Fitness

Γίνε ευκίνητος σαν γάτα: 3 τρόποι για να αυξήσεις την ευκινησία σου

Γιατί χρειάζεται να είσαι ευκίνητος σαν γάτα; Απλούστατο: η ευκινησία αυξάνει την ταχύτητα και τη δύναμή σου, συντελεί στην αντοχή γιατί δαπανάς λιγότερη ενέργεια για να εκτελέσεις μία άσκηση, σε προφυλάσσει από τραυματισμούς ενώ βοηθά στη βελτίωση της τεχνικής σου.

Πώς να αυξήσεις την ευκινησία σου

Εκτός από την ηλικία, η δομή των αρθρώσεων, η μυϊκή μάζα, η ελάχιστη σύσπαση των μυών, η κόπωση, η καλή προθέρμανση, η θετική σου ψυχολογία και η ικανότητα του μυ σου (αν είχες πρόσφατο τραυματισμό) είναι μερικοί παράγοντες που σου προσφέρουν ευκινησία. Αν ακολουθήσεις και τις σωστές ασκήσεις ευκινησίας αυτές θα αυξήσουν την ταχύτητά σου, τον χρόνο αντίδρασης, την ισορροπία και την αντοχή σου. Να πως μπορείς να την αυξήσεις:

1 Ξεκίνα με καλή προθέρμανση

Η προθέρμανση έχει δύο μέρη: το γενικό, το οποίο αφορά τη θερμοκρασία του σώματος μέσω της αερόβιας άσκησης και το ειδικό, το οποίο προετοιμάζει κυρίως τους μύες που θα συμμετάσχουν στην προπόνηση που θα ακολουθήσεις. Ξεκίνα με σχοινάκι ή τρέξιμο για 10 περίπου λεπτά.

2 Κάνε διατάσεις

Μετά το ζέσταμα εφάρμοσε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διατάσεων καλύπτοντας όλες τις μυϊκές ομάδες. Μην ξεχνάς πως η ευλυγισία σε προστατεύει από πιθανό τραυματισμό ενώ συντελεί και στην επίδοση. Τι να κάνεις:

Ενεργητικές διατάσεις: για 12-15 δευτερόλεπτα σε κάθε μυϊκή ομάδα.

Παθητικές διατάσεις: Ζήτα τη βοήθεια ενός συναθλητή σου για να εκτελέσεις διατάσεις για15-30 δευτερόλεπτα με αργό ρυθμό.

Ακολούθησε τον κανόνα: σύσπαση – χαλάρωση – διατάσεις. Δηλαδή κάνε 8 δευτερόλεπτα σύσπαση, 2 δευτερόλεπτα χαλάρωση, 10 δευτερόλεπτα διάταση του μυός.

3 Ακολούθησε κυκλική προπόνηση

Αν απείχες από το γυμναστήριο για κάποιες εβδομάδες προτίμησε να κάνεις κυκλική προπόνηση. Με αυτήν ενεργοποιούνται πολλοί μύες σε σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμόζεται το σώμα σου σε διάφορα επίπεδα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διαφορετικούς σκοπούς. Κάνε για παράδειγμα καθίσματα στο ένα πόδι, αναπηδήσεις στο ένα πόδι εναλλάξ, burpees, έλξεις, προβολές.

 

Φωτο via