Fitness

Chair yoga: Η άσκηση αντίδοτο στην καθιστική εργασία

Στην περίοδο της καραντίνας και για όσους κάνουν καθιστική εργασία η chair yoga είναι ιδανική!

 

Την εποχή του COVID-19, όπου οι περισσότεροι από εμάς εργαζόμαστε από το σπίτι, περιορίζοντας τις κινήσεις μας, δημιουργούνται προβλήματα στο σώμα. H πολύωρη καθιστική εργασία κουράζει τους μυς που κρατούν τη σπονδυλική στήλη, προκαλεί πονοκέφαλο, πόνο στον αυχένα, πόνους στη ράχη και στη μέση. Η έλλειψη κίνησης λόγω της καραντίνας, η λανθασμένη στάση σώματος όταν καθόμαστε και εργαζόμαστε μπροστά στον υπολογιστή ώρες χωρίς ενδιάμεσα διαλείμματα, το άγχος που σφίγγει και κάνει άκαμπτους τους μυς καθώς και οι δουλειές του σπιτιού που πολλές φορές γίνονται με λάθος τρόπο, όλα οδηγούν σε πόνο και μειωμένη κινητικότητα. Η βελτίωση της ευελιξίας, η ανακούφιση από κράμπες και πόνους και η δημιουργία καλής ψυχικής διάθεσης είναι μερικά οφέλη που μπορεί να προσφέρει η chair yoga στο σώμα.

Τι είναι η chair yoga;

Το συγκεκριμένο είδος γιόγκα βασίζεται στην χάθα γιόγκα και περιλαμβάνει χαμηλής έντασης στάσεις και κινήσεις, τεχνικές αναπνοής και χαλάρωση σε καρέκλα, αντί για το πάτωμα. Η καρέκλα επίσης παρέχει στήριξη και σε ασκήσεις, όπου πρέπει να σταθείς όρθιος.

Chair yoga κάνουν μόνον οι ηλικιωμένοι;

Η chair yoga είναι ιδανική άσκηση για όσους πάσχουν από χρόνιο πόνο, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, οστεοπόρωση και σκλήρυνση κατά πλάκας. Μπορεί επίσης να ωφελήσει άτομα άνω των 60, που δυσκολεύονται να εκτελέσουν τις κινήσεις της παραδοσιακής γιόγκα. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει όσους κάνουν καθιστική ζωή και καθιστική εργασία που έχουν φθορά των οστών και των μυών.

Για πολλά άτομα η προπόνηση μιας ώρας στο γυμναστήριο δεν αρκεί, όταν κάθονται το λιγότερο οκτώ ώρες σε ένα γραφείο.

Πολλοί προσπαθούν να αυξήσουν το επίπεδο σωματικής άσκησης στο γραφείο ή στο σπίτι τους με μπάλες σταθερότητας και γρήγορους περιπάτους κάθε 30 λεπτά. Εκτός από αυτά όμως μπορείς να δοκιμάσεις και τη chair yoga, η οποία ανακουφίζει από το άγχος και την ένταση στο χώρο εργασίας, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας.

Chair yoga: 6 οφέλη

Η γιόγκα έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη γενική υγεία και αποτρέπει την εμφάνιση ασθενειών όταν αποτελεί τρόπο ζωής. Έχοντας αυτό κατά νου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι προσφέρει τα οφέλη της σε όσους έχουν προβλήματα κινητικότητας. Τι άλλο άνει η chair yoga:

1 Βελτιώνει τη δύναμη του σώματος

Προλαμβάνει τους τραυματισμούς γιατί ένα δυνατό σώμα είναι σε θέση να αντέξει καλύτερα και να υποστεί λιγότερους τραυματισμούς.

2 Ενισχύει την ευελιξία

Μετά τα 50 οι αρθρώσεις γίνονται πιο αδύναμες και λιγότερο ευλύγιστες. Η τακτική άσκηση της γιόγκα βοηθά στη λίπανση των αρθρώσεων και κρατά την αρθρίτιδα μακριά. Η chair yoga βοηθά επίσης όσους έχουν προβλήματα κινητικότητας. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Υπάρχουν τέσσερις φάσεις εκφυλισμού που εξελίσσονται φυσιολογικά καθώς μεγαλώνουμε και γερνάμε. Η άσκηση είναι μια σημαντική παρέμβαση για την επιβράδυνση αυτής της διαδικασίας. Εάν μια άρθρωση δεν μπορεί να κινηθεί μέσω του φυσιολογικού εύρους, θα περιορίσει τη χρονική διάρκεια της δραστηριότητας. Κάνοντας καθημερινά chair yoga που προωθεί το stretching, οι δραστηριότητες ή οι δουλειές, όπως ο καθαρισμός του σπιτιού ή τα ψώνια δεν θα είναι δύσκολες.

3 Βελτιώνει την ιδιοδεκτικότητα

Καθώς η γιόγκα απαιτεί αργές, καλά υπολογισμένες κινήσεις και ενδυνάμωση των στάσεων, βοηθά στη βελτίωση της δύναμης, σε καλύτερη σωματική ισορροπία και στην ιδιοδεκτικότητα. Η ιδιοδεκτικότητα είναι η ικανότητα συνειδητοποίησης των μυών, να γνωρίζεις πού βρίσκεται το σώμα σου στο χώρο και να συντονίζεις τις κινήσεις σου με ακρίβεια. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα με αναπηρία ή παθήσεις όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, γιατί δίνει μεγαλύτερο έλεγχο του σώματος και των κινήσεών του.

4 Μειώνει το στρες

Η chair yoga μπορεί να μειώσει τον αντίκτυπο των χρόνιων ασθενειών και του πόνου. Επιπλέον η ηρεμία και η μείωση του στρες οδηγεί σε αίσθημα ευτυχίας και ευεξίας, από το οποίο όλοι μπορούν να επωφεληθούν!

5 Συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση του στρες και του πόνου

Η chair yoga (και γενικά η γιόγκα) περιλαμβάνει την αναπνοή, η οποία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους όχι μόνο με τη διαχείριση του στρες αλλά και στην αντιμετώπιση και τη διαχείριση του πόνου. Μέσω του διαλογισμού και της προσοχής στην αναπνοής, μπορείς να βοηθήσεις το σώμα και το μυαλό σου να αντιμετωπίσει τον πόνο μιας ασθένειας ή πάθησης.

6 Ενισχύει τα οστά

Πολλές έρευνες έχουν επισημάνει ότι η chair yoga με τις ασκήσεις στήριξης του βάρους στην καρέκλα επιβραδύνει τη λέπτυνση των οστών και μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, ειδικά σε γυναίκες που έχουν φτάσει στην εμμηνόπαυση.

Αν κουράστηκες λοιπόν να βομβαρδίζεσαι από εικόνες της «βιομηχανίας» της γιόγκα που σε κάνουν να πιστεύεις ότι έχει να κάνει με ισορροπία σούπερμαν, η chair yoga είναι το αντίδοτο. Συχνά, αυτές οι στάσεις είναι εφικτές μόνο από λίγα άτομα που κάνουν γιόγκα και μπορεί ακόμη και να αντενδείκνυται για τους περισσότερους ανθρώπους που θέλουν γιόγκα. Αυτή είναι η διαφορά της chair yoga. Μπορεί να την κάνει ο καθένας, αρχάριος και μη, οποιασδήποτε ηλικίας.