Fitness

Δέκα συμβουλές για την πρώτη φορά στον Κλασσικό Μαραθώνιο, τον Αυθεντικό.

Δέκα συμβουλές για την πρώτη φορά στον Κλασσικό Μαραθώνιο.

 

Ο Μαραθώνιος της Αθήνας ο Αυθεντικός είναι από τους πιο απαιτητικούς μαραθωνίους στον κόσμο. Σας παραθέτουμε ορισμένες πρακτικές συμβουλές για την ημέρα του αγώνα, από τον μαραθωνοδρόμο στο απέναντι γραφείο. Από ότι συγκράτησα για να συμμετάσχεις στον Μαραθώνιο της Αθήνας (γιατί το κλισέ όλοι είναι νικητές, εδώ βρίσκει πλήρη εφαρμογή), δεν χρειάζεσαι μόνο σωστή διατροφή και προπόνηση, αλλά πάνω απ' όλα είναι ένα mental game με αντίπαλο τον εαυτό σου.

 

1.Διαχειρίσου το άγχος σου. Είναι δεδομένο ότι θα έχεις άγχος. Οπότε το βράδυ πριν προσπάθησε να κοιμηθείς, ώστε να ξυπνήσεις νωρίς το πρωί. Να φτάσεις νωρίς στην αφετηρία και να μην αγχωθείς αν θα αργήσεις. Συνεπώς, θα έχεις και τον απαραίτητο χρόνο να διπλοτσεκάρεις ότι έχεις τα πάντα (ρολόι, gel, μπανάνα) και είσαι έτοιμος.

 

2.Ενέργεια. Πριν τον αγώνα, οφείλεις να είσαι ενυδατωμένος και να έχεις φάει. Ένα gel ή μια μπανάνα μπορεί να είναι το μόνο πράγμα ανάμεσα σε σένα και την κατάρρευση. Ο Μαραθώνιος είναι κάτι το extreme, μην το κάνεις δυσκολότερο.

 

3.Βρες να κάτσεις. Μπορεί να έχεις φτάσει στην αφετηρία μέχρι και τρεις ώρες πριν την εκκίνηση. Η αναμονή είναι μεγάλη και το να στέκεσαι 2-3 ώρες όρθιος προτού ξεκινήσεις, είναι απολύτως παράλογο. Μην χαλάς δυνάμεις άσκοπα.

 

4.Vaseline+Marathon runner=BFF Όταν τρέχεις 42 χλμ και η ιδρωμένη μπλούζα σου χτυπάει πάνω σου κάποιες χιλιάδες φορές μπορεί να τραυματιστείς ή να κοπείς βαθιά. Ανάλογα τον δρομέα, βάζουν βαζελίνη στο στήθος, στις μασχάλες και στα μπούτια ώστε να ελαχιστοποιήσουν την τριβή.

 

5.Οραματίσου την διαδρομή. Όπως όλοι οι μεγάλοι στόχοι, έτσι και στον Μαραθώνιο βοηθάει να τον σπάσεις σε κομμάτια. Χώρισέ την διαδρομή σε τέσσερις των 10 χλμ. και δείξε συγκέντρωση και αποφασιστικότητα. Τα τελευταία 2 και κάτι χλμ. σκέψου μια αγαπημένη σου διαδρομή. Ούτως ή άλλως το σώμα και το μυαλό σου θα είναι δύο διαφορετικά πράγματα μετά από 40χλμ.

 

6.Μην παρασύρεσαι. Πήγαινε αργά. Ο διπλανός σου που τρέχει σαν σε 10άρι, είτε μπορεί να είναι πολύ έμπειρος, είτε πολύ άπειρος. Μην παρασύρεσαι από την ταχύτητα ή την βραδύτητα των άλλων. Εσύ τρέχεις.

 

7.Λίγες κατηφόρες. Στον Μαραθώνιο της Αθήνας οι κατηφόρες είναι μετρημένες. Μοιάζουν με τις οάσεις στην έρημο. Όπως τρέχεις στην όαση να πιείς νερό και πέφτεις από εξάντληση, έτσι και στις κατηφόρες αν χαλάσεις τον ρυθμό σου και επιταχύνεις, θα το πληρώσεις.

 

8.Ο Σταυρός του Μαρτυρίου. Στον Σταυρό της Αγίας Παρασκευής είναι η τελευταία μεγάλη πρόκληση της διαδρομής. Πήγαινε αργά, ακόμα και περπατώντας, είσαι κοντά στα 30 χλμ. και ίσως βρεις τοίχο. Προσοχή!

 

 

9.Believe in yourself. Ήρθε η ώρα να το πιστέψεις, έχεις περάσει ένα πολύ δύσκολο κομμάτι της συνολικής διαδρομής, σου έμειναν λίγα χιλιόμετρα. Έχεις προπονηθεί, έχεις ματώσει. Ήρθε η ώρα της ανταμοιβής.

 

10.Ζήσε την στιγμή. Τρέχεις στον πρώτο σου Μαραθώνιο, έχεις εξαντληθεί εντελώς και βλέπεις το Παναθηναϊκό στάδιο. Άσε την αυτοσυγκέντρωσή σου, άσε ελεύθερα τα συναισθήματά σου, μόνο ανέπνεε. Οι φωνές των θεατών θα σε συνοδέψουν μέχρι μέσα.