Fitness

Έρευνα: γιατί να γραφτείς στο γυμναστήριο;

Αν το γυμναστήριο για σένα είναι άγνωστη λέξη καιρός να την προσθέσεις στην καθημερινότητά σου. Ήρθε αυτή η ώρα να (ξανα)γραφείς στο γυμναστήριο ή να πας σε κάποια σχολή χορού, να ξεκινήσεις yoga ή πιλάτες. Κι αν ακόμη το σκέφτεσαι μια πρόσφατη έρευνα σου δίνει το κίνητρο να προχωρήσεις από τη θεωρία στην πράξη.

 

 

Σύμφωνα με έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Iowa και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS One, η εγγραφή σε ένα γυμναστήριο, μπορεί να σε βοηθήσει να παραμείνεις υγιής και σε φόρμα, δίνοντάς σου το κίνητρο να παραμείνεις ενεργός και έξω από αυτό.

Διάβασε ακόμη: Τα 6 + 1 κριτήρια επιλογής γυμναστηρίου

Αν και οι ειδικοί προτείνουν για την υγεία και τη φυσική μας κατάσταση τουλάχιστον 150 λεπτά αερόβιας δραστηριότητας σε μέτρια ένταση ή 75 λεπτά αερόβιας δραστηριότητας υψηλής έντασης κάθε εβδομάδα, συν 2 ημέρες την εβδομάδα μυϊκή ενδυνάμωση, τα ποσοστά των ενηλίκων που “πιάνουν” τα ελάχιστα προτεινόμενα όρια γυμναστικής είναι χαμηλά. Η έρευνα, όμως, υποδεικνύει πως τα μέλη γυμναστηρίων πιάνουν αυτόν τον στόχο, εύκολα.

Όσοι είναι μέλη σε γυμναστήριο δεν ασκούνται απλά περισσότερο, αλλά έχουν πολύ μεγαλύτερα οφέλη όσο αφορά τη συνολική υγεία του οργανισμού τους και, κυρίως, την καρδιαγγειακή υγεία τους.

Η έρευνα έδειξε ότι οι εγγεγραμμένοι σε γυμναστήρια ήταν:

14 φορές πιο ενεργοί όσον αφορά την αερόβια άσκηση σε σχέση με τα άτομα που δεν ήταν μέλη

Ενώ είχαν:

10 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να πληρούν τις γενικές κατευθυντήριες οδηγίες των ειδικών σχετικά με την ενδυνάμωση των μυών τους, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, το βάρος και το φύλο τους.

Επομένως τα μέλη γυμναστηρίου σε σχέση με τα μη μέλη έχουν:

  • Λιγότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι
  • Μικρότερη περιφέρεια μέσης κατά περίπου 3,8 εκατοστά
  • Χαμηλότερο καρδιακό ρυθμό ηρεμίας κατά πέντε περίπου χτύπους
  • Υψηλότερη καρδιοαναπνευστική ικανότητα (δύναμη καρδιάς, πνευμονική λειτουργία, κυκλοφορία του αίματος και μυϊκή μάζα)

Να σημειώσουμε ότι ως μέλη σε γυμναστήρια θεωρούνται όχι όσοι έχουν απλά συνδρομή (και δεν πηγαίνουν), αλλά όσοι τη χρησιμοποιούν και πηγαίνουν στο γυμναστήριο.