Fitness

Πότε να κάνεις «κοπάνα» από το γυμναστήριο

Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που για λόγους υγείας χρειάζεται να αφήσεις για λίγο το γυμναστήριο. Έχε υπόψη σου ότι η άσκηση δεν πρόκειται να χειροτερέψει το ήπιο πιάσιμό σου από τη χτεσινή προπόνηση, αντιθέτως θα σε βοηθήσει ενώ μπορεί να αυξήσει το διάστημα ανάρρωσης από ένα κρύωμα. Να πότε πρέπει να κάνεις κοπάνα από το γυμναστήριο και πότε όχι:

Πότε να κάνεις κοπάνα

Ανπονάς ή είσαι άρρωστος
Ο οργανισμός σου δουλεύει ήδη υπερωρίες για να σε βοηθήσει να συνέλθεις. Αν περάσεις τα όριά σου με την άσκηση, θα σου πάρει περισσότερο χρόνο για να νιώσεις καλύτερα.

Αν νιώθεις πραγματικά κουρασμένος
Αν δεν έχεις π.χ. κοιμηθεί καθόλου καλά, η άσκηση αυξάνει την παραγωγή των ορμονών που προκαλούν στρες και “πιέζουν” το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Ξεκίνα πάλι από την επόμενη μέρα, που θα αισθάνεσαι καλύτερα. Αν όμως η κόπωση δεν εξανλεί τον οργανισμό σου τότε καλύτερα να γυμναστείς και να θα νιώσεις και πάλι καλύτερα.

Αν τραυματίστηκες
Αν για παράδειγμα «τραβήχτηκε» ο ώμος σου ή «γύρισε» το πόδι σου καλύτερα να μη συνεχίσεις την προπόνησή σου για να μην επιδεινώσεις τον τραυματισμό. Ανάλογα με τον τραυματισμό θα πρέπει να απέχεις από την άσκηση για 2-5 ημέρες. Πρόκειται για το χρονικό διάστημα που είναι απαραίτητο για να επανέλθουν οι μύες στην αρχική τους κατάσταση. Αν φυσικά σε αυτό το χρονικό διάστημα αποχής ο τραυματισμός δεν υποχωρήσει και συνεχιστεί ο πόνος, το οίδημα κλπ χρειάζεται να επισκεφτείς γιατρό.

Αν μέθυσες χθες βράδυ
Αν ήπιες πολύ το προηγούμενο βράδυ απέφυγε την προπόνηση γιατί το σώμα σου ήδη έχει αφυδατωθεί λόγω της διουρητικής δράσης του αλκοόλ ενώ το σώμα σου θα καταπονηθεί περισσότερο επειδή προσπαθεί να μεταβολίσει το αλκοόλ. Αν το hangover δεν είναι τόσο άσχημο τότε ένα τρέξιμο για 30 λεπτά είναι το καλύτερο αντίδοτο να το ξεπεράσεις.

Πότε μπορείς να γυμναστείς

Αν έχεις συνάχι
Όταν ο οργανισμός σου προσπαθεί να καταπολεμήσει ένα μικρόβιο ρίχνει την ενέργειά του. Μπορείς να γυμναστείς αν απλώς έχεις καταρροή αλλά φρόντισε να κρατήσεις την ένταση της άσκησης σε χαμηλά επίπεδα. Αν όμως έχεις ιγμορίτιδα, πυρετό και πόνο καλύτερα να απομακρυνθείς για μερικές ημέρες.

Αν έχεις περίοδο
Μην αποφεύγεις την άσκηση επειδή έχεις περίοδο και πονάς. Οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα βελτιώνει τη ροή του αίματος στην περιοχή της λεκάνης και μπορεί να μειώσει τον πόνο. Δοκίμασε να κάνεις γιόγκα, περπάτημα στο διάδρομο, ποδήλατο ή ελλειπτικό μηχάνημα.