Fitness

Μπορείς να κάψεις λίπος μόνο με την άσκηση;

Ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια όταν ξεκινάς να κάνεις δίαιτα για να κάψεις λίπος είναι ότι δεν μπορείς να φας πολλά τρόφιμα που αγαπάς. Τουλάχιστον όχι στις ίδιες ποσότητες. Για τον λόγο αυτό, κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να πετύχουν απώλεια λίπους μόνο με την άσκηση, ελπίζοντας ότι θα κάψουν αρκετές θερμίδες κατά τη διάρκεια της προπόνησής τους για να ισοφαρίσουν τις κακές διατροφικές τους επιλογές. Αλήθεια τώρα, μπορείς να κάψεις λίπος μόνο με την άσκηση;

Γιατί η άσκηση δεν βοηθά

Πρώτα απ 'όλα, η άσκηση αυξάνει την όρεξη. Εάν δεν προσέχεις τι και πόσο τρως, μπορεί να πάρεις περισσότερες θερμίδες ημερησίως από ότι θα λάμβανες από κάποιο πρόγραμμα διατοφής.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, μια ομάδα αδύνατων, υπέρβαρων και παχύσαρκων γυναικών ακολούθησε ένα πρόγραμμα οκτώ εβδομάδων, μόνο με άσκηση. Όχι μόνο οι γυναίκες αυτές δεν είδαν καμία μείωση του λίπους, αλλά τα επίπεδα ορμονών της όρεξης αυξήθηκαν σημαντικά στις υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες. Αυτές οι ορμονικές αλλαγές εξηγούν την έλλειψη των αποτελεσμάτων στην καύση λίπους, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Το παρόδοξο των θερμίδων

Η απώλεια λίπους απαιτεί ένα ενεργειακό έλλειμμα: να καις δηλαδή περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνεις. Η άσκηση όμως καίει μόνο ένα μικρό ποσοστό θερμίδων. Μια έντονη προπόνηση αντοχής 30 λεπτών, για παράδειγμα, καίει περίπου 223 θερμίδες για ένα άτομο 70 κιλών, σύμφωνα με το Harvard Health. Αυτό ισούται με 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή με μια μπάρα πρωτείνης.

Η διαλειμματική προπόνηση και τα βάρη μπορεί να καίνε θερμίδες και μετά το τέλος της προπόνησής σου, αλλά όχι τόσες πολλές όσο νομίζεις. Πολύ συχνά, υποθέτουμε ότι καίμε περισσότερες θερμίδες από ότι καίμε στην πραγματικότητα, κάτι που μας κάνει να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να τρώμε τροφές υψηλές σε θερμιδική αξία. Δηλαδή υπερεκτιμούμε τις θερμίδες που καίμε έως και τέσσερις φορές της πραγματικής ποσότητας, με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε 2-3 φορές παραπάνω, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Sports Medicine and Physical.

Με άλλα λόγια, το ότι η οθόνη στο διάδρομο ή στο ελλειπτικό λέει ότι έκαψες 300 θερμίδες, δεν σημαίνει ότι πράγματι τις έκαψες: Αυτά τα μηχανήματα είναι γνωστό ότι κάνουν λάθος.

Μπορείς να κάψεις λίπος μόνο με την άσκηση;

Μπορεί να κάψεις λίπος μόνο με την άσκηση, αλλά θα έχεις μεγαλύτερη επιτυχία αν συνδυάσεις την άσκηση με άλιπη διατροφή.

Να θυμάσαι: Το σώμα του κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικό. Κάτι που λειτουργεί για το σώμα του ενός δεν θα λειτουργήσει απαραίτητα για το σώμα του άλλου. Μπορεί οι γενικές διατροφικές αρχές να είναι ίδιες για όλους αλλά τις λεπτομέρειες στη διατροφή σου θα χρειαστεί να τις φέρεις στα μέτρα σου με λίγο πειραματισμό, με τη μέθοδο της δοκιμής και του λάθους. Πάρε μία εδώ με αυτές τις 15 οδηγίες για να κάψεις 10% λίπος, όχι μυς!