Fitness

Όλυμπος marathon 2018: Όλα όσα δεν είδες! (φωτος)

Ίσως ο πιο δύσκολος αγώνας στην κατηγορία του στην Ελλάδα, με εξαιρετική διοργάνωση και μοναδική εμπειρία ζωής. Ο wefiter Νάσος Καλλίτσης έτρεξε στον Όλυμπο και έστειλε ανταπόκριση!

 

 

Στα χνάρια της ιστορίας του μυθικού βουνού, του Ολύμπου, έτρεξαν για 15η συνεχόμενη χρονιά, οι καλύτεροι αθλητές ορεινού τρεξίματος από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στις 23 Ιουνίου, στον Olympus Marathon 2018, ο οποίος φέτος μπήκε, από το 2017, για πρώτη φορά στο καλεντάρι του παγκοσμίου πρωταθλήματος Skyrunner World Series.

Αυτός ο απαιτητικός αγώνας 44 χιλιομέτρων με 3.200 μέτρα θετικής υψομετρικής, υποδέχτηκε 800 αθλητές, αριθμό ρεκόρ συμμετοχών για τον μεγάλο αγώνα.

Η διαδρομή που ακολούθησανν οι δρομείς αποτελεί την ιερή πορεία της αρχαιότητας, τότε που οι προσκυνητές της πόλης του Δίου ανηφόριζαν κάθε καλοκαίρι στις κορυφές του Ολύμπου για να τιμήσουν τον Δία.

Με αφετηρία το Δίον, οι αθλητές ακολουθήσαν μια ανηφορική διαδρομή 21 χιλιομέτρων πριν αγγίξουν τα 2.700 μέτρα υψόμετρο, στο Οροπέδιο των Μουσών. Στη συνέχεια διέσχισαν τα “Ζωνάρια”, ακριβώς κάτω από τον Θρόνο του Δία και ξεκίνησαν την κατάβαση περνώντας από το καταφύγιο “Ζολώτας”, τα “Πριόνια” και το φαράγγι του Ενιπέα, για να τερματίσουν μετά από μια συναρπαστική διαδρομή 44 χιλιομέτρων στο Λιτόχωρο.

Δασωμένες πλαγιές με πλατύφυλλα, ανάμικτα με κωνοφόρα και πεύκα, θαμνώδη κέδρα και πεύκα, πυκνό πευκοδάσος και ανηφόρες, στροφές, συνεχείς και ακανόνιστες, με κατεύθυνση άλλοτε δεξιά και άλλοτε αριστερά. Πάνω στη ράχη του βουνού απότομα περάσματα και σημεία μέσα σε δάσος οξιάς και αργότερα σε επικλινή λιβάδια. Εκπληκτική θέα των κορυφών.

Επίπονος ανήφορος σε πετρώδες κακοτράχαλο μονοπάτι με σπασμένη πέτρα, που κάνει εξοντωτική την προσπάθεια και βγαίνει σε εκτεταμένα αλπικά λιβάδια με το τοπίο να γίνεται καταπράσινο. Μονοπάτι στενό με μεγάλη κατηφορική κλίση και θέα προς τις ανατολικές πλαγιές του βουνού, εκεί που ο Όλυμπος σβήνει στη θάλασσα, να σου κόβει την ανάσα.

Υπολείμματα από χειμωνιάτικο χιόνι, πολλή σπασμένη μικρή πέτρα που δυσκολεύει το ρυθμό των αθλητών, τρεχούμενα νερά, οξιές και πεύκα, ακολουθώντας τη ροή του ποταμού Ενιπέα, ο αγώνας εξελίσσεται μέσα στη χαράδρα του, προσφέροντας πολλή δροσιά, χάρη στην πυκνή βλάστηση και στη συχνή επαφή με το ίδιο το ποτάμι.

Ο Olympus Marathon συμπεριλαμβάνεται στο επίσημο καλεντάρι της παλαιότερης και πιο σημαντικής σειράς αγώνων βουνού διεθνώς, και είναι ο πρώτος Ελληνικός Μαραθώνιος που συμμετέχει φέτος για πρώτη χρονιά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ορεινού τρεξίματος -Migu Run Skyrunner World Series 2017-. 

 

Ποιοςi ήταν οι νικητές

Ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος ήταν ο μεγάλος νικητής του Μαραθώνιου, του κύριου αγωνίσματος 15ου Olympus Marathon. Ο Έλληνας πρωταθλητής κέρδισε για 4η φορά στην καριέρα του στη διαδρομή των 44χλμ. στο βουνό των θεών, οδηγώντας ουσιαστικά τον αγώνα σχεδόν από την αρχή.

Στη δεύτερη θέση, ακολούθησε ο Ισπανός Casal Mir Marc σε 4:39:55, σχεδόν δύο λεπτά πιο πίσω. Τρίτος με σπουδαία επίδοση ήταν ο Δημήτρης Σελέτης σε 4:40:15. 

Πρώτη γυναίκα ήταν η Σουηδέζα El Kott Helander Lina σε 5:21:44 και δεύτερη η αδερφή της Sanna σε 5:23:13, ενώ τρίτη ήταν η Αμερικανίδα Stevie Kremer, νικήτρια πριν από δύο χρόνια, σε 5:29:01. Πρώτη Ελληνίδα, και τέταρτη στο σύνολο ήταν η Δήμητρα Μπίκα σε 5:31:44.

 

Δες και τα highlights του αγώνα εδώ!