Fitness

Οι 8 πιο άχρηστες ασκήσεις που σε τραυματίζουν χωρίς να το καταλάβεις!

Πολλοί είναι εκείνοι που δυσκολεύονται να καταλάβουν πώς ορισμένες ασκήσεις είναι άχρηστες και τους τρώνε χρόνο.

 

 

Δυστυχώς πολλοί τραυματισμοί δεν συμβαίνουν τη στιγμή που κάνουμε μια λάθος άσκηση ή κίνηση αλλά μακροπρόθεσμα αφού κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει, την ώρα που εκτελείται μία άσκηση, στην άρθρωση του γόνατος, του ισχίου ή στη μέση του. Βέβαια, πολλοί γυμναστές και επαγγελματίες υγείας υποστηρίζουν ότι κάθε κίνηση είναι καλύτερη από τη μη κίνηση. Όμως το θέμα είναι η κίνηση να γίνεται σωστά, χωρίς να επιβαρύνει το σώμα. Κάποιες ασκήσεις και μηχανήματα, τα οποία μάλιστα είναι αρκετά δημοφιλή στο γυμναστήριο, προκαλούν πόνο και τραυματισμούς αντί να προσφέρουν πραγματικά οφέλη. Πόνο, δυσφορία και μηδέν αποτέλεσμα είναι καλές ενδείξεις ότι η άσκηση που κάνεις μπορεί να είναι άχρηστη και ανώφελη. Το αποτέλεσμα είναι αθλητικές κακώσεις, οι οποίες δεν είναι μόνο σωματικά δυσάρεστες αλλά προκαλούν και κατάθλιψη σύμφωνα και με τελευταίες έρευνες. Μάθε ποιες είναι οι 8 πιο άχρηστες και ανώφελες ασκήσεις που κάνεις στο γυμναστήριο και προστάτεψε τον εαυτό σου. 

1 Ροκανίσματα

Κοίτα, τα ροκανίσματα μπορεί να είναι καταπληκτικά για το σώμα σου, αν εκτελεστούν σωστά, αλλά πολλοί άνθρωποι ξεκινούν να κάνουν ροκανίσματα ενώ έχουν αδύναμο πυρήνα με αποτέλεσμα να εμφανίζουν πόνο στον αυχένα και την πλάτη. Είναι προτιμότερο να δοκιμάσεις διάφορες ασκήσεις τύπου σανίδα μέχρι να δυναμώσεις. Διάβασε σχετικά: 5 ασκήσεις που σου τρώνε χρόνο και δεν έχουν αποτέλεσμα

2 Καθίσματα (squats) με άρση βάρους

Τα squats είναι κάποιες από τις καλύτερες ασκήσεις αλλά όχι όταν προσθέτεις πολύ βάρος κάνοντάς τα. Αυτό θέτει υπερβολική πίεση στους ώμους και μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε τραυματισμούς. Για τα γόνατα είναι επίσης κακή άσκηση, διότι το σώμα σου προσπαθεί να ισορροπήσει με όλο αυτό το βάρος από πάνω του. Εννέα στα 10 άτομα δεν έχουν ούτε την τεχνική ούτε την ευελιξία για να πάρουν τα οφέλη της άσκησης με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να τραυματίζονται.

3 Εκτάσεις χεριών με αλτήρες από σκυφτή θέση στον πάγκο

Αυτή η άσκηση γυμνάζει το πίσω μέρος του ώμου και την πλάτη, βοηθάει στη γράμμωση των χεριών αλλά η σκυφτή θέση, με το βάρος να βγαίνει έξω από τη βάση στήριξης, οδηγεί σε σίγουρο τραυματισμό στη μέση.

