Fitness

Aikido: Ο βασιλιάς της αυτοάμυνας

Αν έχεις βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια ετοίμασε… βαλίτσες (ή τον αθλητικο σου σάκο) για Ιαπωνία και ζήσε το μύθο των σαμουράι στο πιο κοντινό σου γυμναστήριο! Το Aikido, η τέχνη της μη αντίστασης, θα σε αδυνατίσει, θα σε τονώσει, θα σε διασκεδάσει, αλλά και θα σου διδάξει φιλοσοφία, αρμονία και ειρήνη. Ακόμη το σκέφτεσαι;

Τι είναι το Aikido

Οι ρίζες του βρίσκονται στις παραδοσιακές πολεμικές τέχνες της Ιαπωνίας όπως Ju-jutsu, το Ken-jutsu (Τέχνη του Σπαθιού) και το Jo-jutsu (Τέχνη του Ραβδιού). Πρόκειται για μια ειρηνική τέχνη αυτοάμυνας. Θεωρείται μάλιστα η τέχνη της «Μη αντίστασης» όπως την προώθησε ο Ιάπωνας ιδρυτής του Μοριχέι Ουσίμπα, στις αρχές του 20ου αιώνα. Στόχος του έχει να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά επιθέσεις και δύσκολες καταστάσεις ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και φυσικής κατάστασης. Το Aikido σημαίνει: Ai: Αρμονία (Ισορροπία), Ki: Ενέργεια (Ζωή), Do: Δρόμος (Μονοπάτι). Οι κινήσεις του θυμίζουν περισσότερο χορό παρά γυμναστική αφού έχει κυκλικές, αβίαστες και φυσικές κινήσεις, που σκοπό έχουν να αντιμετωπίσουν μια επίθεση, χωρίς τη χρήση σωματικής δύναμης και βίας.

Για ποιους είναι Aikido;

Τα μαθήματα απευθύνονται σε παιδιά και ενήλικες, άνδρες και γυναίκες, αρχάριους και προχωρημένους. Ωστόσο αν υπάρχει πρόβλημα με τη σπονδυλική σου στήλη, παλιά σπασίματα ή καρδιοπάθειες το Aikido απαγορεύεται για εσάς.

Χρειάζονται δικαιολογητικά;

Θα πρέπει να δώσεις βεβαίωση που θα έχεις πάρει από καρδιολόγο και παθολόγο ότι μπορείς να συμμετέχεις στο μάθημα.

Γιατί  να το κανεις

Ως πολεμική τέχνη, είναι εξελιγμένη φιλοσοφικά οπότε εμβανθύνει στο νου αλλά επίσης:

Τονώνει τη φυσική σου κατάσταση.

Aυξάνει την ευεξία σου.

Βελτιώνει την ισορροπία σου.

Αυξάνει την ψυχική σου αντοχή.

Συμβάλλει στην αυτοσυγκέντρωσή σου.

Βελτιώνει την εγρήγορση.

Βοηθά στην απώλεια  βάρους.

Τονώνει τον μυικό σου ιστό.

Eνισχύει την αυτοπεποίθησή σου.

Δεν φοβάσαι κανέναν, όσο σωματώδης και να είναι.

Τι θα χρειαστείς

Μπορείς στην αρχή να φορέσεις μία φόρμα γυμναστικής και ένα μπλουζάκι. Αν αποφασίσεις να συνεχίσεις θα πρέπει να αγοράσεις ένα keikogi (κέικογκι) ή gi, δηλαδή τη λευκή φόρμα που φορούν όσοι κάνουν πολεμικές τέχνες όπως judo ή καράτε. Αυτό γιατί κάποιες τεχνικές απαιτούν κράτημα από το ρούχο και τα κοινά ρούχα μπορεί να σκιστούν. Θα τη βρεις σε οποιοδήποτε κατάστημα αθλητικών ειδών. Επίσης θα δεις ότι κάποιοι φορούν ένα μαύρο φαρδύ παντελόνι. Πρόκειται για το hakama, παραδοσιακό ένδυμα των σαμουράι. Τα μπατζάκια είναι φαρδιά για να επιτρέπουν την άνετη κίνηση και να κρύβουν τα πόδια των πολεμιστών ώστε να μην προδίδεται η κατεύθυνση στην οποία θα κινηθούν. Στο Aikido, hakama φορούν συνήθως οι προχωρημένοι και όσοι έχουν μαύρη ζώνη.

Tι θα κάνεις σε κάθε μάθημα

Στην αρχή και στο τέλος του μαθήματος υποκλίνεται ο ένας στον άλλον γιατί ο σεβασμός είναι η βασική αρχή στο Aikido.

Ανεξάρτητα από τη βαθμίδα (είναι τέσσερις), ξεκινάς με κάποια στάση αναπνοής και αυτοσυγκέντρωσης που κρατάει 2-10΄. Αυτό ουσιαστικά βοηθά στο να αναπτυχθεί το ΚΙ (η ζωτική ενέργεια), έτσι ώστε να μάθεις να εκτελείς δύσκολες τεχνικές απέντι σε ογκώδεις αντιπάλους, χωρίς να χρησιμοποιείς μυϊκή δύναμη.

Ακολουθεί ζέσταμα με διατάσεις, ανοίγματα και άλλες ασκήσεις που βοηθούν στην ελαστικότητα του σώματος.

Συνεχίζεις με επαναλαμβανόμενες ασκήσεις που στοχεύουν σε συγκεκριμένες μυικές ομάδες όπως κοιλιακούς, ραχιαίους, ενδυνάμωση δικεφάλων και τετρακεφάλων κ.ά. Γίνονται οι ασκήσεις “tai sabaki” ή μετακίνηση του σώματος που χρησιμοποιείται για να αποφύγεις μια επίθεση ή να διευκολύνεις μια τεχνική.

Ακολουθούν οι τεχνικές πτώσης. Σε ζευγάρια διδάσκονται με περιστροφικές κινήσεις, ο τρόπος της άμυνας και οι τεχνικές του.

Ταυτόχρονα μαθαίνεις μερικές ιαπωνικές ορολογίες καθώς και πολλά για τον ιαπωνικό πολιτισμό και τον τρόπο σκέψης. Η εκμάθηση του Aikido αποτελεί μια ολοκληρωμένη τέχνη που περιλαμβάνει τρόπο ζωής, φιλοσοφική κατανόηση της ζωής και των ανθρώπινων σχέσεων.

Το μάθημα τελειώνει με το «ιάμε» που φωνάζει ο δάσκαλος που σημαίνει «τέλος».

Έχει αγωνιστικά τμήματα;

Όχι το Aikido δεν έχει αγωνιστικά τμήματα γιατί δεν έχει επιθετικές κινήσεις. Η κινησιολογία του εξαρτάται από τον επιτιθέμενο και είναι καθαρά αμυντικό σύστημα αυτοάμυνας. 

Κάθε πότε

Τα μαθήματα είναι συνήθως δίωρα. Αν είσαι αρχάριος καλό είναι να συμμετέχεις σε μάθημα τρεις φορές την εβδομάδα. Αν και η άσκηση είναι εντατική, δε σημαίνει οτι θα σου προκαλέσει κόπωση.

Αν θες να δεις ένα μάθημα και να πάρεις μία γεύση κάνε ένα κλικ