Fitness

5 αθλήματα για πρωτάρηδες που θα σε (ξε)σηκώσουν!

Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, λες ότι θα ξεκινήσεις γυμναστήριο και εγκαταλείπεις την προσπάθεια με την εγγραφή στο γυμναστήριο. Σου φαίνεται γνωστό;

 

 

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρωτάρηδες είναι να διατηρήσουν τη συνήθεια της άσκησης ή ακόμα και να ξεκινήσουν. Το πρόβλημα; Συνήθως η δραστηριότητα που επιλέγουν δεν είναι ελκυστική, με αποτέλεσμα να καταλήγει σκέτη αγγαρεία. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες αθλητικές δραστηριότητες που προάγουν την υγεία και την ευεξία, σε βοηθούν να γνωρίσεις κόσμο, σου δίνουν απίστευτη ενέργεια, σε (ξε)σηκώνουν από τον καναπέ και σε βάζουν στην πρίζα! Ρίξε μια μιατιά στα 5 αθλήματα για πρωτάρηδες που σου προτείνει ο Ιάσων Βασιλειάδης, BSc ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ/MSc (In progress) Strength and Conditioning Metropolitan University of Cardiff.

 

1 KICK BOXING

Το kickboxing είναι μαχητικό άθλημα που συνδυάζει πυγμαχία και λακτίσματα. Περιλαμβάνει τις τεχνικές της πυγμαχίας και λακτίσματα από το καράτε και το τάεκβοντο. Στη δεκαετία ττου 1970 άρχισαν να διεξάγονται οι πρώτοι αγώνες kickboxing, ενώ το 1977 ιδρύθηκε και η παγκόσμια ομοσπονδία του αθλήματος, η World Kickboxing Association (WKA). Το αγωνιστικό kickboxing χωρίζεται στο ερασιτεχνικό kickboxing, στο οποίο οι αθλητές φοράνε προστατευτικά και στο επαγγελματικό όπου δεν επιτρέπεται η χρήση τους.

Γιατί να το κάνεις: Είναι ένα άθλημα το οποίο θα σε βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό να εκτονώσεις την κόπωση ή την αδράνεια σου. Σε κάνει πιο ενεργό και δραστήριο, ενώ παράλληλα ανεβάζει την αυτοπεποίθηση σου κατακόρυφα. Όταν μάλιστα μια προπόνηση συνδυάζεται με βάρη τότε, εκτός από την νευρομυική συναρμογή και την ταχυδύναμη σου (που θα βελτιωθούν λόγω του αγωνίσματος), θα αυξήσεις και τη μυϊκή σου μάζα.

 Διάβασε σχετικά: Ταϊλανδέζικη πυγμαχία: Κάν’το όπως ο Jason Statham!

2 CROSSFIT

Στηριγμένο στην παλιά και καλή «κυκλική προπόνηση», το Crossfit ήρθε στην Ελλάδα ως μια αθλητική δραστηριότητα που σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έγινε, πέρα από μόδα για τους ελεύθερα ασκούμενους, ανταγωνιστικό αθλημα με διοργανώσεις σε όλη τη χώρα.

Εδώ όμως θέλει προσοχή: Το Crossfit αποτελεί την τέλεια μέθοδο για να βελτιώσεις την φυσική σου κατάσταση αφού εξασκεί τις περισσότερες παραμέτρους της (δύναμη, αντοχή, ταχύτητα). Οργανωμένο σε σταθμούς και με τη μορφή κυκλικής προπόνησης, είναι διατεθειμένο να σου προσφέρει, μέσω προκλητικών δοκιμασιών, υψηλά επίπεδα φυσικής κατάστασης για ελεύθερα ασκούμενους. Μεχρι εδώ όλα καλά. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν από το μη ανταγωνιστικό, περνάμε στο ανταγωνιστικό Crossfit. Οι πάρα πολύ υψηλές επιβαρύνσεις και οι μεγάλες ταχύτητες εκτέλεσης, σε συνδυασμό με μικρές ή μεγάλες αποκλίσεις σχετικά με την τεχνική της άσκησης μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα και τραυματισμούς, κυρίως σε σπονδυλική στήλη και αρθρώσεις (ώμοι, γόνατα, ισχία, αγκώνες). Έτσι, είναι καλύτερα να παραμείνεις στο μη αγωνιστικό κομμάτι του Crossfit. Διάβασε σχετικά: Crossfit: Σε λιώνει ή μήπως σε τελειώνει;

Γιατί να το κάνεις: Είναι ιδανικό για να γυμνάσει όλο το σώμα, να βελτιώσει δύναμη, αντοχή και ταχύτητα μαζί, ενώ παράλληλα εξοικονομεί χρόνο, αφού σε μικρό χρονικό διάστημα μπορείς να έχεις ένα πλήρες πρόγραμμα άσκησης. Γενικότερα παρουσιάζει όλα τα πλεονεκτήματα της κυκλικής προπόνησης.

