Fitness

Αλήθεια τώρα: Πόση ώρα πρέπει να ασκείσαι για να χάσεις βάρος;

Πιστεύεις ότι η άσκηση μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος; Κι αν ναι πόση ώρα χρειάζεται να γυμναστείς και τι προπόνηση να κάνεις;

 

 

 

Πόση ώρα πρέπει να ασκείσαι για να χάσεις βάρος;

Τριάντα με 45 λεπτά έντονης άσκησης. Και αυτό δεν το λέμε εμείς το λέει η επιστήμη! Και να εξηγήσουμε γιατί αυτός ο χρόνος φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα στην απώλεια βάρους.

Όταν πρόκειται για αδυνάτισμα, η άσκηση μπορεί να είναι τόσο ευλογία όσο και κατάρα: Η καύση περισσότερων θερμίδων είναι η βασική συνταγή για την απώλεια βάρους αλλά ανάλογα με το είδος της προπόνησης που κάνεις, μπορεί επίσης να ενεργοποιήσει τις ορμόνες πείνας, που οδηγούν στην υπερκατανάλωση ή, τουλάχιστον, να αντικαταστήσουν τις θερμίδες που έκαψες κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Διάβασε ακόμη: Πόση ώρα πρέπει να γυμνάζεσαι αν είσαι στο γραφείο όλη μέρα;

Υπάρχει, ωστόσο, ένα καλό σημείο. Έρευνες διαπίστωσαν ότι η έντονη άσκηση επηρεάζει τα επίπεδα της γρελίνης, της ορμόνης της πείνας, καταστέλλοντας την όρεξή σου μετά από μια δύσκολη προπόνηση. Μια άσκηση υψηλής έντασης απομακρύνει το αίμα από το στομάχι και το έντερο στέλνοντάς το στους μυς, και αυτό μπορεί να είναι ένας παράγοντας που συμμετέχει στην καταστολή της όρεξης. Αυτό δεν συμβαίνει με μία μέτριας ένταση ή ήπια άσκηση. Και η επίδραση διαρκεί αρκετές ώρες – και ίσως ακόμη και ημέρες – μετά την προπόνηση σου.  Διάβασε ακόμη: Πόση ώρα πρέπει να γυμνάζεσαι για να έχεις αποτελέσματα;

Η διάρκεια είναι επίσης ένας παράγοντας. Εάν ασκείσαι για περισσότερη ώρα, η καταστολή της πείνας μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλη. Για παράδειγμα, τα 30 έως 45 λεπτά προπόνησης είναι καλύτερα από τα 60 έως 90 λεπτά περπατήματος, επειδή θα καταναλώσεις πολλή ενέργεια, αλλά η όρεξή σου θα αυξηθεί. Πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι οι διαλειμματικές προπονήσεις μπορεί να έχουν ένα μικρό πλεονέκτημα σε σχέση με τη σταθερή έντονη άσκηση. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι η άσκηση υψηλότερης έντασης συνεχίζει να καίει θερμίδες με ταχύτερο ρυθμό ακόμη και όταν δεν γυμνάζεσαι, συμβάλλει δηλαδή στο περίφημο afterburn effect (energy post oxygen consumption).