Fitness

Τα 6 ψέματα που ακούς για την αύξηση όγκου

Το ράδιο αρβύλα δεν θα σου χαρίσει ούτε χιλιοστό στα μπράτσα. Μην ακούς τους εμπειρογνώμονες φουσκωτούς, άκου τον γυμναστή σου και θα είσαι ο… πρώτος άνθρωπος που φουσκώνει μόνος του!

Πηγαίνεις γυμναστήριο και χαζεύεις τους φουσκωτούς; Μην ακούς τι σου λένε γιατί όλα παίζονται στο διαφορετικό DNA και στην προπόνηση. Μάθε ποια είναι τα 6 ψέματα που ακούς για την αύξηση όγκου και τι ισχύει πραγματικά.

Σου λένε: «Φάε πολλή πρωτεΐνη για να πάρεις όγκο»

Τι ισχύει: Το δομικό υλικό των μυών σου είναι η πρωτεΐνη, οπότε αν τους παρέχεις πρωτεΐνη θα αναπτυχθούν. Εάν όμως είσαι αδύνατος, νέος και θέλεις να αυξήσεις τη μυϊκή σου μάζα η πολλή πρωτεΐνη δεν θα σε βοηθήσει. Ο όγκος επιτυγχάνεται από εξατομικευμένη προπόνηση ενώ παίζει ρόλο και το DNA σου. Θέλεις να μάθεις μήπως το παρακάνεις με την πρωτεΐνη; Η κατανάλωση 1,2-1,5 γραμμ. πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους καλύπτει τις ανάγκες και αποκαθιστά τις φθορές στον μυϊκό ιστό σε επαγγελματίες αθλητές. Παραπάνω από αυτό δεν κάνει τίποτα.

Σου λένε: «Σήκωνε τα βάρη αργά και θα φουσκώσεις»
Τι ισχύει: Αν θέλεις να αποκτήσεις όγκο αλλά και δύναμη εκτέλεσε την άρση σου όσο πιο γρήγορα γίνεται. Μετά, χαμήλωσε το βάρος αργά, κρατώντας σταθερά το χέρια σου και έτσι μπορεί να χτίσεις μεγάλους μυς και να ελαχιστοποιήσεις τον κίνδυνο να τραυματιστείς.

Σου λένε: «Το σπανάκι δεν κάνει τίποτα, φάε μπιζόλα»

Τι ισχύει: Εδώ καλό είναι να αντιγράψεις τον Ποπάυ γιατί το σπανάκι χτίζει όντως μυς! Οι ερευνητές του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, που δημοσιεύουν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό φυσιολογίας Journal of Physiology βρήκαν ότι τα νιτρικά άλατα –που περιέχονται και στο σπανάκι- αυξάνουν την ποσότητα δύο πρωτεϊνών που υπάρχουν στους μυς και οι οποίες χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση και απελευθέρωση ασβεστίου. Όσο αυξάνουν οι εν λόγω πρωτεΐνες, τόσο περισσότερο ασβέστιο απελευθερώνεται μέσα στους μυς με αποτέλεσμα αυτοί να μπορούν να συσπαστούν πιο έντονα προσφέροντας μεγαλύτερη δύναμη για την άρση βαρών και αυξάνει και η μυϊκή αντοχή.

 

 

 

Σου λένε: «Ο όγκος σε κάνει δυνατό»

Τι ισχύει: Η δύναμη και ο μυϊκός όγκος δεν πάνε απαραίτητα πακέτο. Και για του λόγου το αληθές όσοι ασχολούνται με πολεμικές τέχνες έχουν μικρούς μύες και μεγάλη δύναμη. Η εκγύμναση δύναμης περιλαμβάνει προπόνηση που βελτιώνει τον αριθμό των μυϊκών κυττάρων που ενεργοποιούνται κάθε στιγμή και προπόνηση ταχυδύναμης.

Σου λένε: «Η αερόβια άσκηση δεν φουσκώνει»

Τι ισχύει: Η μείωση της μυϊκής μάζας έχει περισσότερο να κάνει με ελλιπή διατροφή παρά με την αερόβια άσκηση. Ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που συνιστούν να αποφεύγεις την αερόβια προπόνηση αν θέλεις να πάρεις όγκο. Τι πρέπει να κάνεις; Να καλύπτεις τις ενεργειακές σου ανάγκες με περισσότερες θερμίδες ώστε ο οργανισμός να μην κόβει από την ανάπτυξη των μυϊκών κυττάρων. Σουηδοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι η μυοστατίνη (αναστολέας της μυϊκής ανάπτυξης) ήταν μειωμένη σε όσους έκαναν αερόβια προπόνηση και προπόνηση αντίστασης πριν σηκώσουν βάρη.

Σου λένε: «Κόψε τους υδατάνθρακες»

Τι ισχύει: Οι δίαιτες με περιορισμό στους υδατάνθρακες συστήνονται για απώλεια λίπους, επομένως δεν αφορά εσένα. Οι υδατάνθρακες συνεργάζονται με τις πρωτεΐνες για να παρέχουν το σωστό καύσιμο στον οργανισμό. Ακόμη κι αν τρως τεράστιες ποσότητες πρωτεΐνης μπορεί να χάσεις μυϊκή μάζα αν οι υδατάνθρακες σου είναι εξαιρετικά λίγοι.