Fitness

Οι 5 Θιβετιανές ασκήσεις: το καλύτερο μυστικό αντιγήρανσης!

Οι πέντε Θιβετανικές ασκήσεις είναι ένα σύστημα απλών και δυναμικών ασκήσεων γιόγκα. Προέλευσή τους είναι τα Ιμαλάια. Είναι επίσης γνωστές ως Πέντε Τελετές για Ξανάνιωμα, κι έφτασαν στη Δύση στις αρχές του εικοστού αιώνα από έναν αξιωματικό του βρετανικού στρατού, που τις διδάχτηκε σ ένα θιβετιανό μοναστήρι λάμα.

 

 

Τα 7 κανάλια

Στο σώμα μας υπάρχουν επτά βασικά ενεργειακά κέντρα, τα chakras (τσακρας). Αυτά επεξεργάζονται και διανείμουν ενέργεια σε ολόκληρο το σώμα. Οι 5 Θιβετιανές ασκήσεις εξισορροπούν το ενδοκρινικό σύστημα κι έτσι επηρεάζεται η λειτουργία όλων των οργάνων στο σώμα, προσφέροντας μακροζωία και ενεργητικότητα. Οι ασκήσεις ενισχύουν το ενεργειακό σύστημα, διεγείρουν τα chakras και κινούν την ενέργεια από τον πυρήνα του κορμού προς τα άκρα του σώματος.

Πώς εφαρμόζονται

Οι 5 Θιβετιανές ασκήσεις είναι δυναμικές ασκήσεις γιόγκα σε μια σειρά και βασίζονται στα πέντε στοιχεία της φύσης: ενέργεια, αέρα, νερό, γη και φωτιά. Οι μοναχοί των Ιμαλαίων τις εξασκούσαν και τις εξασκούν καθημερινά καθώς ενεργοποιούνται τα 7 ενεργειακά κανάλια του σώματος. Η σειρά αποτελείται από 5 ασκήσεις τις οποίες επαναλαμβάνεις 21 φόρες (οι Θιβετιανοί πιστεύουν ότι το 21 είναι ένα συμβολικό νούμερο).

Ξεκινάς με 3 επαναλήψεις και σταδιακά αυξάνεις τον αριθμό όταν είσαι έτοιμος. Ολόκληρη η πρακτική διαρκεί γύρω στα 20 λεπτά άρα είναι τέλειο για σένα που δεν έχεις και πολύ χρόνο στη διάθεσή σου.

Καμία από τις ασκήσεις δεν πρέπει να είναι τόσο έντονη ώστε να νιώσεις εξάντληση. Αν κόβεται η ανάσα σου αυτό είναι ένδειξη ότι το σώμα σου έχει χαμηλή οξυγόνωση και πρέπει να να μειώσεις το ρυθμό σου.

Αν μιλάς με δυσκολία μετά τις επαναλήψεις είναι και αυτό μια ένδειξη ότι έχεις ξεπεράσει τα όριά σου.

Όταν εκτελούνται οι ασκήσεις δίνεται έμφαση κυρίως στο συγχρονισμό και τη ροή της αναπνοής παρά στην ταχύτητα και στον αριθμό των επαναλήψεων.

Οι 5 Θιβετιανές ασκήσεις περιλαμβάνουν:

1 Τη στάση των Δερβίσηδων η οποία συμβολίζει την ενέργεια: Περιστροφή. Διεγείρει το νευρικό και λεμφικό σύστημα, βελτιώνει το συντονισμό και επιφέρει την ισορροπία.

2 Τον «ανελκυστήρα» των ποδιών που συμβολίζει τον αέρα. Πρόκειται για τη γνωστή άρση ποδιών από ύπτια θέση. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, ενδυναμώνει τους βαθύς κοιλιακούς, των γλουτών, των ποδιών και της πλάτης προστατεύοντας την σπονδυλική στήλη και διατάσει τους αυχενικούς απομακρύνοντας την ένταση.

3 Τη γονατιστή καμήλα που συμβολίζει το νερό: Προωθεί την ευελιξία της σπονδυλικής στήλης και απαλά εκτείνεται στην πλάτη, το στήθος, την κοιλιά και τον λαιμό.

4 Τη στάση της σανίδας η οποία συμβολίζει τη γη: Η άσκηση αυτή ενισχύει τους καρπούς, τους βραχίονες και τα πόδια.

5 Τη στάση της κόμπρας που συμβολίζει τη φωτιά: Δυναμώνει τα χέρια, τους ώμους, το στήθος και τα πόδια.

Δείτε εδώ τις 5 Θιβετιανές ασκήσεις:

 

Πώς σε ωφελούν

Οι ασκήσεις αυτές θεωρούνται ισομετρικές και τονώνουν το μυϊκό σύστημα. Σε τι άλλο σε ωφελούν;

Βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου σου.

Σου προσφέρουν ενέργεια.

Βελτιώνουν παθήσεις της σπονδυλικής στήλης.

Ανακουφίζουν από προβλήματα ευλυγισίας των κλειδώσεων.

Τονώνουν τη μνήμη. 

Ανακουφίζουν από την αρθρίτιδα.

Συμβάλλουν στη μείωση του σωματικού βάρους.

Βελτιώνουν την όραση.

Προσφέρουν βελτίωση της σωματικής δύναμης.