 

3 FIGHT AEROBIC 

Εδώ μιλάμε για μια δραστηριότητα, η οποία αποτελείται από συνδυασμούς βημάτων με κινήσεις διαφόρων πολεμικών τεχνών, ένα αερόβιο πρόγραμμα που θα βελτιώσει την φυσική σου κατάσταση ενώ προωθεί τη λιπόλυση σε μεγάλο βαθμό. Το συγκεκριμένο αθλητικό πρόγραμμα είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να βρει κάποιος που θέλει να κάψει λίπος, να εκτονωθεί και να βελτιώσει τη γενική αερόβια αντοχή του. (Ειδική είναι η αντοχή του κάθε αθλήματος π.χ. ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ κ.λπ.). «Υμνος» στη διασκέδαση, κυρίως αν σου αρέσουν οι πολεμικές τέχνες και βαρέθηκες ή δε θες να γυρίσεις στη συμβατική προπόνησή τους.

Γιατί να το κάνεις: Είναι διασκεδαστικό και εργογόνο μαζί. Βελτιώνει την αερόβια αντοχή, την νευρομυική συναρμογή αλλά και τη δύναμη κάποιων μυϊκών ομάδων μέχρι ένα σημείο, καθως και των κάτω άκρων συνήθως (όταν στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται καθίσματα και λακτίσματα.

4 ΤRX

Το TRX αποτελεί ένα πολύπλευρο όργανο γυμναστικής με τεράστια ποικιλία πολυεπίπεδων ασκήσεων (σε τρεις διαστάσεις), λειτουργικές προπονήσεις (functional training) οι οποίες πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο με το βάρος του σώματος. Το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των ασκήσεων βρίσκεσαι στον αέρα και κρατιέσαι από τον ιμάντα έχει τα μέγιστα οφέλη στη δύναμη, την ισορροπία και τη μυική υπερτροφία. Λόγω του ασταθούς περιβάλλοντος προπόνησης αυξάνεται η δύναμη του κορμού (core) και ιδιαίτερα των κοιλιακών και ενισχύεται η αντοχή των αρθρώσεων χωρίς αυτές να επιβαρύνονται. Οι περισσότερες ασκήσεις που γίνονται με την βοήθεια του TRX μάλιστα εμπλέκουν παραπάνω απο μία μυική ομάδα (πολυαρθρικές ασκήσεις), επομένως αυξάνεται κατακόρυφα η παραγωγή τεστοστερόνης και αυξητικής ορμόνης γεγονός το οποίο μεγιστοποιεί την καύση λίπους και την μυική υπερτροφία.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλες τις ομάδες του πληθυσμού ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας, καθώς με τη τροποποίηση της θέσης του σώματος οι ασκήσεις μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με το επίπεδο του ασκούμενου απο αρκετά εύκολες σε εξαιρετικά απαιτητικές για προχωρημένους αθλητές. Διάβασε σχετικά:TRX: 3 απλές ασκήσεις σε 3 λεπτά για δυνατούς ώμους

Γιατί να το κάνεις:  Οικονομία χώρου και χρόνου αν δεν έχεις όρεξη να πας μέχρι το γυμναστήριο. Παράλληλα είναι μια καλή μέθοδος για να εξασκήσεις τη δύναμη σου και να πετύχεις υπερτροφία μέχρι ένα σημείο (πλατώ), ενώ οι ισομετρικές ασκήσεις κυρίως του κορμού (Core stabilization), αποτελούν σύμμαχο στην πρόληψη τραυματισμών.

5 ZUMBA

Η zumba κυρίως είναι γυναικοκρατούμενη δραστηριότητα! Είναι αερόβια άσκηση με επιρροές από όλους τους λάτιν χορούς, όπως σάλσα, σάμπα, μερένγκε, ρέγκετον, αλλά και από ευρωπαϊκούς χορούς – μέχρι χιπ χοπ, χορό της κοιλιάς και Bollywood dance. Προωθεί τη λιπόλυση, βοηθά στην έκκριση ενδορφινών, που είναι υπεύθυνες για την ευεξία και παράλληλα σε διασκεδάζει. Η μουσική είναι το βασικό στοιχείο για τα μαθήματα χορού Zumba. Οι ρουτίνες περιλαμβάνουν διαλειμματικές προπονήσεις όπου αργοί και γρήγοροι ρυθμοί εναλλάσσονται για να τονώσουν το σώμα σου.

Γιατί να το κάνεις: Γυμνάζει όλο το σώμα και βοηθά στην ανακούφηση του στρες. Βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Παράλληλα αυξάνει την οστική πυκνότητα και επομένως μειώνει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης ενώ βελτιώνει την ισορροπία του σώματος και  τον μυϊκό τόνο.

 

Πηγές:

ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ σημειώσεις

Fight academy.gr

Danzafueete.gr

Bodyhealth.gr

Kinesis-gym.gr