Fitness

30λεπτο πρόγραμμα για να γυμναστείς μαζί με τον σκύλο σου!

Πάρε το σκύλο σου και τρέξτε παρέα. Θα έχεις και σωματική άσκηση και βόλτα με το κατοικίδιο!

 

Εάν μένεις στο σπίτι λόγω του κοροναϊού και έχεις σκύλο, ίσως να έχεις παρατηρήσει ότι το ζωάκι σου είναι ευτυχισμένο, αλλά λίγο μπερδεμένο. Αν θέλεις να το βοηθήσεις να γυμναστεί αλλά μαζί του να γυμναστείς και εσύ τώρα είναι η ευκαιρία! Ο σκύλος είναι σπουδαίο κίνητρο και θα κάνει την άσκηση διασκέδαση. Εσύ θα κάψεις θερμίδες, αυτός θα αποκτήσει αντοχή και οι δυο θα περάσετε τέλεια. Ακολούθησε αυτές τις συμβουλές και το 30λεπτο πρόγραμμα θα σε βοηθήσουν να τρέξεις παρέα με τον σκύλο σου. Μην ξεχάσεις να στείλεις 6 στο SMS. Δεν έχεις σκύλο και σκέφτεσαι να πάρεις ένα; Διάβασε ποιες είναι οι καλύτερες ράτσες σκύλων για τρέξιμο!

Τα οφέλη της άσκησης στα σκυλιά

Διατηρεί το βάρος τους: Παρόμοια με τα ανθρώπους, ένας από τους κύριους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με την έλλειψη άσκησης σε σκύλους είναι η παχυσαρκία.

Βοηθά στην καλή συμπεριφορά: Τα σκυλιά που δεν ασκούνται τακτικά μπορεί να είναι επιρρεπή σε διάφορα προβλήματα συμπεριφοράς, όπως το συνεχές γαύγισμα, το σκάψιμο ή το μάσημα. Επιπλέον, μελέτη έδειξε ότι τα σκυλιά που έχουν δυσπλασία στα ισχία παρουσιάζουν λιγότερα προβλήματα στη βάδιση και στο τρέξιμο εάν ασκούνται συχνά.

Συμβάλλει στην κοινωνικότητα: H τακτική άσκηση του σκύλου υποστηρίζει την υγιή γήρανση μειώνοντας τα χρόνια συμπτώματα ενώ τα βοηθά να είναι κοινωνικά και να εξερευνούν το περιβάλλον τους.

Συμβουλές για να γυμναστείς μαζί με τον σκύλο σου

1 Μην ξεκινάς τρέξιμο απότομα

Γενικά ο σκύλος θέλει χώρο για να κινείται, να εξερευνά, να τρέχει, να παίζει. Και χρόνο για να ασχολείσαι μαζί του, να κάνετε πράγματα μαζί. (Αν δεν έχεις ούτε χώρο ούτε χρόνο, τότε πάρε γάτα και μη μας ζαλίζεις.) Οι σκύλοι πρέπει να είναι σωματικά δραστήριοι για τουλάχιστον μισή ώρα δύο φορές την ημέρα, σύμφωνα με τους εκπαιδευτές σκύλων. Ξεκίνα με 15 λεπτά την πρώτη εβδομάδα, προσθέτοντας πέντε έως 10 λεπτά και μεγαλύτερη ταχύτητα σταδιακά και δες τον τετράποδο φίλο σου να προοδεύει στο τρέξιμο και την αντοχή.

2 Τρέξε ανάλογα με την ράτσα

Τα περισσότερα σκυλιά τρέχουν πιο γρήγορα από τους ανθρώπους αλλά δεν χρειάζεται να κάνεις σπριντ. Τα κουτάβια είναι ζωηρά αλλά, λόγω ηλικίας, δεν είναι ιδανικά για τρέξιμο. Τα οστά τους αναπτύσσονται ακόμη και μπορεί να επηρεαστούν. Τα μεγαλύτερα σκυλάκια, ανάλογα με τη ράτσα μπορούν να σε συνοδεύσουν, αρκεί να μην έχουν πρόβλημα καρδιάς. Τα μικρά σκυλιά, όπως τα τεριέ, μπορούν τυπικά να τρέξουν 4 έως 5 χιλιόμετρα ανά ώρα (έναν εύκολο γρήγορο περίπατο για σένα). Οι ράτσες μεσαίου μεγέθους, όπως τα σπάνιελ, μπορούν να τρέξουν 5 έως 7 χιλιόμετρα ανά ώρα. Τα μεγάλα σκυλιά, όπως τα γκόλντεν ριτρίβερ, μπορούν να τρέξουν για 7 – 9 χιλιόμετρα ανά ώρα.

