Fitness

Μισείς τη γυμναστική; 15 λόγοι να ξεκινήσεις το κολύμπι!

Αν μισείς ή βαριέσαι τη γυμναστική δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια βουτιά στην πισίνα. Αυτοί είναι οι 15 λόγοι για να ξεκινήσεις το κολύμπι!

1 Σου προσφέρει full body προπόνηση

Η κολύμβηση χρησιμοποιεί όλες τις μυικές ομάδες, έτσι ακόμη κι αν κολυμπήσεις ήπια ή πεταλούδα, θα έχεις μια πλήρη προπόνηση σώματος. Το κολύμπι στοχεύει παντού: από τη στήριξη της μέση μέχρι την τόνωση των χεριών και των ποδιών. Επιπλέον, το κολύμπι κάνει το σώμα σου να δουλεύει σκληρότερα, και 30 λεπτά σε μια πισίνα ισούται με 45 λεπτά στο γυμναστήριο.

2 Βελτιώνει τον συγχρονισμό

Το κολύμπι εξελίσσει τον κινητικό συντονισμό του σώματός σου. Πάνω από τα δύο τρίτα των μυών σου εμπλέκονται στη δραστηριότητα αυτή. Το πάνω και κάτω μέρος του σώματος, το κεφάλι, πόδια, χέρια αναγκάζονται να δουλέψουν μαζί.

3 Βελτιώνει τη στάση του σώματος

Το κολύμπι ενδυναμώνει τις αρθρώσεις και βελτιώνει τη στάση του σώματος, διορθώνοντας και τη στάση της σπονδυλικής στήλης.

4 Σου αλλάζει τη διάθεση

Μόλις 30 λεπτά κολύμπι τρεις φορές την εβδομάδα μαζί με μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να παραμείνεις σε φόρμα και να έχεις καλή διάθεση. Κολύμπα με φίλους και θα είναι ακόμα πιο διασκεδαστικό!

5 Είναι άσκηση αντιστρες

Όλοι κάποια στιγμή στη μέρα ή την εβδομάδα θέλουμε να ξεφωνίσουμε από την πίεση και το άγχος. Λοιπόν, έχεις βοήθεια: Η τακτική κολύμβηση μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους, να μειώσει το στρες και τα συμπτώματα της κατάθλιψης και να βελτιώσει τον ύπνο. Αυτό επειδή το κολύμπι πυροδοτεί την απελευθέρωση ενδορφινών στον εγκέφαλο, χημικές ουσίες που προκαλούν αίσθηση ευφορίας και ανακούφισης.

6 Καίει θερμίδες

Το κολύμπι είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να κάψεις θερμίδες και να αδυνατίσεις. Μια χαλαρή κολύμβηση μπορεί να κάψει πάνω από 200 θερμίδες σε μισή ώρα, διπλάσιες θερμίδες από το περπάτημα. Και μια γρήγορη κολύμβηση θα κάψει μια πάστα σοκολάτας πιο γρήγορα από ότι αν πήγαινες για τρέξιμο ή έκανες ποδηλασία.

7 Μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών

Εκτός από το γεγονός ότι το κολύμπι είναι σούπερ αερόβια άσκηση, 30 λεπτά κολύμπι την εβδομάδα μπορεί προλάβει καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά επεισόδια και διαβήτη τύπου 2.

8 Αποτρέπει τους τραυματισμούς

Το νερό στηρίζει έως το 90% του βάρους του σώματος. Έτσι, εάν τραυματίστηκες στο ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ ή υποφέρεις από κάποιον μακροχρόνιο τραυματισμό ή ασθένεια, το κολύμπι είναι ένας υπέροχος τρόπος να παραμείνεις ενεργός. Αν μάλιστα κάνεις έντονες ασκήσεις για ενδυνάμωση της μυϊκής μάζας, όπως τρέξιμο, ποδηλασία ή βάρη, το κολύμπι βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών, εμποδίζοντας τη δυσκαμψία και τον πόνο την επόμενη μέρα.

9 Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας

Η αδράνεια και η γήρανση είναι υπεύθυνες για την έλλειψη ενέργειας. Μόλις 30 λεπτά κολύμβησης τρεις φορές την εβδομάδα μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα ενέργειας μέσω του αυξημένου μεταβολισμού.

10 Άσκηση χωρίς ιδρώτα

Αν η εφίδρωση είναι το πρόβλημά σου έχεις τη λύση! Ως κολυμβητής δεν θα νιώσεις ιδρωμένος, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά κολυμπάς.

11 Είναι ιδανική για όλους

Είναι εξαιρετικά ασφαλής αερόβια άσκηση για όσες γυναίκες θέλουν να παραμείνουν σε φόρμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. 

12 Ενισχύει την ευλυγισία

Το κολύμπι αντιτίθεται στη δύναμη της βαρύτητας, μετατρέποντας το σε μια ιδανική μορφή άσκησης που θέτει ελάχιστο στρες στα οστά και στις αρθρώσεις. Αν πρόκειται για θερμαινόμενη πισίνα, οι μύες χαλαρώνουν, αυξάνοντας την ευλυγισία και επιτρέποντάς σου να κάνεις και ασκήσεις διατάσεων.

13 Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

Όταν τα κύτταρά στον οργανισμό λαμβάνουν τακτικά αρκετό οξυγόνο και αίμα, λειτουργούν καλύτερα και αποτελεσματικότερα, απομακρύνοντας τοξίνες, όπως διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα.

14 Ισορροπεί τα επίπεδα της χοληστερίνης

Η αεροβική πλευρά της κολύμβησης βοηθάει στην εξισορρόπηση της καλής και της κακής χοληστερίνης στο αίμα, ιδιαιτέρως ανεβάζοντας τα επίπεδα της πρώτης.

15 Αυξάνει το μέσο όρο ζωής

Έρευνα του Πανεπιστημίου της South Carolina, που μελέτησε δείγμα 40,457 ανδρών, ηλικιών 20-90 για διάστημα 32 ετών, ανακάλυψε πως όσοι κολυμπούσαν, ζούσαν πολύ περισσότερο από όσους συνήθιζαν να τρέχουν ή να μην εξασκούν κανένα είδος γυμναστικής.

Photo by Marco Sartori on Unsplash