Fitness

8 λόγοι να ξεκινήσεις τρέξιμο στο νερό, τώρα!

Μπορεί να μην είμαστε όλοι επαγγελματίες αθλητές αλλά σε οποιοδήποτε επίπεδο φυσικής κατάστασης κι αν είσαι μπορείς να επωφεληθείς από το τρέξιμο στο νερό. Ενσωμάτωσε το νερό στις προπονήσεις σου και επωφελήσου σε απόδοση και αντοχή, απόκτησε μεγαλύτερη ευελιξία και αυξημένο μυϊκό τόνο, χωρίς το φόβο του τραυματισμού.

 

 

Το τρέξιμο στο νερό

1 Σε αδυνατίζει: Κάνει καύση πολλών θερμίδων κατά τη διάρκεια αλλά και μετά από μια προπόνηση.

2 Σου δίνει ενέργεια: Ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας καθώς σε απελευθερώνει από το άγχος και την ένταση.

3 Σε βοηθά να ασκηθείς καλύτερα: Η άσκηση στο νερό απαιτεί να χρησιμοποιήσεις μόνο το 50% του σωματικού σου βάρους, καθιστώντας τις ασκήσεις ευκολότερες στην εκτέλεση.

4 Δεν χρειάζεται κανένα ειδικό εξοπλισμό: εκτός αν αποφασίσεις να το δυσκολέψεις και να φορέσεις γιλέκο με βάρη ή βαράκια στα πόδια.

5 Κάνει καλή ενεργητική αποθεραπεία: Ενώ είναι σημαντικό να αφήσεις το σώμα σου να ξεκουραστεί από τις δύσκολες ημέρες προπόνησης, τις ημέρες off δεν σημαίνει ότι δεν κάνεις απολύτως τίποτα. Η άσκηση που στρεσάρει λιγότερο το σώμα, όπως το τρέξιμο κάτω από το νερό, μπορεί να σε ωφελήσει. Οι ειδικοί συνιστούν ότι εάν θέλεις να κάνεις ενεργητική αποθεραπεία η γιόγκα και το τρέξιμο στο νερό είναι ό,τι πρέπει. Επίσης, εάν έχεις τραυματιστεί και δεν μπορείς να τρέξεις σε σκληρή επιφάνεια (διαστρέμματα αστραγάλου, πόνο στα γόνατα, πόνο στη μέση κ.λπ.) το τρέξιμο κάτω από το νερό είναι ιδανικό.

6 Σε δυναμώνει: Το τρέξιμο στο νερό απαιτεί τη χρήση διαφορετικών μυών λόγω της άνωσης. Αυτό, με τη σειρά του, σου παρέχει πρόσθετη δύναμη όταν βρίσκεσαι στην στεριά.

7 Μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού: Ακόμη και οι ελίτ δρομείς μπορούν να τρέξουν πάρα πολύ στο νερό χωρίς το φόβο μήπως τραυματιστούν. Κάθε δρομέας έχει ένα όριο απόστασης, και τα επιπλέον χιλιόμετρα που θα ήθελαν να κάνουν δεν αξίζουν τον τραυματισμό. Το… υποβρύχιο τρέξιμο είναι ένας τρόπος να αυξήσεις την απόσταση χωρίς να αυξήσεις τον κίνδυνο τραυματισμού.

8 Αυξάνει την αντοχή και τη μυϊκή μάζα: Σύμφωνα με μια ερευνητική μελέτη από το Texas A & M University, το τρέξιμο κάτω από το νερό σε διάδρομο σε συνδυασμό με προπόνηση αντίστασης αυξάνει τη μυϊκή μάζα περισσότερο από την προπόνηση στη στεριά σε συνδυασμό με προπόνηση αντίστασης.