Fitness

4 τρόποι για να αναδείξεις την αθλήτρια που κρύβεις μέσα σου

Δεν είναι ο αθλητισμός στο DNA σου; Ίσως σου λείπει το γονίδιο της πρωταθλήτριας. Για παράδειγμα αν είσαι τύπος του σπριντ, τότε στο DNA σου υπάρχει το γονίδιο ACTN3. Με τις σωστές συμβουλές και τη σωστή προπόνηση θα μπορέσεις να αναδείξεις την αθλήτρια που κρύβεις μέσα σου. Ναι εσύ! Για σένα μιλάμε! Δες πώς να βελτιώσεις την αθλητική απόδοσή σου (ακόμα κι αν δεν έχεις το γονίδιο των πρωταθλητών).

1. Επανάλαβε τις κινήσεις πολλές φορές

Ξεκίνησες να γυμνάζεσαι με τη φίλη σου: τρέξιμο στο πάρκο, γυμναστήριο, μάθημα χορού. Κι όμως, όταν κάνετε μάθημα αεροβικής, εσύ έχεις λαχανιάσει μέχρι τη μέση, ενώ εκείνη φτάνει ώς το τέλος χωρίς κόπο. Πώς είναι δυνατόν; Η εξήγηση βρίσκεται στο DNA. Υπάρχει ένα γονίδιο που ονομάζεται ACE, που ανάλογα με τη μεταβλητή με την οποία εμφανίζεται υποδεικνύει στην αρτηριακή πίεση και στην ικανότητα του οργανισμού να προμηθεύεται οξυγόνο και να το χρησιμοποιεί για να παράγει την απαραίτητη ενέργεια για την κίνηση. Ως συνέπεια, αν ένα άτομο είναι ιδιαίτερα προδιαθετειμένο στην άσκηση με αντιστάσεις, είναι γραμμένο στον γενετικό κώδικά του.

Τι να κάνεις: Αρκεί να επαναλάβεις περισσότερες φορές ορισμένες δραστηριότητες για να τελειοποιήσεις μια κίνηση και να την κάνεις λιγότερο δαπανηρή όσον αφορά την ενέργεια. Έπειτα, κάθε φορά που προπονείσαι, κάνε μερικά λεπτά ακόμα: άφησε τον οργανισμό σου να προσαρμοστεί σταδιακά στις έντονες δυνάμεις. Σε λίγους μήνες η απόδοσή σου θα βελτιωθεί

2. Άλλαξε το σώμα που κληρονόμησες από τη μαμά σου

Οι καμπύλες του σώματος, οι ζώνες όπου εναποτίθεται το λίπος και η τάση να παχαίνεις ακόμα κι αν ξεθεώνεσαι πάνω στο διάδρομο είναι χαρακτηριστικά που έχεις κληρονομήσει από τους γονείς σου (κυρίως από τη μητέρα σου, με την οποία πιθανόν μοιάζεις πολύ σωματικά). Αυτά, ωστόσο, δεν πρέπει να μετατραπούν σε δικαιολογία για να αποδεχθείς τα μικρά ψεγάδια που μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά. Το ανθρώπινο είδος έχει την τάση να βελτιώνεται με τον καιρό. Κι εμείς, σε σχέση με τους γονείς μας, είμαστε σε πλεονεκτικότερη θέση, γιατί τρώμε καλύτερα και ασκούμαστε περισσότερο.

Τι να κάνεις: Είναι αλήθεια, με μια υπέρβαρη μητέρα είναι σχεδόν αδύνατο να αποκτήσεις το σώμα χορεύτριας. Αλλά μπορείς να μειώσεις την κυτταρίτιδα. Πώς; Με καθημερινή άσκηση για να τονώσεις τους κοιλιακούς, τους μυς στο εξωτερικό των γοφών και με κινήσεις για τα πόδια και τους γλουτούς. Αυξάνοντας τον μυϊκό τόνο και τη ροή αίματος στα κρίσιμα σημεία, μειώνεται το λίπος.

3. Δώσε τροφή στο αθλητικό πάθος σου

Μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας επιβεβαίωσε ότι η αγάπη για την κίνηση είναι γραμμένη στα γονίδια: αυτό σημαίνει ότι αν η μαμά σου και ο μπαμπάς σου είναι αθλητικοί, πιθανόν σου έχουν μεταδώσει το πάθος τους. Και όχι μόνο. Είναι πιθανό να πρόκειται για ένα γενετικό αποτύπωμα που μεταδίδεται στο έμβρυο κατά την κύηση. Αν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η μέλλουσα μητέρα διατηρεί ένα δραστήριο τρόπο ζωής, οι δονήσεις του σώματός της μεταδίδονται μέσω του πλακούντα και του αμνιακού υγρού στο μωρό, που έτσι μαθαίνει την ευχαρίστηση για τη σωματική άσκηση.

Τι να κάνεις: Δεν ανήκεις στους τυχερούς που έχουν δεχθεί το δώρο της θέλησης να ασκούνται με επιμονή; Θυμήσου ότι το κίνητρο είναι ένα πανίσχυρο ελατήριο. Αρκεί να ξέρεις να τα καλλιεργείς και λίγο κάθε φορά, η προσπάθεια να γίνει must ακόμα και για σένα. Με ένα ισχυρό ερέθισμα είναι δυνατό να αποκτήσεις τη συνήθεια να διατηρείς τη φόρμα σου. Όταν ξυπνάς με κακή διάθεση, για παράδειγμα, δοκίμασε να ξεκινήσεις τη μέρα σου κάνοντας ποδήλατο ή κολύμπι. Αν λειτουργήσει, θα δεις ότι το να αθλείσαι θα είναι για σένα ένα είδος φάρμακου.

4. Αναθεώρησε τις συνήθειές σου και απόκτησε ώθηση

Ακούς συνέχεια ότι η άθληση μειώνει την πίεση και τη χοληστερόλη. Είναι αλήθεια, αλλά δυστυχώς τα οφέλη δεν είναι για όλους ίδια. Διάφορες μελέτες υποστηρίζουν ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιδρά ο οργανισμός στη σωματική άσκηση μεταβιβάζεται κληρονομικά. Παρότι αυτά τα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί από τους γενετιστές, τους φυσιολόγους και τους βιοχημικούς, είναι λογικό ότι αν οι γονείς σου υποφέρουν από υψηλή πίεση λόγω της καθιστικής ζωής τους, εσύ μπορείς να αποφύγεις το πρόβλημα μέσω της άσκησης.

Τι να κάνεις: Το ότι αναμένουμε να μάθουμε περισσότερα, δεν είναι δικαιολογία για να πετάξεις τα αθλητικά παπούτσια σου. Είναι καλύτερα να συνεχίσεις να γυμνάζεσαι. Για τη χοληστερόλη είναι ιδανική η αεροβική άσκηση, που ενεργοποιεί το μεταβολισμό των λιπαρών οξέων. Οι διατάσεις που περιλαμβάνονται σε πολλές ασκήσεις γιόγκα είναι κατάλληλες για τη μείωση της πίεσης (η οποία αυξάνεται κατά τη διάρκεια ασκήσεων συστολής).