Fitness

SUP: Πόσες θερμίδες καίει πραγματικά; Ένας εύκολος υπολογισμός

Ακούς 1.000 θερμίδες και δεν ξέρεις να ισορροπείς πάνω στη σανίδα; Ισχύει; Ναι αλλά όχι για όλες τις κατηγορίες και όλα τα επίπεδα. Υπολογίσαμε κατά μέσο όρο πόσες θερμίδες καίει στην πραγματικότητα ανά κατηγορία.

 

 

Το Stand Up Paddle ή SUP είναι διασκεδαστικό και απευθύνεται σε όλους. Συνδυάζει την ισορροπία, τη δύναμηςκαι τη αντοχή και είναι μια εξαιρετική άσκηση για τους κοιλιακούς, τα πόδια, την πλάτη, τους ώμους, τα χέρια και γενικά όλο το σώμα. Υπολογίσαμε κατά μέσο όρο πόσες θερμίδες καίει το SUP στην πραγματικότητα ανά κατηγορία. 

Πόσες θερμίδες καίγονται;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι μέτρησης των θερμίδων που καίγονται, αλλά ο βασικός τύπος για να υπολογίσεις πόσες θερμίδες μπορείς να κάψεις περιλαμβάνει το βάρος, την ηλικία, το φύλο, τον καρδιακό ρυθμό, την ένταση της άσκησης και το χρονικό διάστημα που κάνεις τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Ο τύπος είναι αυτός. Σύμφωνα με το International Stand Up Padding Magazine οι παρακάτω εκτιμήσεις βασίζονται σε ένα μέσο όρο κιλών (70 κιλά) και σε μία ώρα SUP. 

SUP All around: 305-430 θερμίδες/ώρα

Για τους αρχάριους, που τώρα ξεκινούν το Stand Up Paddling αυτή είναι η πιο συνηθισμένη κατηγορία, η οποία έχει ένα κουπί σε ήρεμα νερά, με ελαφρύ αεράκι και αργό ρυθμό. Σε έναν τυπικό απλό ρυθμό θα κάψεις περίπου δύο φορές τις θερμίδες που θα έκαιγες σε μία βόλτα με μέτριο ρυθμό περπατήματος (2,5 mph). Δηλαδή να κάψεις 305-430 θερμίδες σε μια ώρα.

 Διάβασε σχετικά: Stand Up Paddle: Μυική ενδυνάμωση και τόνωση με συνταγή γιατρού!

SUP Cruising: 615-708 θερμίδες/ώρα

Το SUP  Cruising  συνεπάγεται κωπηλασία σε μεγάλη απόσταση με μέτριο ρυθμό χωρίς να σταματάς ενδιάμεσα. Σε μία ώρα και με μέση ταχύτητα 3 mph μπορείς να κάψεις κατά μέσο όρο 615-708 θερμίδες.

SUP Surfing: θερμίδες 623-735/ ώρα

Οι Surfers το ονομάζουν μία από τις καλύτερες cross training προπονήσεις που μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις το surfing. Είναι για πιο προχωρημένους επειδή η σανίδα που χρησιμοποιείται είναι λιγότερο σταθερή στο νερό και πιο κοντή. Όσο ισορροπείς σε μεγαλύτερα και πιο δυνατά κύματα, τόσο πιο σκληρά δουλεύεις όλο το σώμα, κάτι που μεταφράζεται σε περισσότερες καμμένες θερμίδες. Μετά από μια ώρα του Paddle Surfing σε εντατικό ρυθμό μπορείς να κάψεις 623-735 σε μια ώρα.

SUP Racing: 713-1.125 θερμίδες/ώρα

Το κάψιμο θερμίδων μπορεί να ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με την ένταση, τη μορφή της διαδρομής, την ταχύτητα του ανέμου και τις συνθήκες του νερού. Μπορείς να κάψεις κατά μέσο όρο 713-1.125 θερμίδες σε λιγότερο από μία ώρα σε υψηλή ένταση. Σε μία ανοιχτή θάλασσα και με αέρα το να προσπαθείς να σταθεροποιήσεις τη σανίδα δεν είναι και τόσο εύκολο από το εάν το έκανες σε μία ήρεμη θάλασσα σε έναν κόλπο ή σε μια λίμνη.

SUP Yoga: 416-540 θερμίδες/ώρα

Μπορεί να είναι χαλαρωτική και ιδανική για διαλογισμό αλλά η SUP Yoga είναι συναρπαστική και δυνατή προπόνηση για το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα. Με μια δυναμική yoga flow μπορείς να κάψεις μεταξύ 416-540 θερμίδων σε μια ώρα.

Φίλια Μητρομάρα

photo credit