Fitness

Προπόνηση ευστροφίας: Γίνε πιο έξυπνος με 4 ασκήσεις!

Κάνεις αεροβική, κάνεις και μυική ενδυνάμωση. Κάνεις όμως προπόνηση ευστροφίας; Ο εγκέφαλός σου θα σε ευχαριστεί για τα επόμενα χρόνια.

 

Είμαστε σίγουροι ότι η προπόνηση ευστροφίας δεν είναι στις προτεραιότητές σου. Αλλά οι ασκήσεις που περιέχουν γρήγορη αλλαγή κατεύθυνσης (όπως για παράδειγμα στο τένις) κάνουν το μυαλό σου εξίσου ευκίνητο με το σώμα σου, σύμφωνα με νέα έρευνα. Η προπόνηση του εγκεφάλου συχνά θεωρείται ως τρόπος για να ακονίσεις το μυαλό σου και να ενισχύσεις τη νοημοσύνη σου. Ενώ πολλοί γνωστικοί επιστήμονες προτείνουν ότι οι ισχυρισμοί σχετικά με την προπόνηση του εγκεφάλου είναι υπερβολικοί και παραπλανητικοί, υπάρχει μια πληθώρα ερευνών που υποδηλώνουν ότι ορισμένοι τύποι δραστηριοτήτων μπορούν να είναι ευεργετικοί για την υγεία του εγκεφάλου σου. Μην ξεχνάς πώς όταν σκέφτεσαι γρήγορα, δημιουργούνται νέοι νευρώνες στον εγκέφαλο. Αυτό οξύνει τη μνήμη σου και τις γνωστικές σου ικανότητες.

Εάν λοιπόν θέλεις να φροντίσεις το μυαλό σου, ξεκίνα από το σώμα σου. Οι έρευνες έχουν δείξει ξανά και ξανά ότι τα άτομα που ασκούνται τακτικά και τρέφονται σωστά είναι λιγότερο ευαίσθητα στη γνωστική φθορά που σχετίζονται με τη γήρανση. Μελέτες από το 2006 δείχνουν ακόμη ότι η άσκηση μπορεί να σε κάνει πιο έξυπνο και να προστατεύσει τον εγκέφαλό σου από τη συρρίκνωση καθώς μεγαλώνεις. Έρευνα σε ποντίκια που έγινε το 2013 αποκάλυψε ακόμη ότι η άσκηση μπορεί να αυξήσει τη νευρογένεση ή το σχηματισμό νέων εγκεφαλικών κυττάρων στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου.

Ποια είναι τα οφέλη από μία τέτοια προπόνηση;

  • Βελτιώνεται η ικανότητα βραχυπρόθεσμης και μέσης μνήμης.
  • Αυξάνεται η ικανότητα συγκέντρωσης. 
  • Βελτιώνεται συνολικά η γνωστική ικανότητα. Η βελτιωμένη λειτουργία του εγκεφάλου οδηγεί σε αύξηση της απόδοσης στις «υψηλές» λειτουργίες. 
  • Σε προστατεύει από παθήσεις όπως αλτσχάιμερ, πάρκινσον και πολλαπλή σκλήρυνση. 
  • Βελτιώνει τον νευρομυικό έλεγχο, η ποιότητα της κίνησης πηγάζει από τον εγκέφαλο. Η πρόληψη της ατροφίας του κινητικού φλοιού μέσω της συνδυαστικής άσκησης και δοκιμασιών λήψης απόφασης έχει σημαντική επίδραση.

Προπόνηση ευστροφίας

Για να ενισχύσεις τον εγκέφαλό σου, πρόσθεσε αυτές τις 4 ασκήσεις στην προπόνησή σου που θα σε κάνουν πιο έξυπνο.

Οδηγίες

1 Τοποθέτησε 4 σημεία σε απόσταση 4 μέτρων μεταξύ τους, σχηματίζοντας ένα τετράγωνο.

2 Κάνε 5 λεπτά προθέρμανση.

3 Ξεκίνα από την πίσω γωνία του τετραγώνου και κάνε προβολές μπροστά, έπειτα βήματα στο πλάι, μετά τρέξε ανάποδα και τέλος κάνε πλαϊνά χιαστί βήματα μέχρι να φτάσεις στην αφετηρία.

4 Επανάλαβε κυκλικά 5 φορές. Κάνε 1 λεπτό ξεκούρασης μεταξύ των σετ.

1 Περπατητές προβολές

2 Bήματα στο πλάι

3 Ανάποδο τρέξιμο

4 Πλαϊνά χιαστί βήματα