Fitness

ΑYTH είναι η άσκηση που αλλάζει τον εγκέφαλό σου!

Ξεχνάς τα κλειδιά σου ή δε θυμάσαι τί έφαγες χθες; Αλήθεια πότε πήγες γυμναστήριο;

 

 

Η άσκηση δεν διατηρεί μόνον το σώμα σου σε φόρμα αλλά ενισχύει και το μυαλό σου. Σύμφωνα με ερευνητές μια καλή προπόνηση μπορεί να σε κάνει πιο ευτυχισμένο, να βελτιώσει τη σύγκεντρωσή σου, να σε βοηθήσει να σκέφτεσαι πιο καθαρά, να ενισχύει τη μνήμη σου, να μειώσει το άγχος σου, να βοηθήσει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και να ενισχύσει τη φαντασία σου. Αλλά ποιο είδος άσκησης είναι η καλύτερη για τον εγκέφαλό σου; Το τρέξιμο; Η προπόνηση με βάρη; Η HIIT (διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης); Διάβασε: Πώς να κρατήσεις σε φόρμα τα μυαλά που κουβαλάς

Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Physiology εξέτασε ποντίκια που έκαναν αυτά τα είδη των ασκήσεων για επτά εβδομάδες και διαπίστωσαν ότι μόνο το τρέξιμο αύξησε την παραγωγή των νευρώνων στον ιππόκαμπο – ένα βασικό τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη μάθηση και τη μνήμη. Η HIIT και τα βάρη είχαν μικρή έως καμία επίδραση. (Αν σε αυτό το σημείο αναρωτιέσαι πώς είναι δυνατόν τα ποντίκια να σηκώσουν βάρη –καλή ιδέα για ταινία της Pixar προφανώς είχαν μικρά βάρη δεμένα στις ουρές τους και τα σήκωναν καθώς σκαρφάλωναν έναν τοίχο.)

Το τρέξιμο λοιπόν είχε απίστευτη επίδραση στους εγκεφάλους αυτών των ποντικιών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο μεγαλύτερη απόσταση είχε καλύψει ένα ποντίκι τόσο περισσότερα νέα κύτταρα δημμιουργήθηκαν στον εγκέφαλό του.

Σαφώς, και τα ποντίκια δεν είναι άνθρωποι. Αλλά οι συγγραφείς της μελέτης θεωρούν ότι η αερόβια άσκηση μπορεί να αυξήσει τα αποθεματικά των  νευρώνων στον ιππόκαμπο, κάτι που μπορεί να βελτιώσει τη μάθηση – ακόμα και σε ανθρώπους.

Αλλά αν προτιμάς άλλο είδος άσκησης μην σε παίρνει από κάτω. Τα αποτελέσματα δεν σημαίνουν ότι το τρέξιμο είναι ο μόνος τρόπος για να ενισχύσεις τον εγκέφαλό σου. Η HIIT και τα βάρηπιθανόν να οδηγούν σε διαφορετικούς τύπους αλλαγών σε άλλα μέρη του εγκεφάλου. Μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη νέων νευρογλοιακών κυττάρων (τα οποία παρέχουν υποστήριξη και προστασία στους νευρώνες) ή νέων συνάψεων (το σημείο σύνδεσης όπου ένας νευρώνας επικοινωνεί με το άλλο).

Έτσι, εάν σου αρέσει η HIIT ή τα βάρη, συνέχισε να κάνεις αυτό που κάνεις. Αλλά ρίξε και ένα τρέξιμο για χάρη της μνήμης σου. Ποτέ δεν ξέρεις.

 

Φίλια Μητρομάρα