Fitness

Πότε επιτρέπεται το pilates στην εγκυμοσύνη; Τι λέει η ειδικός

Ρωτήσαμε την pilates instructor Μαρία Μαραγιάννη αν και πότε επιτρέπεται το pilates κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μας απάντησε.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το pilates είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος εκγύμνασης για να διατηρηθεί το σώμα σε καλή κατάσταση, εφόσον η έγκυος γυμναζόταν και πριν την κύηση και με την προϋπόθεση ότι το επιτρέπει ο γυναικολόγος της. Οι ασκήσεις που κάνουν οι έγκυες βοηθούν ώστε να λειτουργούν αποτελεσματικά το κυκλοφορικό, πεπτικό και αναπνευστικό σύστημα. Το pilates αποτελεί αναερόβια μέθοδο εκγύμνασης, οι ελεγχόμενες κινήσεις μέσα από τις ασκήσεις δεν επιβαρύνουν ούτε καταπονούν την έγκυο.

 

Συνεπώς είναι μία ασφαλής μέθοδος που δεν προκαλεί τραυματισμούς. Αντιθέτως, ενδυναμώνει τους μυς της πλάτης, προς αποφυγή επικείμενης κύφωσης ή λόρδωσης και διατηρεί το μάκρος.

Εκτός από το ότι βοηθάει ώστε να διατηρηθεί η σωστή στάση του σώματος, παρά το αυξημένο βάρος που εντοπίζεται στην κοιλιακή χώρα, συμβάλει και στην αποφυγή των ενοχλητικών πρηξιμάτων. Παράλληλα, προωθεί την ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους ώστε να προετοιμαστεί το σώμα της εγκύου με ακίνδυνο τρόπο για τον επερχόμενο τοκετό. Δεν θα πρέπει, βέβαια, να παραλείψουμε να αναφέρουμε πώς εφόσον το pilates είναι μία μέθοδος που επικεντρώνεται και στη ρύθμιση της σωστής αναπνοής, εκτός από τη σωστή οξυγόνωση που επιτυγχάνει η έγκυος, μαθαίνει να ελέγχει την αναπνοή της, κάτι που θα της φανεί πολύ χρήσιμο την ώρα του τοκετού.

Διάβασε σχετικά: Pilates: Τί πρέπει να προσέξεις πριν το ξεκινήσεις

Τα οφέλη του pilates την κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Βελτίωση του καρδιαγγειακού συστήματος

Αύξηση δύναμης και αντοχής

Βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων και της ελαστικότητας των μυών.

Βελτίωση του ύπνου.

Μείωση κραμπών.

Βελτίωση της γαστρεντερικής λειτουργίας και μείωση της δυσκοιλιότητας.

Διατήρηση μιας καλής στάσης σώματος και μείωση των πόνων ψηλά στην πλάτη μα και στη μέση.

Έλεγχος του βάρους του σώματος.

Μείωση του κινδύνου εμφάνισης φλεβίτιδας και κιρσών.

Καλύτερη ρύθμιση του διαβήτη κυήσεως.

Αποτροπή της κατάθλιψης της εγκύου.

Αύξηση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης.

Αύξηση της γνώσης του ελέγχου του σώματος κατά τον τοκετό.

Γρήγορη επαναφορά/επάνοδο μετά τον τοκετό.

 

Μετά την εγκυμοσύνη

Πέρα από τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού, το pilates είναι ιδανικό και για τη μετέπειτα αποκατάσταση, ώστε να επανέλθει το σώμα στην αρχική του κατάσταση. Έχοντας αυξηθεί το βάρος της μέσα στα επιτρεπτά, για την κατάσταση της, πλαίσια τους εννιά προηγούμενους μήνες, αλλά και έχοντας διατηρήσει το σώμα της σε φόρμα, της είναι πιο εύκολο να χάσει τα επιπλέον κιλά σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα, επαναφέροντάς το στην αρχική του εικόνα. Ως εκ τούτου, το pilates δρα ευεργετικά και στην ψυχολογία της νέας μητέρας καθώς τονώνει την αυτοπεποίθηση της.

Το ασκησιολόγιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ειδικά διαμορφωμένο ώστε να γυμνάζει την έγκυο με ασφαλή τρόπο καθώς χρησιμοποιούνται ειδικές ασκήσεις.

Η Μαρία Μαραγιάννη διατηρεί το authentic pilates studio «Healing Flow» στην Καλλιθέα (Σιβιτανίδου 6).