Fitness

Τα battle ropes είναι η αερόβια που έψαχνες!

Τα battle ropes καίνε λίπος και θερμίδες, γυμνάζουν όλο το σώμα και είναι η καλύτερη αερόβια που θα μπορούσες να κάνεις ποτέ! Δες γιατί να πιάσεις τα σχοινιά!

1 Τα battle ropes είναι η καλύτερη αερόβια που θα μπορούσες να κάνεις

Πρόσφατη μελέτη που πραγματοποίησε το Κολλέγιο του Νιου Τζέρσεϋ συνέκρινε διάφορα στυλ προπόνησης στο κομμάτι της αερόβιας. Οι ασκήσεις με σχοινιά ήρθαν στην πρώτη θέση από την άποψη της ολικής κατανάλωσης οξυγόνου και μέσης θερμιδικής καύσης 10,3 θερμίδων ανά λεπτό. Οι δυναμικές ταλαντεύσεις των battle ropes απαιτούν πλήρη εγρήγορση όλων των ενεργειακών συστημάτων του σώματος, προσφέροντας σε γρηγορότερο χρόνο όλα τα καρδιαγγειακά οφέλη που προσφέρει ο διάδρομος.

2 Τα battle ropes στοχεύουν σε ολόκληρο το σώμα

Τα σχοινιά είναι ένα από τους λίγους εξοπλισμούς που στοχεύουν σχεδόν σε κάθε σημαντική μυική ομάδα. Ουσιαστικά έχεις full body προπόνηση με ένα μόνο αντικείμενο. Καίνε λίπος γρήγορα, δυναμώνουν παλάμες, πήχεις, μπάτσα και ώμους, γυμνάζουν πόδια και σφίγγουν τους κοιλιακούς. Η βασική άσκηση σχοινιού ονομάζεται «κύματα». Κρατάς τα σχοινιά παράλληλα και ταλαντεύεις τα σχοινιά πάνω και κάτω. Προφανώς, τα σχοινιά φαίνεται να γυμνάζουν ως επί το πλείστον το πάνω μέρος του σώματος. Ωστόσο, γυμνάζουν και τα πόδια και τους γοφούς, καθώς χρειάζεσαι καλή στάση για να διατηρήσεις την ισορροπία σου.

3 Βελτιώνουν την ισορροπία και τον συντονισμό

Τα σχοινιά μειώνουν τις ανισορροπίες. Με σωστή χρήση μπορεί να βελτιώσουν και το συντονισμό σου.

4 Ενισχύουν την καρδιαγγειακή υγεία

Εάν ασχολείσαι κυρίως με την ανάπτυξη όγκου και της μυϊκής μάζας, είναι εύκολο να ξεχάσεις την καρδιαγγειακή υγεία. Αν δεν κάνεις αερόβια, θα μειώσεις την αντοχή που απαιτείται για τα βάρη. Τα σχοινιά μπορεί να ενισχύσουν την καρδιαγγειακή υγεία. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι ένα από τα πρώτα τους οφέλη.  Η εκτέλεση ασκήσεων με τα σχοινιά θα κρατήσει τον καρδιακό σου ρυθμό αυξημένο, σαν να κάνεις αερόβια. Επίσης παρέχουν μια εναλλακτική λύση για low impact αερόβια. Το τρέξιμο και το τζόγκινγκ μπορεί να ζορίσουν τα γόνατά σου, τους γοφούς και τη μέση σου. Με τα battle ropes μπορείς να γυμναστείς χωρίς να επιβαρύνεις τις αρθρώσεις σου.

5 Ενισχύουν τα πιο αδύναμα μέρη του σώματος

Εάν θέλεις να χτίσεις δύναμη στα πόδια, τα γόνατα, τα ισχία ή τις παλάμες, τα σχοινιά είναι η καλύτερη λύση. Κάθε φορά που ταλαντεύεις τα σχοινιά παράγεις μια δύναμη που επιστρέφει στα χέρια σου και μεταφέρεται μέσα στο σώμα σου. Με τα σχοινιά αναπτύσσεις φυσικά μια ισχυρότερη λαβή καθώς παράγεις ισχυρότερα κύματα και προσθέτεις μεγαλύτερη ταχύτητα ή κίνηση στις ασκήσεις σου.

6 Μειώνουν τον κίνδυνο τραυματισμού

Τα battle ropes προσφέρουν μια άσκηση διπλής δύναμης, καθώς γυμνάζεσαι τόσο με το βάρος του σώματός σου όσο και με τη δύναμη που δημιουργείται από τα σχοινιά. Αυτό σε βοηθά να γυμνάζεις κάθε μέρος του σώματός σου, μειώνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού.

Χρησιμοποιώντας το φυσικό εύρος κίνησης, έχεις περισσότερο έλεγχο στις κινήσεις που εκτελείς. Είναι δύσκολο να εφαρμοστεί περισσότερη δύναμη από ότι μπορείς να χειριστείς, όπως συμβαίνει π.χ. με το άλμα. Όταν πηδάς, ο μεγαλύτερος κίνδυνος τραυματισμού δεν προέρχεται από τη δύναμη που δημιουργείται αλλά από την ακατάλληλη προσγείωση.

7 Καίνε λίπος και θερμίδες

Τα battle ropes θα σε βοηθήσουν να κάψεις περισσότερες θερμίδες λόγω της συνεχούς κίνησης των ασκήσεων. Ακόμα και μια 10λεπτη προπόνηση κάθε μέρα μπορεί να έχει μεγάλα αποτελέσματα. Αυτές οι ασκήσεις, επειδή είναι έντονες, σου επιτρέπουν να κάνεις μια πλήρη προπόνηση σε μικρότερο χρονικό διάστημα, καίγοντας πολλές θερμίδες.

Επιπλέον, χτίζεις μυς και όπως γνωρίζεις όσο μεγαλύτερη η μυική μάζα τόσο πιο αυξημένος ο μεταβολικός ρυθμός. Αυτό αναγκάζει το σώμα σου να κάψει περισσότερες θερμίδες, ακόμη κι όταν ξεκουράζεσαι.

8 Τα battle ropes είναι διασκεδαστικά

Η χρήση του ίδιου εξοπλισμού κάθε μέρα πολύ συχνά προκαλεί ανία. Αν έχεις κολλήσει στην προπόνησή σου, τα σχοινιά θα τα βρεις διασκεδαστικά, ειδικά την πρώτη φορά που θα τα πιάσεις στα χέρια σου. Να θυμάσαι πως τα σχοινιά προσφέρουν έντονη προπόνηση όταν χρησιμοποιούνται σωστά, γεγονός που προσφέρει οφέλη σε όποιο επίπεδο φυσικής κατάστασης κι αν βρίσκεσαι.

Ποια σχοινιά να προτιμήσεις

Τα battle ropes χρησιμοποιούνται κυρίως ως εργαλείο σε υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (HIIT) για να σε βοηθήσουν να αναπτύξεις δύναμη, εκρηκτικότητα, αερόβια και αναερόβια αντοχή.

Υπάρχουν διάφορα μεγέθη, με το μήκος να κυμαίνεται μεταξύ 8-15 μέτρων και το πάχος 2,5 έως 5 εκατοστών. Το βάρος τους μπορεί να ποικίλλει, αναλόγως με το μήκος και το πάχος.

Τα κοντύτερα σχοινιά προσφέρουν μεγαλύτερη ένταση ενώ τα μακρύτερα παρέχουν περισσότερες επιλογές σε αντίσταση. Τα σχοινιά έχουν βάρος, το οποίο αναγκάζει το σώμα σου να ενεργοποιήσει όλους τους μυς.