Fitness

Μαραθώνιος: όλη η διαδρομή για να νικήσεις χωρίς να τα φτύσεις!

Δες που έχει ανηφοριές, που έχει κατηφοριές και προγραμμάτισε τις αντοχές και τις δυνάμεις σου.

Αγώνας μαραθωνίου

Εκκίνηση: 200 μέτρα με μικρή κατηφορική κλίση.

Ως το 4ο χλμ η ίδια κατηφορική κλίση.

Αριστερή στροφή για την οδό Μαραθωνομάχων και για 2 χλμ κυκλική πορεία γύρω από τον Τύμβο της μάχης του Μαραθώνα.

Από το 6ο χλμ μέχρι και το 10ο  χλμ στη Νέα Μάκρη, η διαδρομή είναι επίπεδη.

Από το 11ο χλμ και μετά η διαδρομή έχει κάποια τμήματα ανισόπεδα.

Στο 17ο  χλμ υπάρχει μια απότομη παρατεταμένη κατηφόρα μέχρι πριν τη διασταύρωση της Ραφήνας.

Από το 17ο  χλμ έως το 25ο χλμ υπάρχει εναλλαγή ανηφόρων με επίπεδες επιφάνειες. Για την ακρίβεια το 19ο , το 20ο  και το 24ο  χλμ έχουν ανηφόρες καθώς και το 25ο χλμ μία  παρατεταμένη και δύσκολη ανηφόρα.

Συνεχίζεται η διαδρομή προς Παλλήνη με ανηφορικά επίπεδα στο 27ο και το 28ο  χλμ.

Όταν φθάσεις στο Γέρακα στον ανισόπεδο κόμβο του Σταυρού διανύεις το 30ο  και 31ο  χλμ με έντονη και παρατεταμένη ανηφόρα. Ο Μαραθώνιος ξεκινά ΤΩΡΑ. Οι ειδικές δυσκολίες εντοπίζονται στα τελευταία 10-12 χλμ., όπου όλοι οι δρομείς έρχονται αντιμέτωποι με τον ίδιο τους τον εαυτό, ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που προηγήθηκαν.

Ακολουθεί κατηφόρα μέχρι την πλατεία της Αγίας Παρασκευής, στη Λεωφόρο Μεσογείων με ενδιάμεσα χιλιόμετρα επίπεδης και κατηφορικής διαδρομής. 

Απότομη κατηφόρα αρχίζει από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και φθάνει ως τον Κόμβο της Κατεχάκη στο 37ο  χλμ.

Περνάς από το Ερρίκος Ντυνάν, αριστερά επί της Μιχαλακοπούλου μέχρι το φανάρι διασταύρωσης με τη Φειδειππίδου και στον Κόμβο Κηφισίας και Αλεξάνδρας.  Στο 39ο χλμ κατηφορίζεις, περνάς από το Πάρκο Ελευθερίας και φτάνεις στο 40ο χλμ.

Στο ύψος του Ξενοδοχείου HILTON, κατευθύνεσαι δεξιά προς το Σύνταγμα ακολουθώντας πάντα τη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας και περνώντας μπροστά από το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός και το Πολεμικό Μουσείο.

Κατευθύνεσαι αριστερά στην οδό Ηρώδου Αττικού, 41,2ο  χλμ, περνώντας από το Μέγαρο Μαξίμου, το Προεδρικό Μέγαρο και τον Εθνικό Κήπο. Καθώς φθάνεις στο ύψος του αγάλματος του δισκοβόλου βλέπεις το Καλλιμάρμαρο και απομένουν λίγα μόνο μέτρα για τον προαύλιο χώρο του Σταδίου μέχρι να μπεις στο Στάδιο και να διανύσεις τα τελευταία 170 μέτρα πάνω στο ταρτάν. Η Είσοδος στο Παναθηναϊκό Στάδιο και ο τερματισμός γίνεται στην αριστερή πλευρά του Σταδίου.

Ο αγώνας των 10 χλμ

Στα πρώτα 4,8 χλμ υπάρχουν επίπεδα και ανηφορικά τμήματα, με δυσκολότερο σημείο εκείνο της αναστροφής, όταν θα έχει προηγηθεί ενάμιση χιλιόμετρο ανηφόρας.

Ο αγώνας των 5χλμ

Πέρασμα από το κέντρο της Αθήνας, τη Βουλή και την Ακρόπολη. Πρόσεξε την ανηφόρα της οδού Ριζάρη λίγο πριν το 1ο χλμ. και το πλακόστρωτο της οδού Διον. Αρεοπαγίτου στην Ακρόπολη.

Μάθε περισσότερα για το πρόγραμμα εδώ