, όπως αποκάλυψε μελέτη στην επιθεώρηση Annals of Behavioral Medicine.