Fitness

Reeves Deadlift: Η άσκηση που σου κάνει πλάτες! Δες τα οφέλη

Πολλοί personal trainers και ασκούμενοι γνωρίζουν ότι οι άρσεις θανάτου (aka deadlift) έχουν πολλά οφέλη όπως και οι παραλλαγές τους. Μία παραλλαγή, που δεν είναι τόσο συνηθισμένη, είναι η Reeves deadlift.

 

Τι είναι η Reeves deadlift;

Η άσκηση αυτή πήρε το όνομά της από τον Steve Reeves, ένα διάσημο κινηματογραφικό αστέρα της δεκαετίας του '40 και του '50. Οι σημαντικότεροι ρόλοι του ήταν ο Ηρακλής και ο Γολιάθ ενώ είχε τον τίτλο mr Universe το 1947 και το 1950. Έκανε αυτήν την άσκηση για να φτιάξει δυνατές πλάτες και ώμους.

Η Reeves deadlift είναι μια άσκηση που ωθεί σε ακραία ένταση τους μυς της άνω πλάτης, αλλά βάζει και τους ώμους και τα μπράτσα να δουλέψουν, μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο τους δελτοειδείς και τραπεζοειδείς.

Η βασική διαφορά είναι η θέση των χεριών, η οποία αντί να βρίσκεται πάνω στην μπάρα βρίσκεται στις πλάκες βάρους. Αυτό σημαίνει ότι πιάνεσαι από τις πλάκες βάρους και σηκώνεις.

Τα 2 βασικά οφέλη της Reeves Deadlift

Όπως γνωρίζεις ήδη το κλασσικό deadlift προσφέρει μια ποικιλία από οφέλη, όπως για παράδειγμα βελτιώνει τη συνεργασία των μυών της ράχης, της μέσης, των γλουτών και των ποδιών, αυξάνει τη δύναμη, την αντοχή, την ταχύτητα, τον διασκελισμό, συμβάλλει στην καύση λίπους και τονώνει όλο το σώμα.

Επομένως θα αναρωτιέσαι τι παραπάνω οφέλη μπορεί να σου προσφέρει η Reeves deadlift; Υπάρχουν πολλά παρόμοια με την παραδοσιακή άσκηση, αλλά τα δύο παρακάτω ξεχωρίζουν περισσότερο.

Reeves Deadlift όφελος# 1:  Δύναμη λαβής

Αυτό είναι μακράν το βασικό όφελος που θα έχεις από την εκτέλεση της Reeves Deadlift. Τα παραδοσιακά deadlifts δεν προσφέρουν μεγάλη δύναμη λαβής. Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με τη δύναμη λαβής που θα χρειαστείς για την εκτέλεση της Reeves Deadlift. Για να πάρεις μια ιδέα για το πόσο δύναμη μπορεί να σου δώσει, προσπάθησε να πιάσεις μαζί δύο πλάκες των 10 κιλών. Εάν η λαβή σου είναι αδύναμη, τότε δεν θα είσαι σε θέση να την διατηρήσεις για πολύ καιρό. Εάν η λαβή σου είναι καλή, ενίσχυσε το βάρος στις πλάκες στα 20 ή στα 30 κιλά. Αυτό σου προσφέρει ένα όργανο μέτρησης του τρόπου με τον οποίο η λαβή σου θα συγκρατηθεί κατά την εκτέλεση της Reeves deadlift.

Reeves Deadlift όφελος# 2: Πιο δυνατή ωμοπλάτη και στροφικό πέταλο

Τα κλασικά deadlifts στοχεύουν στο πάνω μέρος της πλάτης, αλλά όχι στο βαθμό που στοχεύει η Reeves deadlift. Συνδυάζει διαφορετική κίνηση γυμνάζοντας την ομάδα της πλάτης, δίχως να υπερφορτώνεται από μια και “βαριά” άσκηση όπως είναι οι άρσεις θανάτου.

Η κίνηση της σύσφιξης των πλακών βάρους σε κάθε πλευρά επιτρέπει στους τραπεζοειδείς μυς να γυμναστούν πραγματικά. Αυτός είναι ίσως ένας ακόμη λόγος για τον οποίο ονομάζουν την Reeves deadlift και Deadlift Scapular. Η ωμοπλάτη εμπλέκεται και επιτρέπει μαζί με άλλους μυς να επιτρέψουν στους μυς του ώμου να κινηθούν σε διαφορετικά επίπεδα. Χωρίς δυνατό στροφικό πέταλο στον ώμο, το εύρος κίνησής σου είναι περιορισμένο. Με την εκγύμνασή τους, μπορείς να ανακουφίσεις την ένταση αυξάνοντας περαιτέρω το εύρος κίνησής σου.

Πώς να κάνεις την Reeves Deadlift

Το Reeves deadlift είναι μια παραλλαγή του deadlift που θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να χτιστεί κάποια δύναμη, λόγω των ορίων της δύναμης λαβής που απαιτεί.

Είναι καλύτερο να ξεκινήσεις με ελαφρύ βάρος για να δεις πώς θα μπορέσεις να χειριστείς τη λαβή σου με μεγαλύτερο βάρος.