Fitness

Η άσκηση ώμου που πρέπει να κάνει όποιος σηκώνει βάρη

Αυτή η άσκηση ώμου, έχει τρία στάδια και μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις τους ώμους σου υγιείς.

 

Εάν προπονείσαι συχνά, οι ώμοι σου δουλεύουν συνεχώς. Επιβαρύνονται κάθε φορά που φέρνεις το βάρος πάνω από το κεφάλι σου ή σηκώνεις μία μπάρα. Ακόμα και η απλή πράξη του να πιάσεις έναν αλτήρα ενεργοποιεί τους μυς των ώμων. Έξω από την αίθουσα με τα βάρη, οι ώμοι σου σε βοηθούν να ξεφορτώνεις τις βαριές σακούλες του σούπερ μάρκετ και σε κάνουν ικανό να πετάς την μπάλα μακριά. Με λίγα λόγια, εξαρτάσαι από τους ώμους σου. Έτσι, θα πρέπει να τους διατηρείς υγιείς. Οι ασκήσεις σταθερότητας ώμων είναι απαραίτητες για την προθέρμανση σου τις ημέρες που δουλεύεις τους μυς του πάνω μέρους του σώματός σου.

Περί σταθερότητας

Η ωμική ζώνη είναι η περιοχή που περιλαμβάνει τα οστά της ωμοπλάτης, το βραχιόνιο οστό, την κλείδα και το στέρνο. Ως άρθρωση, ο ώμος έχει το μεγαλύτερο εύρος κίνησης από οποιαδήποτε άρθρωση στο σώμα. Δυστυχώς, αυτό την καθιστά και την πιο ευάλωτη.

Η σταθερότητα είναι η ικανότητα να κρατάς την άρθρωση σε οποιαδήποτε θέση επιλέγεις. Όταν η άρθρωση του ώμου δεν έχει σταθερότητα, μπορεί να μετακινηθεί κάτω από ένα βάρος, οδηγώντας σε χρόνιο πόνο ή τραυματισμό. Η αστάθεια του ώμου είναι το αποτέλεσμα ενός ή περισσότερων εξαρθρημάτων ή υπεξαρθρημάτων. Στην καλύτερη περίπτωση, ένας ασταθής ώμος μπορεί να σε οδηγήσει σε υπεραντιστάθμιση σε άλλες περιοχές, οδηγώντας σε μυϊκή καταπόνηση και πόνο. Ωστόσο με λίγη δουλειά, μπορείς να αναπτύξεις μεγάλη σταθερότητα στους ώμους και εύρος κίνησης, ώστε να μπορείς να πιέζεις την μπάρα πάνω από το κεφάλι σου με λίγο λιγότερο φόβο και πολύ περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Η σταθερότητα του ώμου δημιουργείται όταν όλοι οι σταθεροποιητές μύες που περιβάλλουν την άρθρωση είναι δυνατοί.

Στην ουσία, προσπαθείς να εξισορροπήσεις τις μυϊκές συσπάσεις γύρω από την άρθρωση για να την κρατήσεις σε ένα σημείο. Για παράδειγμα, εάν οι σταθεροποιητές των ώμων είναι ισχυρότεροι και μπορούν να συστέλλονται καλύτερα στο μπροστινό μέρος του σώματός σου παρά στο πίσω μέρος, το χέρι σου θα τραβήξει προς τα εμπρός όταν προσπαθείς να πιέσεις και να κρατήσεις βάρος πάνω από το κεφάλι σου. Αυτή η ανισορροπία σε θέτει σε κίνδυνο χρόνιου πόνου και τραυματισμού.

Πώς θα σταθεροποιήσεις τους ώμους σου

Τα kettlebell είναι μια από τις ασκήσεις για να χτίσεις τους βασικούς σταθεροποιητές των ώμων. Οι περισσότεροι συνδέουν το kettlebell με κλασικές ασκήσεις αύξησης δύναμης και αντοχής. Αλλά όταν χρησιμοποιείται σωστά, αυτό το εργαλείο μπορεί ε να σε βοηθήσει να αυξήσεις ταυτόχρονα το εύρος της κίνησής σου (ευελιξία) ενώ αναπτύσσεις τη σταθερότητα στους ώμους.

Αυτό που κάνει το kettlebell, ειδικά για την άσκηση με τους ώμους, το βάρος είναι κυρίως πίσω σου. Με άλλα λόγια, το βάρος τραβάει τον ώμο σου προς τα πίσω, εξουδετερώνοντας το κύρτωμα που εμφανίζεις όταν κάθεσαι με τις ώρες σε ένα γραφείο ή σε ένα αυτοκίνητο.

Το kettlebell είναι το τέλειο εργαλείο κινητικότητας και σταθερότητας στο πάνω μέρος του σώματος. Βραχυπρόθεσμα, θα προετοιμάσει το σώμα σου για τις απαιτήσεις της προπόνησής σου ζεσταίνοντας τους ώμους και τον πλατύ ραχιαίο μυ. Με την πάροδο του χρόνου θα διατηρήσεις τους ώμους σου υγιείς και ικανούς να σηκώνουν βάρη με ασφάλεια.

Κάνε την άσκηση

Αυτή η άσκηση είναι εξαιρετική για αθλήματα που περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις σε επίπεδο άνωθεν της κεφαλής, όπως η κολύμβηση, το βόλεϊ ή η άρση βαρών, για αθλητές που αναρρώνουν από τραυματισμό στον ώμο ή για όσους θέλουν να ζεστάνουν την ωμική ζώνη πριν την άρση βαρών.

  • Ξάπλωσε ανάσκελα, κρατώντας ένα kettlebell με το αριστερό σου χέρι. Ξεκίνα με ένα βάρος που μπορείς να κρατήσεις ψηλά με μικρή έως καθόλου δυσκολία. Έχε τα χέρια σου ελαφρώς ανοιχτά.
  • Από αυτή τη θέση, σήκωσε το kettlebell ψηλά προς τα πάνω και κάνε περιστροφές του χεριού σου.
  • Λύγισε το αριστερό σου γόνατο και σήκωσε το kettlebell ψηλά. Κύλησε το σώμα σου αριστερά κρατώντας το kettlebell ψηλά και φέροντας το αριστερό πόδι λυγισμένο μπροστά. Ο αριστερός ώμος, ο αγκώνας και ο καρπός σου παραμένουν ευθυγραμμισμένα και κάθετα στο πάτωμα καθ' όλη τη διάρκεια της κίνησης.
  • Μείνε για δύο έως τρεις αναπνοές πριν επιστρέψεις στην αρχική θέση.
  • Κάνε την άσκηση εναλλάξ για δύο σετ ανά χέρι.
  • Για να μην τραυματίσεις τον λαιμό βάλε από κάτω ένα τουβλάκι.