4 Μηχανήματα που περιορίζουν την πλήρη κίνηση του σώματος

Προσπάθησε να μένεις μακριά από τα μηχανήματα που περιορίζουν την πλήρη κίνηση του σώματος. (Φυσικά, υπάρχουν και εξαιρέσεις, όταν π.χ. θέλεις να απομονώσεις ορισμένες ομάδες μυών.) Αν και τα μηχανήματα φαινομενικά είναι ασφαλή ωστόσο περιορίζουν την κίνηση, κάτι το οποίο οδηγεί σε αφύσικη κίνηση του σώματος ή και τραυματισμό. Είναι προτιμότερο να επιλέγεις τη λειτουργική προπόνηση και να εκτελείς ασκήσεις που επιτρέπουν την εκτέλεση της πλήρης κίνησης του σώματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι γυμνάζονται με λειτουργική προπόνηση έχουν 58% αυξημένη δύναμη σε σχέση με όσους κάνουν στατική προπόνηση σε μηχανήματα. Επίσης, η ισορροπία τους είναι βελτιωμένη κατά 196% περισσότερο και έχουν κατά 30% μείωση στους πόνους των αρθρώσεων.Η λειτουργική προπόνηση, εφόσον εκτελείται σωστά, προσφέρει βελτιωμένη κίνηση και ισορροπία των αρθρώσεων, και αυτή η βελτίωση μειώνει και τους τραυματισμούς. 

5 Βασικές ασκήσεις στο Smith

Το μηχάνημα Smith δεν λείπει σχεδόν από κανένα γυμναστήριο και πολλοί είναι εκείνοι που έχουν οργανώσει ολόκληρο προπονητικό πρόγραμμα σε αυτό (π.χ. καθίσματα, στατικές προβολές, πιέσεις στήθους, πιέσεις ώμων, όρθια κωπηλατική κ.ά.). Όμως το μηχάνημα Smith δημιουργεί τραυματισμούς και στα γόνατα και στη μέση γιατί βάζει την μπάρα (βάρος) να κινείται σε μια ευθεία τροχιά-κίνηση, η οποία δεν είναι η σωστή (π.χ. στα καθίσματα, πιέσεις στήθους). Το μηχάνημα βοηθάει στην ισορροπία-έλεγχο της μπάρας (βάρους) με συνέπεια να βάζεις περισσότερα κιλά απ' ότι θα σήκωνες ελεύθερα επιβαρύνοντας έτσι ακόμα περισσότερο τις αρθρώσεις σου. Στα ημικαθίσματα, τις περισσότερες φορές το βάρος είναι έξω απ'τη βάση στήριξης (αυτό γίνεται μερικές φορές συνειδητά για να γυμνάσεις περισσότερο τους γλουτιαίους) με συνέπεια να σηκώνει η σπονδυλική σου στήλη και οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι τεράστια φορτία που οδηγούν σε τραυματισμούς.

6 Μηχανή τετρακέφαλων

Οι εκτάσεις ποδιών σε ένα μηχάνημα που γυμνάζει τους τετρακέφαλους αυξάνουν την πιθανότητα προβλημάτων στα γόνατα, διότι αυξάνουν την ισχύ σε όλη την επιγονατίδα. Η μηχανή τραβά τις κνήμες σου πίσω δημιουργώντας ανισορροπίες μεταξύ των μυών και μπλοκάρει την ανάπτυξη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα στο γόνατο. Οι τετρακέφαλοι υποτίθεται ότι συνεργάζονται με άλλους μυς κι όχι μεμονωμένα. Το αστείο είναι ότι αυτό το μηχάνημα χρησιμοποιείται για την αποθεραπεία και ενδυνάμωση μετά από τραυματισμούς στο γόνατο τη στιγμή που μπορεί να το διαλύσει.

7 Μηχανήματα προσαγωγών – απαγωγών 

Αυτές είναι οι αγαπημένες ασκήσεις των γυναικών επειδή πιστεύουν ότι έτσι καίγονται τα ψωμάκια. Όμως, οι προσαγωγοί και οι απαγωγοί δουλεύουν όταν τα γόνατα είναι τεντωμένα και όχι σε ορθή γωνία. Μάλιστα η συχνή χρήση των μηχανημάτων αυτών δημιουργούν μακροπρόθεσμα προβλήματα στη μέση. Διάβασε σχετικά: Τα μηχανήματα για απαγωγούς – προσαγωγούς «φτιάχνουν» πόδια;

8 Peck-deck

Το μηχάνημα αυτό φέρνει την άρθρωση του ώμου σε ακραία θέση, τα φορτία στους συνδέσμους και στους τένοντες είναι μεγάλα και τα πρόβληματα και οι πόνοι στους ώμους είναι τα μόνα σίγουρα που θα έχεις στο μέλλον.