Fitness

Παρουσίαση των οργάνων γυμναστικής του Pilates, από την Ελευθερία Ρίζου του Studio Bodytone!

Η Ελευθερία Ρίζου του Studio Pilates Bodytone, παρουσιάζει τα όργανα του Pilates για το wefit, καθώς και τον λόγο για τον οποίο χρησιμοποιείται το κάθε ένα. Ως ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Σωματείου Pilates είναι η κατάλληλη για αυτήν την δουλειά!

Δεκαετίες μετά το θάνατό του, η μέθοδος που επινόησε ο Joseph Pilates εξαπλώνεται, εξελίσεται και εξακολουθεί να αποκτά φανατικούς οπαδούς. Γιατί άραγε; Μάλλον επειδή η μέθοδος ήταν τόσο μπροστά από την εποχή της, ολοκληρωμένη και αποτελεσματική που δημιούργησε μία διαχρονική «φιλοσοφία ζωής και κίνησης» του συνολικού τρόπου ζωής που εμπνέει.

Ο πρωτοπόρος Joe, εμβληματική προσωπικότητα της εποχής του προσέγγιζε τον κάθε ασκούμενο ατομικά. Έτσι, πέρα από τις πασίγνωστες ασκήσεις εδάφους, σχεδίασε όργανα ιδιαίτερης αισθητικής, ευφυίας και λειτουργικότητας. Τα πιo διαδεδομένα στις μέρες μας είναι το Reformer, το Cadillac ή Trapeze Table, η Wunda Chair, τα Barrels, καθώς και πολλά βοηθητικά  αξεσουάρ όπως το ring, to wobble, το foot corrector, το toes gizmo κ.α. Διακεκριμένοι δάσκαλοι της μεθόδου εξελίσουν τα κλασικά και σχεδιάζουν νέα όργανα στη γραμμή και τη φιλοσοφία του Joe όπως το Orbit ,το Μο.Τ.R., κ.α.

 

Τα όργανα γυμναστικής του Pilates

 

Το Reformer είναι μάλλον το πιό δημοφιλές όργανο της μεθόδου. Είναι ένα σύστημα τροχαλιών, ιμάντων και αντιστάσεων σχεδιασμένο να γυμνάζει το σώμα συνολικά. Στο Reformer μπορεις να ξαπλώσεις σε ύπτια ή πρηνή θέση (σε συνδυασμό με το box), να καθήσεις, να σταθείς όρθιος δίπλα του ή πάνω του, να εκτελέσεις ασκήσεις σε αρχικό επίπεδο, ασκήσεις δεξιοτεχνίας ή αποκατάστασης σε συνδυασμό με συμπληρωματικό εξοπλισμό (π.χ. standing platform, jumping board, roller). Προσφέρει απεριόριστη ποικιλία.

 

 

Το Cadillac είναι κατά γενική ομολογία ένα «παράξενο» μηχάνημα. Θυμίζει νοσοκομειακό κρεβάτι με μπάρες, ιμάντες, ελατήρια και μία…κούνια προσαρμοσμένα σε κάθε του πλευρά. Είναι ιδανικό για ευθυγράμμιση, συνειδητοποίηση των αξόνων, απομόνωση μυικών ομάδων, αποδόμηση και επανασύνθεση της κίνησης. Πολύ χρήσιμο σε περιπτώσεις αποκατάστασης, κινητικής επανεκπαίδευσης αφομοίωσης σωστών κινητικών μοτίβων.

 

 

 

Η Wunda ή απλά «καρέκλα» προέκυψε από μία εργονομική μελέτη του Pilates για το καταλληλότερο κάθισμα σε καθημερινή βάση και επίσης μετεξελίχθηκε σε πολυόργανο. Είναι το πιο απαιτητικό σε βαθμό δυσκολίας, με ένα σύνθετο, απαιτητικό ασκησιολόγιο και απευθύνεται κυρίως σε πιο προχωρημένους μαθητές.

 

To Ladder barrel και το spine corrector βοηθούν στην απομόνωση των εν τω βάθει μυικών στιβάδων, στην τρισδιάστατη κίνηση και στη συνολική βελτίωση της στάσης του σώματος και στην ευθυγράμμιση της σπονδυλική στήλης.

 

 

 

To Wobble, είναι ιδανικό για βελτίωση της ιδιοδεκτικότητας και της ισορροπίας.

 

 

To Τoe’s Gizmo, ένα «εργαλείο» για την σωστή κατανομή του βάρους στο πέλμα, την ενίσχυση των ίδιων μυών του πέλματος, τη βελτίωση του βαδίσματος.

 

 

Το Orbit αποτελεί μετεξέλιξη των οργάνων του Joe Pilates και είναι σχεδιασμένο από τους μαθητές του. 

 

 

Στην φωτογράφιση συμμετείχε και η Ιωάννα Κούνα Pilates Instructor του Studio Bodytone.  

Βιογραφικά στοιχεία

 

Η Ελευθερία Ρίζου αποφοίτησε από την Ακαδημία Πολιτισμού της Ρωσίας, με έδρα την Αγία Πετρούπολη, κατέχοντας Μάστερ στη χορογραφία. Μελέτησε ρεπερτόριο και τεχνική στο Θέατρο Mariinsky (πρώην Kirov). Κατέχει δίπλωμα φασιαθεραπεύτριας από το Ελληνικό Κολλέγιο Σωματοψυχοπαιδαγωγικής. Εδώ και 5 χρόνια ασχολείται με το Tai-Chi και το Chi-Kung. Έχει πρακολουθήσει σεμινάρια κλασικού χορού, pilates και barre a terre σε Ευρώπη και Αμερική όπου και εργάστηκε.

 

Το 2005 ολοκλήρωσε ευρύ σεμιναριακό κύκλο 750 ωρών στην μέθοδο Pilates, στο studio Danceway. Έκτοτε έχει παρακολουθήσει σειρές σεμιναρίων pilates και συναφών τεχνικών (Alexander, Feldenkreis, Ιδεοκίνησης), με κορυφαίους δασκάλους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ανάμεσά τους οι A. Herdman, E.Franklin, Dr B.Anderson (Polestar Pilates), E.Larkham, J.Hoffman (Balanced Body) και άλλους.

 

Είναι ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ.Σ. της Ια. Τε. Ελληνική Εταιρεία για το χορό και τις παραστατικές τέχνες και ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Σωματείου Pilates, καθώς και μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού ΧορΥγεία.

Είναι Guest Teacher του Izunokuni Youth Ballet της Ιαπωνίας.