3 Μην ξεχνάς την ενυδάτωση

Τα σκυλιά δεν ιδρώνουν, όπως εμείς. Αποβάλλουν τη θερμότητα με το λαχάνιασμα και από τις πατούσες τους. Αν βρίσκεστε στο δρόμο για περισσότερο από 45 λεπτά, η γλώσσα του σκύλου (και η δική σου) θα γίνει τσαρούχι, χώρια το λαχάνιασμα. Έχε μαζί σου νερό ή έχε υπόψη σου σημεία με νερό. 

Πρόγραμμα

Αν θέλεις να αυξήσεις τη φυσική κατάσταση του σκύλου σου -και τη δική σου- ακολούθησε αυτό το 30λεπτο διασκεδαστικό πρόγραμμα.

Λεπτά                   Δραστηριότητα

5                              Ζέσταμα

2                              Τρέξιμο

1                              Περπάτημα με προβολές

2                              Τρέξιμο

4                              Γρήγορο τρέξιμο

2                              Ήπιο τρέξιμο

1                              Άλματα

3                              Έξι σπριντ των 20 δευτερολέπτων το καθένα με ενδιάμεσα 10 δευτερόλεπτα ξεκούραση

1                              Περπάτημα με προβολές

4                              Μέτριας έντασης τρέξιμο

5                              Περπάτημα, αποθεραπεία

Φρόντισε να συμβουλεύεσαι πάντα τον κτηνίατρο ή κάποιον εκπαιδευτή σκύλων, για το αν οι συγκεκριμένες δραστηριότητες είναι κατάλληλες για τον σκύλο σου.

Ασκήσεις για μέσα στο σπίτι

Επίσης μέσα στο σπίτι μπορείς να γυμνάσεις τον σκύλο σου με αυτές τις ασκήσεις:

1 Σκάλες

Το να ανεβεί τις σκάλες  όταν δεν μπορείτε να βγείτε έξω είναι ιδανικό για το χτίσιμο των μυών. Απλά μην πιέζεις τον σκύλο σου πολύ, καθώς αυτή η άσκηση είναι εξίσου επίπονη για τα σκυλιά όπως και για τους ανθρώπους. Κάποιες ράτσες χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή (όπως τα Dachshunds, Pembroke Welsh Corgis και άλλα σκυλιά με μακρύτερες πλάτες και μικρότερα πόδια), επειδή οι σκάλες μπορεί να αποδειχθούν πιο δύσκολες για αυτά τα σκυλιά.

2 Κρύψε και εμφάνισε

Αυτό το παιχνίδι μπορεί να κάνει τον σκύλο σου να κινείται συνεχώς και παρέχει ψυχική διέγερση.3 Ανέβασε τον στον διάδρομο!

Αν ψάχνεις για μια υπέροχη άσκηση για τον σκύλο σου που ανήκει σε ράτσα υψηλής ενέργειας, ανέβασε τον στον διάδρομο (εάν έχεις). Με προσεκτική προπόνηση, ο σκύλος θα λατρέψει τις προπονήσεις στο διάδρομο. Αν και δεν αντικαθιστούν μια βόλτα ή ένα τρέξιμο έξω, ο διάδρομος δημιουργεί αντοχή.

4 Τράβηγμα (tug of war)
Τα παιχνίδια τραβήγματος, όταν παίζονται σωστά, χτίζουν μυς και ενισχύουν τον δεσμό ανθρώπου-ζώου επειδή είναι ένα είδος επικοινωνίας. Τα περισσότερα σκυλιά απολαμβάνουν να τραβούν με το στόμα κάποιο παιχνίδι ή σχοινί. Tην ώρα που ο σκύλος τραβάει το σχοινί, γρυλίζει, ως ένδειξη παιχνιδιού και αυξημένης έντασης. Κουνάει το κεφάλι του μπρος, πίσω, δεξιά, αριστερά, κάνοντας έντονες κινήσεις και τους δίνει τη δυνατότητα να εκτονώνουν την ενέργειά τους και να μασουλάνε. Το μασούλημα, όπως επίσης και το τράβηγμα, προσφέρει στον σκύλο ευχαρίστηση, καθώς, όσο τραβάει και μασουλάει ένα αντικείμενο, τόσο ο εγκέφαλός του εκκρίνει μεγάλες ποσότητες ορμονών, που συνδέονται με την ευχαρίστηση (ντοπαμίνη, ωκυτοκίνη, ανδρεναλίνη). Βασική προϋπόθεση είναι να παίζεις με κανόνες. Έτσι, ο σκύλος μπορεί να μάθει το πότε πρέπει να σταματά, κάτι που τον βοηθά να καλλιεργήσει την υπομονή του.

Φωτογραφίες Pexels