Fitness

Γιατί χρειάζεσαι συνδυαστική προπόνηση;

Αν θέλεις να αλλάξεις το σώμα σου η προπόνησή σου πρέπει να περιλαμβάνει ασκήσεις που στοχεύουν σε πολλούς μυς. Η συνδυαστική προπόνηση είναι μία αποτελεσματική μέθοδος που στοχεύεις σε πολλούς μυς.

Η συνδυαστική προπόνηση συνδυάζει ασκήσεις που χρησιμοποιούν το βάρος του σώματός σου στοχεύοντας σε πολλές μυικές ομάδες σε αντίθεση με τις ασκήσεις απομόνωσης που επικεντρώνονται σε μία κίνηση των μυών. Συχνά οι συνδυαστικές ασκήσεις εκτελούνται με σύντομα διαλείμματα(30 δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό) σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα (περίπου 30 λεπτά). Είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να προπονηθείς και να δεις πραγματικά αποτελέσματα. Για να ελαχιστοποιήσεις τον κίνδυνο τραυματισμού, είναι σημαντικό να εκτελείς τις ασκήσεις με τη σωστή τεχνική. Γι’ αυτό, ζήτα την καθοδήγηση ενός γυμναστή, τουλάχιστον στην αρχή του προγράμματος. Γιατί θα πρέπει να κάνεις συνδυαστική προπόνηση;

 

 

1 Βoηθά στην παραγωγή των ορμονών που προκαλούν καύση λίπους

Η συνδυαστική προπόνηση συμβάλλει στην παραγωγή ορμονών στον οργανισμό σου που ευθύνονται για την καύση λίπους. Αν η συνδυαστεί και με προπόνηση με αντιστάσεις, ενισχύεται περισσότερο η παραγωγή αυτών των ορμονών.

2 Αυξάνει το μεταβολισμό σου

Αν θέλεις να αδυνατίσεις, θα πρέπει να βρεις αποτελεσματικούς τρόπους για να κάψεις λίπος και θερμίδες, και μια συνδυαστική προπόνηση μπορεί να κάνει ακριβώς αυτό. Με την ποικιλία των ασκήσεων προκαλεις τους μυες ενώ γυμνάζεσαι σε υψηλή ένταση, και βάζεις φωτιά στο μεταβολισμό σου.

3 Χτίζει πιο αποτελεσματικά μυς

Η συνδυαστική προπόνηση μπορεί να παράγει πιο γρήγορα αποτελέσματα από ότι κάνουν οι ασκήσεις απομόνωσης επειδή μπορείς να χρησιμοποιήσεις πολλές μυϊκές ομάδες ταυτόχρονα. Είναι πιθανό να νιώσεις το κάψιμο σε μυς που δεν ήξερες ότι είχες. Επιπλέον το χτίσιμο της μυικής μάζας βοηθά στην καύση των θερμίδων. Όσο περισσότερους μυς έχεις, τόσο υψηλότερος είναι ο μεταβολισμός σου. Όταν δεν έχεις μυική μάζα χάνεις δύναμη, πέφτει η απόδοσή σου, γερνάς πιο γρήγορα και πέφτει το ανοσοποιητικό σου.

4 Έχεις μια full body προπόνηση σε λιγότερο χρόνο

Η συνδυαστική προπόνηση είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να κάνεις μια δυνατή προπόνηση σε λιγότερο χρόνο σε σύγκριση με άλλες μεθόδους προπόνησης. Οι συνδυαστικές ασκήσεις χρειάζονται μια σημαντική παραγωγή ενέργειας για να εκτελέσεις ασκήσεις για τους μύες σου όπως burpees και squat jumps και ασκήσεις με βάρη. Η λογική είναι να βελτιώσεις την μυική σου σύνθεση και την καρδιοαναπνευστική σου ικανότητα συγχρόνως. Έτσι θα έχεις ένα λείο, μυικό σώμα στο μισό χρονικό διάστημα.

5 Γυμνάζει τον πυρήνα όπως καμία άλλη

Με την ενεργοποίηση του πυρήνα σου για να κρατήσεις ισορροπία στην εκτέλεση των σύνθετων ασκήσεων δουλεύεις όλο το μέσο κορμό ομοιόμορφα και αναπτύσσεις την ισορροπία σου και τη σωστή στάση του σώματος.

Δοκίμασε αυτές τις ασκήσεις:

  • Squats
  • Burpees
  • Clean and press (σηκώνεις μπάρα πάνω από το κεφάλι)
  • Lunges
  • Πιέσεις ποδιών στην πρέσα
  • Deadlifts
  • Πιέσεις στήθους στον πάγκο
  • Πιέσεις ώμων
  • Pull ups / Chin ups
  • Κωπηλατική

Σημέιωση: Εάν σηκώνεις βάρη θα πρέπει να ξεκινάς την προπόνησή σου πάντα με σύνθετες ασκήσεις και μετά να περνάς στις ασκήσεις απομόνωσης. Αυτές οι ασκήσεις απαιτούν περισσότερη ενέργεια και είναι υπεύθυνες για την απόκτηση της μυϊκής σου μάζας. Γι αυτό δώσε τους προτεραιότητα.